ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΑΘΕΜΙΤΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
Μέχρι χθες δεν γνωρίζαμε, ή μάλλον δεν είμαστε σίγουροι, αν υπήρχε “κοριός” στο γραφείο της χωρικής αντιπεριφερειάρχου Μεσσηνίας Ελένης Αλειφέρη. Πολύ περισσότερο δε, εάν επρόκειτο για «ένα παλαιό μηχανισμό, οξειδωμένο και χωρίς καμία δυνατότητα λειτουργίας», όπως είχε υποστηρίζει ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης σε συνέντευξή του στις 10/4/2018 (εδώ).
Χθες όμως, με έμμεσο τρόπο, μέσω της άσκησης ποινικής δίωξης, μάθαμε ότι και “κοριός” υπήρχε στο γραφείο της κας Αλειφέρη και προφανώς κάθε άλλο παρά σκουριασμένος ήταν, καθώς είχε τη δυνατότητα υποκλοπής της δραστηριότητας της.
«Μετά το τέλος της προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε η Ασφάλεια Καλαμάτας, η κ Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών άσκησε ποινική δίωξη για την κακουργηματική πράξη της αθέμιτης παρακολούθησης, κατ’ αρθ.370Α και παρήγγειλε κύρια ανάκριση, διαβιβάζοντας τη δικογραφία σε τακτικό ανακριτή. Αυτό που απομένει είναι η αποκάλυψη των δραστών» γνωστοποίησε χθες (8/8/18) με ανακοίνωσή της η Ελ. Αλειφέρη.
Τι σημαίνει αυτό λοιπόν; Είναι καθαρό πλέον, ότι κατά τις επιτόπιες έρευνες της Αστυνομίας στις 20/3/2018 στο γραφείο της χωρικής αντιπεριφερειάρχου Μεσσηνίας, στον 4ο όροφο του Διοικητηρίου, μετά από μηνυτήρια αναφορά της Αντιπεριφερειάρχου Ελένης Αλειφέρη για παρακολούθηση, βρέθηκε υλικό υποκλοπής. Και το συγκεκριμένο υλικό αποδείχθηκε εργαστηριακά είχε δυνατότητα υποκλοπών.
Όταν λοιπόν αυτά τα δεδομένα, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του υλικού που βρέθηκε στο γραφείο της κας Αλειφέρη παραδόθηκαν από τις Αστυνομικές Αρχές στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, τότε η Εισαγγελέας άσκησε τη δίωξη και παρήγγειλε κύρια ανάκριση, διαβιβάζοντας τη δικογραφία σε τακτικό ανακριτή, καθώς διαπίστωσε την κακουργηματική πράξη της αθέμιτης παρακολούθησης. Είναι σαφές, ότι αν δεν υπήρχε μηχανισμός παρακολούθησης, ή καθ΄ οιονδήποτε τρόπο ήταν ανενεργός, δεν θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί μια τόσο βαριά κατηγορία.
Η ανακοίνωση δεν ξεκαθαρίζει αν η δίωξη αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα, ή στρέφεται κατά παντός υπευθύνου, οπότε κατά την κύρια ανάκριση θα αναζητηθούν οι ένοχοι των υποκλοπών.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη φαίνεται να δικαιώνεται η Ελ. Αλειφέρη ως προς την ορθότητα της καταγγελίας της καθώς, όπως είχε δηλώσει σε τηλεοπτική εκπομπή στην ΕΡΤ «είχα ενδείξεις αρχικά στη συνέχεια υποψίες και ακολούθως, μπορώ να πω βεβαιότητα ότι κάτι γίνεται στο γραφείο μου, υπό την έννοια δηλαδή, ότι έβλεπα πως η δραστηριότητά μου στο σύνολό της, οι συνομιλίες μου, πολύ γρήγορα διαχέονταν και ήταν σχεδόν Live» (εδώ).
Η κυρία Αλειφέρη, όπως είπε στην ίδια εκπομπή, έψαχνε περίπου για 6 μήνες το θέμα υποκλοπής των συνομιλιών της στο γραφείο της μέχρι την καταγγελία του θέματος στη δικαιοσύνη και την αποκάλυψη του στις 20 Μαρτίου 2018.
Από την άλλη, με τα τελευταία δεδομένα από την Εισαγγελία, καταρρίπτονται οι κατηγορίες κατά της κας Αλειφέρη και οι ισχυρισμοί της Εκτελεστικής Επιτροπής Περιφέρειας Πελοποννήσου (10/4/18) για «κακοσχεδιασμένη, απελπισμένη απόπειρα πολιτικής αυτοσυντήρησης με τη χρήση μη θεμιτών μέσων» και για «κακοσχεδιασμένη πλεκτάνη που καταρρέει εκκωφαντικά μπροστά στην αδιαμφισβήτητη αλήθεια» (εδώ).
Όπως καταρρέουν και οι προηγηθείσες την ίδια ημέρα (10/4/18) δηλώσεις του κ. Τατούλη ότι «δεν ξέρω αν υπήρχε επί Νομαρχίας Δράκου ή ακόμα και παλαιότερα», εκφράζοντας την άποψη ότι πρόκειται για «προκατασκευασμένο σενάριο» και «τέχνασμα του πολιτικού εκβιασμού» (εδώ).
Πέραν αυτής της εξέλιξης, παραμένει ζητούμενο το αν η Εκτελεστική Επιτροπή Περιφέρειας Πελοποννήσου εννοεί το ότι «αποφάσισε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές στις οποίες έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη» (εδώ), όπως ανέφερε την ημέρα που αποκαλύφθηκε το θέμα των υποκλοπών (20/3/18).
Το ίδιο ερώτημα παραμένει και για την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, το οποίο με ψήφισμά του, που εγκρίθηκε (δια βοής) στη συνεδρίασή του της 10/4/18, ζήτησε «την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές στις οποίες έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη», Στο ίδιο ψήφισμα (εδώ) αναφέρεται ότι «κακοσχεδιασμένη πλεκτάνη που κατέρρευσε εκκωφαντικά μπροστά στην αδιαμφισβήτητη αλήθεια».
Καταλήγοντας και μετά τόσα και τόσα που γράφτηκαν και ειπώθηκαν ένθεν κακείθεν, εύλογο είναι το ερώτημα: Γιατί η Περιφερειακή Αρχή (Περιφερειάρχης, Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας,η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου) υπερακοντίζει για «πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης», αλλά δείχνει να μην… ενθουσιάζεται για την άσκηση ποινικής δίωξης, εξακολουθώντας μάλιστα -ακόμα και με χθεσινή ανακοίνωση (δελτίο τύπου) της Περιφέρειας- να υποστηρίζει ότι «το “φιάσκο του κοριού του συστήματος Αλειφέρη” είναι προφανές ότι έχει πέσει στο κενό»; (εδώ).
Γιατί άραγε;
Γ. Ξ.