Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας (Σ.Ε.Μ.) διοργανώνει το πρώτο MESSINIA FORUM, με κεντρικό μήνυμα “Από τη θεωρία στην πράξη”, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της ΠΕΔ Πελοποννήσου, των Δήμων Καλαμάτας, Τριφυλίας, Μεσσήνης, Πύλου – Νέστορος, Οιχαλίας και Δυτικής Μάνης, καθώς και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.
Σε σχετική ανακοίνωση του Σ.Ε.Μ. αναφέρεται:
Έχοντας στόχο και όραμα η Μεσσηνία ν’ αποτελέσει την αειφόρο δύναμη για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας σε όλους τους τομείς που συνδέονται με την Εστίαση, τα Ξενοδοχεία και τις Τοπικές Εμπορικές Επιχειρήσεις, το MESSINIA FORUM, επικεντρώνεται στην επιχειρηματική καινοτομία και στη δημιουργία συνεργιών και συνεργασιών μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων φορέων για την επίλυση προβλημάτων και για την υλοποίηση κοινών δράσεων.
Ένας από τους στόχους της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της Μεσσηνιακής γαστρονομικής ταυτότητας, η σύνδεση των τοπικών προϊόντων και παραγωγών με τις επιχειρήσεις εστίασης και τον τουρισμό, βήματα που θα μας οδηγήσουν σε ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Το MESSINIA FORUM φιλοδοξούμε να καταστεί θεσμός της περιοχής μας, ο οποίος θα οριοθετεί και την έναρξη της τουριστικής περιόδου».
Το διήμερο θα περιλαμβάνει 5 κύκλους συζητήσεων, διαδραστικά πάνελ, περισσότερες από 200 συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, πάνω από 39 ομιλητές, δράσεις διασύνδεσης του αγροδιατροφικού κλάδου με τις επιχειρήσεις εστίασης και εργαστήρια γευσιγνωσίας.
Το Σάββατο 11 Μαρτίου, μεταξύ άλλων, θα εισηγηθούν πάνω σε θέματα τουρισμού, επιχειρηματικότητας και προσβασιμότητας, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μάριος Κάτσης και ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος.
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στις 21:00 με τη μουσικοχορευτική παράσταση σύγχρονου χορού από την ομάδα DAGIPOLI DANCE Co.
Την Κυριακή 12 Μαρτίου, στα πλαίσια του MESSINIA FORUM θα διεξαχθεί διαδραστικός διάλογος μεταξύ εκπροσώπων συλλόγων όλης της Μεσσηνίας για τα προβλήματα του κλάδου, με σκοπό να καταγραφούν συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυσή τους.
Θα ακολουθήσουν ομιλίες εμπειρογνωμόνων για την επιχειρηματικότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία, την αναγκαιότητα της πιστοποιημένης εκπαίδευσης και την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών με σκοπό την αναβάθμιση των επιχειρήσεων.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και η παρουσίαση των νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2021-2027, από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Το διήμερο θα ολοκληρωθεί με τις απαντήσεις των Βουλευτών του Νομού μας σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην εστίαση και στη συνέχεια θα υπάρξει συζήτηση, σε στρογγυλό τραπέζι, με την παρουσία όλων των Δημάρχων της Μεσσηνίας.
Σάββατο 11 Μαρτίου 2023
Παρουσίαση-Συντονισμός: Δημοπούλου Δήμητρα
15.30 Προσέλευση
Χαιρετισμοί/Εισαγωγικές Τοποθετήσεις
16:45 Χαιρετισμός-Εκπρόσωπος ΣΕΜ
17.00 Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος
17.15 Περιφερειάρχης Πελοποννήσου (Νίκας Παναγιώτης)
17.30 Δήμαρχος Καλαμάτας (Βασιλόπουλος Αθανάσιος)
17.45 Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας (Ξυγκώρος Ευάγγελος)
ΚΥΚΛΟΣ Α’: Γαστρονομική Ταυτότητα | Επιχειρηματικότητα | Τουρισμός
18.00 Ομιλία Υφυπουργού Τουρισμού (Ζαχαράκη Σοφία)
18.30 “Η Πελοπόννησος και η Μεσσηνία-αναγνωρίσιμοι γαστρονομικοί προορισμοί” Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Τουρισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (Άννα Καλογεροπούλου)
18.45 “Δράσεις ανάδειξης του γαστρονομικού πλούτου του Ν. Μεσσηνίας” Αντιδήμαρχος Καλαμάτας για θέματα Τουρισμού (Μπασακίδης Νίκος)
19.00 “Διασύνδεση των τουριστικών επιχειρήσεων με τον αγροδιατροφικό τομέα. Προτάσεις- Καλές πρακτικές” Σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού, Ανάπτυξης και καινοτομίας (Στακιάς Νίκος)
ΚΥΚΛΟΣ Β’: Προκλήσεις στην Εστίαση σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο
19.15 “Αποτίμηση και προοπτικές στον κλάδο της εστίασης” Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ (Καββαθάς Γιώργος)
19.45 “Ψηφιακός μετασχηματισμός των ΜμΕ και προοπτικές ανάπτυξης”, Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Θεσπρωτίας (Κάτσης Μάριος)
20.15 Ευρωβουλευτής ΝΔ (Κυμπουρόπουλος Στέλιος)
20.45 Μουσικοχορευτική παράσταση από την ομάδα DAGIPOLI DANCE Co – Μία παράσταση που αναδεικνύει την αρμονική συνεργασία σωμάτων με διαφορετικές λειτουργίες και την γοητεία που ασκεί η ανθρώπινη ποικιλομορφία και η συνεργασία ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, τιμώντας και αναδεικνύοντας έτσι το «διαφορετικό.
