Την ταινία τής Ρόμπιν Μέρφι, Γυναίκες από Ατσάλι, (Αυστραλία, 2020) θα προβάλει αυτή τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε σε πρώτη πανελλήνια μετάδοση κατά τη διάρκεια του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (ΔΦΝΠ) στην πόλη της Πάτρας.
Wollongong, Νέα Νότια Ουαλία,1980: Η χαλυβουργική εταιρεία, κύριος εργοδότης της πόλης, αρνήθηκε θέσεις εργασίας στα χαλυβουργεία στις γυναίκες. Οι μετανάστριες γυναίκες όμως αρνήθηκαν τις διακρίσεις. Η 14ετής εκστρατεία τους για το δικαίωμα στην εργασία, τις έφερε αντιμέτωπες με την BHP, την πλουσιότερη και πιο ισχυρή εταιρεία στην Αυστραλία. Στο ντοκιμαντέρ αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες – από την ανεργία, στην πύλη του εργοστασίου μέχρι και το Ανώτατο Δικαστήριο. Μια συναρπαστική ιστορία με τα σκαμπανεβάσματα μιας ομάδας φαινομενικά συνηθισμένων γυναικών, αποφασισμένων όμως να νικήσουν έναν γίγαντα.
Διάρκεια: 56’
Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά, τουρκικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί, αγγλικοί
Γενική είσοδος: 2€
ΤΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ θα παρουσιάζει κάθε Δευτέρα και μέχρι το τέλος του χρόνου τα ντοκιμαντέρ από το πρόγραμμα του 8ου ΔΦΝΠ που δεν προβλήθηκαν στην Καλαμάτα.
Αναλυτικά, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε:
ΔΕΥΤΕΡΑ 31/10
To ταξίδι του Φιλ
Το 1998, ο Φιλ Τσερνεγκόφσκι, ένας Νεοζηλανδός περιπλανήθηκε μόνος στην Ταϊβάν ψάχνοντας τον χαμένο του γιο. Παρά το ότι μετά από τόσες άκαρπες έρευνες ο γιος του δεν βρέθηκε ποτέ, ο Φιλ βρήκε αγάπη και φιλία από πολλούς Ταϊβανέζους. Η ευγένεια μεταξύ των ανθρώπων δεν γνωρίζει σύνορα και φυλές , αλλά είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση όλων μας. Αυτό το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να ακολουθήσει τα ίχνη του ταξιδιού ενός πατέρα που αναζητά τον αγαπημένο του γιο και να παρουσιάσει πώς εκείνος μπόρεσε να αντιμετωπίσει τον πόνο της απώλειας του γιου του και να τον μετατρέψει τελικά, σε αγάπη για την Ταϊβάν.
ΔΕΥΤΕΡΑ 7/11
Αμούκα
Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό θα μπορούσε να ταΐσει σχεδόν 1 στους 2 ανθρώπους στη Γη. Ωστόσο, ένας στους έξι Κονγκολέζους υποφέρει από πείνα κι ένας στους δύο Κονγκολέζους πάσχει από οξύ υποσιτισμό. Ωστόσο, η γεωργία αντιπροσωπεύει το 70% του πληθυσμού εκεί. Αντιμέτωποι με αυτό το παράδοξο, οι αγρότες ανασυντάσσουν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Μια χούφτα από αυτούς μοιράζονται μαζί μας την καθημερινή τους ζωή και όλων αυτών που αντιπροσωπεύουν. Ακόμα κι αν δεν γνωρίζονται, ζουν χιλιάδες χιλιόμετρα ο ένας από τον άλλο, συμμετέχουν σε διαφορετικούς γεωργικούς τομείς, οι φωνές τους αντηχούν σε αυτό το ισχυρό, ευαίσθητο και ειλικρινές ντοκιμαντέρ.
ΔΕΥΤΕΡΑ 14/11
Μαρία – Λουίζα
Η Μαρία Λουίζα Ντα Σίλβα είναι το πρώτο διεμφυλικό άτομο στην ιστορία των βραζιλιάνικων ενόπλων δυνάμεων. Μετά από 22 χρόνια δουλειάς ως στρατιωτικός, παραιτήθηκε λόγω αναπηρίας. Η ταινία ερευνά τους λόγους που της απαγορεύτηκε να φοράει γυναικεία στολή και την πορεία προς την αποδοχή της ως διεμφυλική, στρατιωτικός και γυναίκα που πιστεύει στο καθολικό δόγμα.
ΔΕΥΤΕΡΑ 21/11
Διαδρομές
Στο Βελιγράδι, η Νταϊάνα, ο Σαμ και ο Φίλιξ λειτουργούν μια ΜΚΟ. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια έχουν δουλέψει με μετανάστες που ολοκλήρωσαν το επίπονο ταξίδι προς τη Δυτική Ευρώπη, παρέχοντάς τους τα απαραίτητα είδη, τρόφιμα και ρούχα που χρειάζονται για να επιβιώσουν. Μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού, ξεκινούν το ταξίδι τους, από την Τουρκία μέχρι το Βέλγιο, πραγματοποιώντας εργαστήρια κουζίνας, τέχνης και μουσικής τόσο για τους μετανάστες όσο και για τους ντόπιους, με σκοπό να αμβλύνουν τυχόν υπάρχουσες εντάσεις μεταξύ αυτών των κοινοτήτων αλλά και να φέρουν στο φως τα δεινά των προσφύγων.
