Yπογραφές για έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ.

0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Μια μέρα μετά την έκτακτη συνέντευξη του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας για το πρόβλημα των σκουπιδιών στην Καλαμάτα, κατά την οποία κατηγόρησε προσωπικά τον δήμαρχο Π. Νίκα ότι παραπλανούσε το Δημοτικό Συμβούλιο κρυφίως ζήτησε την υπαγωγή της Καλαμάτας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προχώρησαν σε ένα ακόμα βήμα.

Έπραξαν εκείνο που δεν έκανε ο δήμαρχος, αρνούμενος όπως φάνηκε, να ζητήσει την σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως πρότεινε στη χθεσινή συνέντευξη ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μ. Μάκαρης.

14 δημοτικοί σύμβουλοι κατέθεσαν σήμερα Πέμπτη (22/2/18) στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας αίτηση σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την κατάσταση στην “Μαραθόλακκα” και την κήρυξη της Καλαμάτας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του συνδυασμού “Ανοιχτός Δήμος Ενεργοί Πολίτες”, «η  αίτηση αυτή υπεγράφη από δεκατέσσερις δημοτικούς συμβούλους σύμφωνα με το άρθρο 67, παράγραφος 2 του  Νόμου 3852 /2010, στο οποίο ορίζεται ότι η σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να γίνει όταν το ζητήσει το 1/3 τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του συμβουλίου».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΜ. ΜΑΚΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗ “ΜΑΡΑΘΟΛΑΚΚΑ”

MAKARIS_m

Στη χθεσινή συνέντευξη (21/2/18), ο επικεφαλής της Παράταξης Μανώλης Μάκαρης θύμισε ότι «κατ’ επανάληψη έχουν αναφερθεί στο μέγα θέμα της “Μαραθόλακκας” και της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων εκεί. Έχουμε αναδείξει τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα με συνεχείς παρεμβάσεις και με επισκέψεις».

Αναφερόμενος στις διαπιστώσεις του από την πρόσφατη επίσκεψη του συνδυασμού του στη “Μαραθόλακκα” και περιγράφοντας την κατάσταση, είπε πως «οι διαπιστώσεις ήταν τραγικές: Ο χώρος είναι πλέον μια απέραντη χωματερή, δεν γίνεται καμία διαχείριση, αλλά απλά εναπόθεση συμμίκτων απορριμμάτων. Ό χώρος εναπόθεσης οργανικών βρίσκεται σε κατάσταση σήψης και στραγκίδια ρέουν προς τον ποταμό Νέδοντα, προκαλώντας ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική βλάβη.

Τα δέματα με τα υπολείμματα έχουν σε μεγάλο βαθμό διαρραγεί και η μερική μεταφορά τους στη νέα θέση εναπόθεσης δεν έχει γίνει με τις προβλεπόμενες μεθόδους προσωρινής εναπόθεσης, με τη χρήση δηλαδή γαιοϋφάσματος σε όλο το χώρο.

Οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους όχι μόνο εξακολουθούν να είναι απαράδεκτες, αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνες, όπως έχουμε αναφερθεί κατά κόρο σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα.

Η αποκατάσταση της παλαιάς χωματερής είναι ιδιαίτερα προβληματική, αφού οι επιφανειακές στρώσεις χώματος παρουσιάζουν εκτεταμένες ρηγματώσεις και παρασύρονται από τα νερά της βροχής, αποκαλύπτοντας τον πυρήνα της χωματερής, με όλες τις δυσάρεστες επιπτώσεις που αυτό μπορεί να έχει για το περιβάλλον».

marathollaka 394

Συνεχίζοντας ο κ. Μάκαρης αναφέρθηκε στην απόκρυψη της κατάστασης και των κινήσεων του δημάρχου από το Δημοτικό Συμβούλιο, λέγοντας:

«Τα θέσαμε αυτά στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 15 του μηνός, και μας καθησύχασε ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ότι “όλα βαίνουν καλώς” και πως “σύντομα θα λυθεί το πρόβλημα”.

ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Αντί αυτού, ο ίδιος ο δήμαρχος είχε κάνει αίτηση με τα σχετικά έγγραφα, από τις 4 Φεβρουαρίου, για υπαγωγή της Καλαμάτας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το θέμα των απορριμμάτων. Οπότε ξεκάθαρα παραπλανούσε το Σώμα, αφού απέκρυψε έγγραφα τα οποία ο ίδιος είχε συντάξει και είχε αποστείλει. Μάθαμε από τα μέσα ενημέρωσης ότι από τις 16 Φεβρουαρίου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Καλαμάτα και η ενημέρωση πότε έγινε; Έγινε στις 20 Φεβρουαρίου. Δηλαδή με 4 ημέρες καθυστέρηση και αφού πρώτα είχε αποκαλυφθεί το συγκεκριμένο θέμα από δημοσιογράφους. Αργά το απόγευμα χθες ενημερώθηκε και το site του Δήμου που γι’ άλλα ελάσσονος ενδιαφέροντος θέματα είναι ιδιαίτερα «λαλίστατο» και πολυγραφότατο. Στη συνέχεια μαθαίνουμε για συλλήψεις εργαζομένων στη “Μαραθόλακκας”, μηνύσεις με καταγγελίες και για εναπόθεση σκουπιδοδεμάτων στη δασική γη. Όλα αυτά αποδεικνύουν πλήρη διαχειριστική ανεπάρκεια και κατάσταση πανικού από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής».

maratho 90_n

Τέλος, ο κ. Μάκαρης τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου με έκτακτη σύγκλησή του:

«Όλα αυτά χρήζουν άμεσης και πολύπλευρης ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, γι’ αυτό ζητάμε ξεκάθαρα από τον Δήμαρχο, την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς γραφειοκρατικά προσκόμματα, όπως η συλλογή υπογραφών. Είναι απαραίτητη η πλήρης διαλεύκανσης του θέματος, και έπρεπε ο ίδιος ο Δήμαρχος να έχει προβεί σε ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου. ‘Όπως είδατε και η ενημέρωση του Δημάρχου προς τα μέσα ενημέρωσης δεν ήταν επαρκής. Άφησε πάρα πολλά κενά. Εμείς προτείνουμε να γίνει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο και να τεθούν όλα επί τάπητος. Πρέ[πει να βγουν όλα τα θέματα στο προσκήνιο, να τα δούμε όλα τα θέματα, γιατί το περιβαλλοντικό θέμα της “Μαραθόλακκας” είναι τεράστιο και πρέπει να διερευνηθούν όλες οι πλευρές, καθώς είναι ένα θέμα που θα μας απασχολεί για πολλά χρόνια. Το θέμα ότι ο δήμαρχος κήρυξε την Καλαμάτα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δείχνει ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνος του την κατάσταση με τα απορρίμματα και καταφεύγει σε ακραίες μεθόδους. ¨όλα αυτά δείχνουν ότι δεν έγιναν οι ενέργειες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν αυτή την κατάσταση».

μοιραστειτε το:

Comments are closed.