Tο Βραβείο δοκιμίου και οι υποτροφίες εις μνήμην Παν. Φωτέα

0

Το βιβλίο του ομότιμου Καθηγητή της Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνου M. Βερέμη, με τίτλο «1940 – 1941, o πόλεμος των Ελλήνων», απέσπασε το φετινό βραβείο Δοκιμίου Ελευθέρου Στοχασμού στη μνήμη του Παναγιώτη Φωτέα για το 2019. Η επίδοση του βραβείου έγινε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Στην ίδια εκδήλωση, επιδόθηκαν και οι υποτροφίες εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, τις οποίες είχε θεσπίσει ο αείμνηστος καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος.

Στον καθηγητή το βραβείο -που συνίσταται σε χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ- επέδωσαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, μέλος της επιτροπής κρίσεων, από κοινού με τα παρόντα στην εκδήλωση μέλη της εν λόγω επιτροπής Γιώργο Ανδρειωμένο καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Σοφία Καπετανάκη επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του ίδιου ΑΕΙ.

Τα δύο υπόλοιπα μέλη της επιτροπής ήταν η ακαδημαϊκός Χρύσα Μαλτέζου, ως πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκος Μηλιώνης.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο βραβευμένος καθηγητής, Θάνος Βερέμης, ο οποίος αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της ομοψυχίας των Ελλήνων η οποία είναι παρούσα τις στιγμές που απαιτείται, σημειώνοντας ωστόσο ότι ενυπάρχει το ίδιο διαχρονικά και ο σπόρος του διχασμού.

Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας αναφέρθηκε με συγκίνηση στους αείμνηστους Π. Φωτέα και καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, επισημαίνοντας την εξαιρετική πνευματική, πολιτιστική και αυτοδιοικητική παρακαταθήκη του πρώτου και στο λαμπρό παράδειγμα της συνεχούς αγάπης του δεύτερου προς τον τόπο του και στους ανθρώπους του, ενώ εξήρε το συνολικό έργο του βραβευθέντα Θ. Βερέμη.

Σε παρέμβασή του, ο καθηγητής Γ. Ανδρειωμένος αναφέρθηκε επίσης στο έργο του Θ. Βερέμη, τόσο στο καθ’ εαυτό βραβευθέν βιβλίο, όσο και στο έργο του καθηγητή.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θαν. Βασιλόπουλος, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στις δύο σπουδαίες προσωπικότητες του Παναγιώτη Φωτέα και του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, που με την πορεία της ζωής τους και την προσφορά τους στην κοινωνία και την περιοχή, αποτελούν φωτεινά παραδείγματα για όλους. “Ως Δήμος Καλαμάτας είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την εκδήλωση αυτή, που αποτελεί τιμή και μνήμη σε δύο σπουδαίους Έλληνες” ανέφερε ο Δήμαρχος.

Η εκδήλωση διεξήχθη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας και το “Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου”, με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων, λόγω της πανδημίας του Covid-19.

ΑΠΟΝΟΜΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΕ ΕΦΤΑ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Προηγήθηκαν οι απονομές των υποτροφιών, συνολικού ύψους 25.000 ευρώ, σε αριστούχους φοιτητές, τις οποίες έχει θεσπίσει o αείμνηστος καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος στη μνήμη του Παναγιώτη Φωτέα.

Ακολουθούν τα ονόματα των βραβευθέντων αριστούχων, το έτος εισαγωγής και το ποσό της υποτροφίας:

  • Ψώνη Σταυρούλα του Βασιλείου (2015) 2.500 €
  • Ψιλοπούλου Βασιλική του Ηλία (2015) 2.500 €
  • Ξενούλη Ευγενία του Παναγιώτη (2016) 5.000 €
  • Καλογεροπούλου Γεωργία του Αριστείδη (2017) 2.500 €
  • Πετρούλια Παγώνα του Κωνσταντίνου (2017) 2.500 €
  • Σταθόπουλος Πολυζώης του Γεωργίου (2018) 5.000 €
  • Κουτσαντώνη Ιωάννα του Γεωργίου (2019) 5.000 €

Ο γιος του αείμνηστου Π. Φωτέα, Σωτήρης, αναφέρθηκε στην πολυετή ιστορία του θεσμού, τονίζοντας τους ιδιαίτερους δεσμούς του πατέρα του με τον καπετάν Βασίλη και στη συνέχεια ανέγνωσε το πρακτικό της Επιτροπής Υποτροφιών την οποία αποτελούσαν οι Δημήτρης Πολίτης πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Νίκος Ζαχαριάς καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αναστασία Μηλίτση – Νίκα φιλόλογος ως εκπρόσωπος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και Σωτήρης Φωτέας νομικός ως εκπρόσωπος της οικογένειας Φωτέα.
Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και ο βουλευτής Περικλής Μαντάς.
Παρόντες, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας και το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, ήταν επίσης η Ελένη Π. Φωτέα και οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Άννα Καλογεροπούλου, Βασίλης Καπέλιος και Ανδρέας Τσουκαλάς.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.