21.30 Ελαφρύ γεύμα με τοπικά Μεσσηνιακά προϊόντα
Επιμέλεια: ΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ, Catering TSELIOS
Κυριακή 12 Μαρτίου 2023
10.15 Προσέλευση
ΚΥΚΛΟΣ Γ’: Η σύγχρονη επιχείρηση εστίασης
Παρουσίαση-Συντονισμός: Ανδριανόπουλος Αθανάσιος
11:00
1. Εκπρόσωποι Εστίασης (Αντωνόπουλος Σπύρος-εκπρόσωπος Σ.Ε.Μ., Τζαμαλής Νίκος- εκπρόσωπος εστίασης Πύργου)
2. Εκπρόσωποι Ξενοδόχων (Πατριαρχέας Δημήτριος-εκπρόσωπος Ξενοδόχων Μεσσηνίας)
3. “Διαδικασίες και επιλογές για την έκδοση παραστατικών εσόδων στις επιχειρήσεις εστίασης”, (Γιαννούκος Γρηγόριος, Αντιπρόεδρος Σύνδεσμος Εισαγωγέων & Κατασκευαστών Ταμειακών ΣΕΚΤ)
4. “Κάρτα εργασίας και ωρομέτρηση”, Αλεκιζόγλου Παύλος, εκπρόσωπος τεχνικής εταιρίας ωρομέτρησης QUALISYS
5. Εκπρόσωπος Ένωσης Λογιστών Μεσσηνίας (Κουτσουμπός Κων/νος, Πρόεδρος Ε.Λ.Φ.Ε.Ε Μεσσηνίας
6. Εκπρόσωπος της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. (Καμπάνης Βασίλης, Πρόεδρος Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)
Διαδραστικός διάλογος με εκπροσώπους Συλλόγων
ΚΥΚΛΟΣ Δ’: Επιχειρηματικότητα-Νέες τάσεις
12.30-13.00 “Cans are here. Let’s raise our glasses” (Κωνσταντοπούλου Ειρήνη, ΒΙΚΟΣ Α.Ε .- Corporate & Marketing Tech Manager)
13.00-13.15 “Νέα επιχειρηματικά μοντέλα και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες”, (Κοτταρίδη Κωνσταντίνα, Καθηγήτρια ΠΑΠΕΙ)
13.15-13.30 “Νέες στρατηγικές & τάσεις στην εστίαση”, (Δρ. Βαρελάς Σωτήρης, επ. Καθηγητής ΠΑΠΕΙ)
13.30-13.45 “Οι νέες τεχνολογίες στην επιχειρηματικότητα”, (Αραβάνης Δημοσθένης, Σύμβουλος Διοίκησης και μέλος του Δ.Σ. της RBS)
13.45-14.00 “Νέες τεχνολογίες και προκλήσεις ολοκληρωμένων συστημάτων ασφαλείας”, (Καμπισιούλης Παναγιώτης, Sigma Security)
14.00-14.15 “Εστίαση & Αειφορία”, (Χάντζος Ηλίας, M.Sc. Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.)
14.15-14.45 “Χρηματοδοτικά εργαλεία, προϊόντα και υπηρεσίες για τις επιχειρήσεις”, Κέκελος Σπυρίδων, Περιφερειακός Διευθυντής Καταστημάτων Εθνικής Τράπεζας
14.45-15.00 “Τ’ ανείπωτα”, Κουτσούκου Γεωργία, Leader Chefs Brigade Πελοποννήσου
15.00-17.00 Διάλειμμα –
Παράλληλες δράσεις-Σύνδεση τοπικών παραγωγών με εστίαση | Ελαφρύ γεύμα με τοπικά Μεσσηνιακά προϊόντα (Επιμέλεια Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ 360, Catering ATHANASIOU)
Παράλληλες δράσεις
Τραπέζι με τοπικά Μεσσηνιακά προϊόντα, Β2Β, δράσεις διασύνδεσης του αγροδιατροφικού τομέα με τις επιχειρήσεις εστίασης, Γευσιγνωσία ελαιολάδου από το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας ΠΑΠΕΛ
ΚΥΚΛΟΣ Ε’: Επιμόρφωση-Ανάπτυξη-Νέες προοπτικές
17.00-17.15 “Η αναγκαιότητα της πιστοποιημένης εκπαίδευσης”, (Δρ. Πετρόπουλος Δημήτρης αν. Καθηγητής ΠΑΠΕΛ)
17.15-17.30 “Ο θεσμός της μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης (τομέας εστίασης και τουρισμού)”, (Βολτέας Πέτρος, Διευθυντής Δ.Ι.Ε.Κ. Καλαμάτας)
17.30-18.15 “Χρηματοδοτικά και μη χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα”, (Παπαγεωργίου Παναγιώτης, Δ/ντής Διεύθυνσης Καινοτομίας – Κολοφωτιά Ελένη, Δ/ντρια Διεύθυνσης Συνεπενδύσεων – Τσαγκαράκης Γιώργος, Δ/ντής Διεύθυνσης Δανείων και Εγγυήσεων)
18.15-19.15 Οι Βουλευτές της Μεσσηνίας απαντούν σε καίρια ερωτήματα
19.15-20.15 Στρογγυλό Τραπέζι Δημάρχων
Παρουσίαση-Συντονισμός: Πάζιος Γιάννης
20.15 Λήξη φόρουμ