O Ιστορικός Περίπατος με θέμα τις εκτελέσεις της 8ης Φεβρουαρίου του 1944, στην Καλαμάτα, πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή (6/2/22), με πρωτοβουλία της Τ.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ. Ο περίπατος έγινε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 78 χρόνων από τη σύλληψη και την εκτέλεση εκατοντάδων Καλαματιανών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο στρατόπεδο Καλαμάτας (σημερινή Τέντα).
Για την εκδήλωση που ξεκίνησε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας και ακολούθησε περιήγηση στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκαν οι συλλήψεις χιλιάδων Καλαματιανών, η σχετική ανακοίνωση της Τ.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ αναφέρει τα ακόλουθα:
«Η Τ.Ε. Μεσσηνίας πραγματοποίησε με συμμετοχή πλήθους κόσμου τον Ιστορικό Περίπατο με θέμα τις εκτελέσεις της 8ης Φλεβάρη του 1944. Η εκδήλωση ξεκίνησε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας και ακολούθησε περιήγηση στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκαν οι συλλήψεις χιλιάδων Καλαματιανών, εκ των οποίων εκατοντάδες εκτελέστηκαν στις 8 Φλέβαρη.
Συγκεκριμένα στις 8 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται 78 χρόνια από την εκτέλεση εκατοντάδων καλαματιανών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο στρατόπεδο Καλαμάτας (σημερινή Τέντα). Το μπλόκο και οι συλλήψεις έγιναν δύο μέρες πριν από την εκτέλεση. Πρόκειται για την περιοχή της αγοράς της Καλαμάτας και των πέριξ συνοικιών. Εκείνο το Σάββατο ένοπλα τάγματα των συνεργατών των Γερμανών μαζί με τους ναζί συνέλαβαν σύμφωνα με τις μαρτυρίες κοντά στα 1600 άτομα, ως αντίποινα στην ενέδρα που είχε στήσει ο ΕΛΑΣ έξω από το χωριό Αγ. Φλώρος. Επίσης εκείνη την μέρα για αντίποινα κάηκαν τα χωριά Αγ. Φλώρος, Σκάλα και Χριστοφιλέϊκα και έγιναν και εκεί εκτελέσεις.
Στον περίπατο πέρα από τα ιστορικά γεγονότα, έγινε προσπάθεια να αναδειχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για το χαρακτήρα και το ρόλο των ταγμάτων ασφαλείας και των ντόπιων συνεργατών των κατακτητών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συγκεκριμένη εκτέλεση χρησιμοποιήθηκαν ένοπλες ομάδες συνεργατών των ναζί πριν ακόμα φτιαχτούν τα τάγματα ασφαλείας. Επίσης αναδείχθηκε ο χαρακτήρας του αστικού κράτους που σε κάθε φάση έχει σταθερό στόχο την διατήρηση της αστικής εξουσίας και τη καταστολή του “εχθρού λαού”».