ΔΕΥΤΕΡΑ 28/11
Ένα καινούργιο Μπρόντγουεϊ
Η ταινία ακολουθεί 6 ανθρώπους με σύνδρομο Down στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη, οι οποίοι ξεπερνώντας πολυάριθμα εμπόδια, κατορθώνουν να είναι από τους πρώτους στην νοτιοανατολική Ευρώπη που γίνονται σπουδαστές σε δραματική σχολή, σπάζοντας έτσι τους φραγμούς και τις προκαταλήψεις σχετικά με τις δυνατότητές και τις ικανότητες των ανθρώπων με σύνδρομο Down. Η ταινία μιλώντας για μια εκπληκτική ιστορία σχετικά με την δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος και της πίστης στις ικανότητές σου, σε πηγαίνει σε ένα ταξίδι, ύστερα από το οποίο δεν θα είσαι πια ίδιος.
ΔΕΥΤΕΡΑ 5/12
Σύστημα
Καλοκαίρι 2017: Πατέρας και γιος, ο Φρεντ (49) και ο Γιάρομιρ (15), ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα σε αναζήτηση ενός κοινωνικο-οικονομικού κινήματος που έχει εξαπλωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης.
Στόχος τους: συνεταιρισμοί, ομάδες, πρωτοβουλίες. Συναντούν ανθρώπους που χτίζουν βιώσιμες μορφές οικονομίας και εργάζονται εν μέσω κρίσης. Το αποτέλεσμα είναι το κινηματογραφικό πορτρέτο ενός ταξιδιού σε μια πανέμορφη χώρα, με συναντήσεις, εντυπώσεις και συζητήσεις που θα επηρεάσουν τουλάχιστον τη σχέση μεταξύ πατέρα και γιου αλλά και τη ζωή του Γιάρομιρ.
ΔΕΥΤΕΡΑ 12/12
Το ταξίδι ενός ήρωα στον Τρίτο Πόλο – Ένα διπολικό μουσικό ταξίδι με ελέφαντες
Η ταινία ακολουθεί την Άννα Τάρα Έντουαρτς, μια Ισλανδή μεγαλωμένη στο Νεπάλ και τoν θρυλικό μουσικό Χόγκνι Έγκιλσον, οι οποίοι ταξιδεύουν προς το σπίτι που μεγάλωσε η Άννα μέσα στην ζούγκλα. Μέσα από αυτό το ταξίδι, η ταινία εξερευνεί τα δεινά αλλά και τις υπερδυνάμεις που προκύπτουν από την διπολική διαταραχή. Η αποστολή τους… να ενημερώσουν τον κόσμο σχετικά με αυτήν την ασθένεια και να βοηθήσουν τους ασθενείς να συμβιβαστούν με τις επιπτώσεις που φέρνει η ασθένεια στις ζωές τους.
H ταινία “ Tο ταξίδι του ήρωα στον Τρίτο Πόλο” είναι την ίδια στιγμή μια έξυπνη, ευαίσθητη και διασκεδαστική έρευνα πάνω στο θέμα της ψυχικής υγείας, ειπωμένη μέσα από μια απροσδόκητη ιστορία μιας φιλίας.
ΔΕΥΤΕΡΑ 19/12
Το κάλεσμα του Κονγκό
Στο ανατολικό Κονγκό, τρεις Ευρωπαίοι που εργάζονται στην αναπτυξιακή βοήθεια, αναγκάζονται να αναρωτηθούν τι σημαίνει να βοηθάς. Ο Ραούλ, ένας Γαλλοϊσπανός οικονομολόγος που διεξάγει έρευνα πάνω σε αντάρτικες ομάδες, συνειδητοποιεί ότι με τα κεφάλαια των πρότζεκτ του βάζει σε πειρασμό τους Κονγκολέζους συναδέλφους του. Ο Πήτερ από την Γερμανία, μετά από 30 χρόνια στην Αφρική, πλησιάζει την ηλικία της συνταξιοδότησης και δίνει μάχη για να καταφέρει να μείνει στο Κονγκό. Τέλος, η σχέση της Αν-Λωρέ από το Βέλγιο δοκιμάζεται όταν ο Κονγκολέζος σύντροφός της, μετά από την παραμονή του στην φυλακή, γίνεται γνωστός επικριτής του καθεστώτος. Μια προσωπική και βαθιά ανάλυση πάνω στην έννοια της συνύπαρξης και της συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής και μαζί μια ερώτηση: πόσο χρήσιμη τελικά είναι η βοήθεια της Δύσης;