Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝ. ΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ
«Ο δήμαρχος προφανώς έκανε τη δήλωση κατά της εφαρμογής της απλής αναλογικής (εδώ), με τη σκέψη του στις βουλευτικές και το μελλοντικό του ρόλο και όχι στις αυτοδιοικητικές εκλογές και την αυτοδιοίκηση. Αυτό αναφέρει ο Σταμάτης Μπεχράκης, μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΔ Πελοποννήσου, και προσθέτει: «Προσπαθεί “να γράψει” καλά στις εξετάσεις του ίσως γι’ αυτό και επιχειρεί να κάνει το μαύρο άσπρο».
Επίσης ο κ. Μπεχράκης σημειώνει, παραθέτοντας παραδείγματα, ότι «η πραγματικότητα στο δήμο Καλαμάτας δείχνει ότι με την ενισχυμένη αναλογική μέχρι σήμερα έχουν θριαμβεύσει το παρασκήνιο», συμπληρώνοντας πως «αν συνεχίσει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, θα ενταθούν τα παραλυτικά φαινόμενα στη λειτουργία των Δήμων με την μονοπαραταξιακή ρυμούλκηση των δημοτικών υπηρεσιών».
Ο κ. Μπεχράκης, σημειώνει ακόμα ότι «η ενισχυμένη αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εξυπηρετεί μόνο την ενίσχυση του ρόλου των οπισθοδρομικών “πολιτευτών” και τις ” εξυπηρετήσεις” στα αυτοδιοικητικά πράγματα. Το πλειοψηφικό σύστημα στους δήμους είναι η το θερμοκήπιο του συντηρητικού κομματικού συστήματος που οδήγησε σε οικονομική καταστροφή τη χώρα και την απαξίωσε την Ευρώπη ηθικά, οικονομικά, παραγωγικά».
Ειδικότερα, η ανακοίνωση του Σταμάτη Μπεχράκη έχει ως εξής:
«Ο δήμαρχος προφανώς έκανε τη δήλωση με τη σκέψη του στις βουλευτικές και το μελλοντικό του ρόλο και όχι στις αυτοδιοικητικές εκλογές και την αυτοδιοίκηση . Προσπαθεί “να γράψει” καλά στις εξετάσεις του ίσως γιαυτό και επιχειρεί να κάνει το μαύρο άσπρο.
Είναι σαφές πια σε όλους, ότι το παραγόμενο αποτέλεσμα δημοτικών αρχών μέσω της ενισχυμένης αναλογικής που διαμορφώνεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα, δεν έχει θετική πολιτική, κοινωνική ή λειτουργική επιβεβαίωση. Είναι κοινή πεποίθηση ότι η αυτοδιοίκηση που φτιάχνει το υπάρχον εκλογικό σύστημα δεν εξυπηρετεί τον πολίτη. Η απάντηση για το αναποδογύρισμα της πραγματικότητας του δήμαρχου Καλαμάτας μπορεί να δοθεί και σε τοπικό επίπεδο. Η καλλιέργεια της κοινής προσπάθειας, για παράδειγμα, για την ανάληψη της πολιτιστικής πρωτεύουσας 2021 κολλούσε συνεχώς στο συγκεντρωτισμό που δημιουργεί το πλειοψηφικό σύστημα εκλογής των δημαρχοκεντρικών αρχών.
Η πραγματικότητα στο δήμο Καλαμάτας δείχνει ότι με την ενισχυμένη αναλογική μέχρι σήμερα έχουν θριαμβεύσει το παρασκήνιο (κλείσιμο της ΜΟΛΑΚ), η συναλλαγή (η παράδοση της αρμοδιότητας των δήμων μέσω ΦΟΔΣΑ για τα απορρίμματα στον Τατούλη το 2010), η δοσοληψία (μη μεταφορά μεγάλου τμήματος του νεκροταφείου Καλαμάτας) και έχει αρνητικό πρόσημο στην προοπτική ενίσχυσης του ρόλου της Αυτοδιοίκησης (πώς; με την προσφυγή κατά ΓΠΣ δηλαδή με προσφυγή κατά του δήμου;). Η παραλιακή ζώνη παραμένει ως έχει 10 χρόνια τώρα και ο Ταΰγετος είναι αναξιοποίητος. Οι μειοψηφίες στην Καλαμάτα, για δεύτερη φορά, δεν έχουν ούτε γραφείο για την δραστηριότητα τους στο νέο δημαρχείο. Αρκετά τα υπάρχοντα παραδείγματα. Τελικά, η ενισχυμένη αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εξυπηρετεί μόνο την ενίσχυση του ρόλου των οπισθοδρομικών “πολιτευτών” και τις ” εξυπηρετήσεις” στα αυτοδιοικητικά πράγματα. Το πλειοψηφικό σύστημα στους δήμους είναι η το θερμοκήπιο του συντηρητικού κομματικού συστήματος που οδήγησε σε οικονομική καταστροφή τη χώρα και την απαξίωσε την Ευρώπη ηθικά, οικονομικά, παραγωγικά.
Όχι φυσικά ότι η μοναδική αιτία της παθογένειας της αυτοδιοίκησης στη χώρα μας είναι το εκλογικό σύστημα ή ότι δεν μπορεί να υπάρχει και με το υπάρχον πλειοψηφικό σύστημα δημοκρατικότερη άρα αποτελεσματικότερη λειτουργία των δήμων. Και αντιθέτως μπορεί επίσης, με απλή αναλογική να μην παράγονται τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ίσως χρειάζεται ένα μεταβατικό στάδιο για την εφαρμογή της. Η απλή αναλογική για να λειτουργήσει σωστά με τα επιδιωκόμενα πλεονεκτήματά της θα πρέπει συνοδεύεται από αναπτυγμένους θεσμούς κοινωνικού ελέγχου για να υποστηρίζεται από αποφάσεις κοινωνικής συναίνεσης από τη βάση.
Με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής όμως, όσοι ενδιαφέρονται για τα τοπικά πράγματα και τον τόπο που ζουν, θα μπορούν να εκφράζονται και δεν θα είναι υποχρεωμένοι να συναθροίζονται πίσω από πρόσωπα-μικρογραφίες της κεντρικής πολιτικής σκηνής χωρίς πολλές φορές να τους ενώνουν κοινά οράματα και προγραμματικές συγκλίσεις.
Η απλή αναλογική που θα δημιουργήσει αναγκαστικές ευρύτερες συνεργασίες και συσπείρωση ικανότερου και πλουσιότερου ανθρώπινου δυναμικού στις τοπικές διοικήσεις αποτελεί άμεση και απόλυτη ανάγκη για την ελληνική κοινωνία και την χώρα.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση με το νέο εκλογικό σύστημα πρέπει να χρησιμοποιήσει στο ακέραιο όλο το ικανό ανθρώπινο δυναμικό της, χωρίς κανένα αποκλεισμό για να ανταπεξέλθει της αποστολής της και των αρμοδιοτήτων της. Το ζητούμενο πρέπει να είναι ένα νέο αποτελεσματικότερο εκλογικό σύστημα για την αυτοδιοίκηση, για την Ελλάδα που θα παράγει».