«Η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων με κορονοϊό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Κόβιντ των νοσοκομείων της χώρας οδήγησε τη διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας στην απόφαση για την επαναλειτουργία, τα τελευταία 24ωρα, της ΜΕΘ Κόβιντ», πληροφορούμαστε σε ρεπορτάζ του ενημερωτικού site “kalamata journal”, μετά από συνομιλία του διευθυντή του με τη διοικήτρια του Νοσοκομείου Ελένη Αλειφέρη.
Η διοικήτρια του νοσοκομείου Ελένη Αλειφέρη, στη συνέντευξη που δόθηκε στις 7/8/21, στο Δημαρχείο Καλαμάτας, για την πορεία της πανδημίας και τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης, είχε δηλώσει -μεταξύ των άλλων- ότι «η τελευταία νοσηλεία ασθενούς στη ΜΕΘ Covid ήταν στις 15 Ιουνίου του 2021 και έκτοτε ανέστειλε τη λειτουργία της όχι με μονομερή απόφαση του νοσοκομείου, αλλά με απόφαση του υπουργείου στο πλαίσιο (σ.σ. διακοπής της λειτουργίας) πολλών ΜΕΘ Covid ανά την Ελλάδα, που λειτούργησαν κατά το προηγούμενη κύμα της πανδημίας και δεν είχαν στη συνέχεια περιστατικά. Και ανεστάλη η λειτουργία τους ακριβώς για την εξοικονόμηση δυνάμεων».
Τώρα, κατά την κα Αλειφέρη, η επαλανειτουργία της ΜΕΘ Covid αποτελεί μονομερή απόφαση της διοίκησης, καθώς, όπως δηλώνει, «η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων με κορονοϊό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Κόβιντ των νοσοκομείων της χώρας οδήγησε τη διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας στην απόφαση για την επαναλειτουργία, τα τελευταία 24ωρα, της ΜΕΘ Κόβιντ». Η διοικήτρια σημείωσε ότι «η επαναλειτουργία της έχει το όφελος ότι πια δεν χρειάζεται να γίνονται διακομιδές, όσο καλύπτονται οι ανάγκες από τις κλίνες της ΜΕΘ Κόβιντ».
Η απόφαση για κλείσιμο της ΜΕΘ Covid δεν ήταν μονομερής απόφαση, δηλαδή, αλλά το άνοιγμα της αποφασίστηκε μονομερώς, κατά τη διοικήτρια του Νοσοκομείου. Μπορεί και με καθυστέρηση όμως, καθώς τον Αύγουστο και συγκεκριμένα από τις 12 έως και τις 28 του μήνα, καταγράφηκαν 10 θάνατοι (12, 13, 15, 18, 22, 23, 24, 25 [2 θάνατοι] & 28/08), ενώ και τον τρέχοντα μήνα Σεπτέμβριο μετράμε 5 θανάτους (3/9 και 6/9 με 4 απώλειες). Από τις 10/2/2021 που υπέκυψε ο πρώτος ασθενής με κορωνοϊό στην ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Καλαμάτας μέχρι σήμερα, αφού όμως μεσολάβησε κι ένα διάστημα αναστολής λειτουργίας της (15/6/ έως αρχές Σεπτέμβρη), έχουν σημειωθεί στην κλινική Covid συνολικά 32 θάνατοι. Από αυτούς οι 15 τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, αφ’ ότου έκλεισε η ΜΕΘ Covid, στις 15/6/21.
Η διοικήτρια του νοσοκομείου δήλωσε ακόμη στο “Kalamata journal” ότι «η επαναλειτουργία της έχει το όφελος ότι πια δεν χρειάζεται να γίνονται διακομιδές, όσο καλύπτονται οι ανάγκες από τις κλίνες της ΜΕΘ Κόβιντ».
Κι εμείς, όταν στις 28/8/2021 επισημαίναμε την ανάγκη επαναλειτουργίας της ΜΕΘ Covid, προφανώς παραβιάζαμε ανοικτάς θύρας, καθώς σημειώναμε το αυτονόητο, και βασιζόμενοι στη δήλωση της κας Αλειφέρη ότι η συγκεκριμένη νοσηλευτική μονάδα διέκοψε τη λειτουργία της «όχι με μονομερή απόφαση του νοσοκομείου», ρωτούσαμε:
- Εάν η ΜΕΘ Covid υπήρχε ακόμη στο νοσοκομείο Καλαμάτας και δεν διακοπτόταν η λειτουργία της στις 15 του περασμένου Ιουνίου, όταν κόπασε η πανδημία, υπήρχε περίπτωση να είχε σωθεί κάποιος, ή κάποιοι από τους 10 συμπολίτες μας που πέθαναν από κορωνοϊό τον Αύγουστο στην κλινική Covid;
- Η διοίκηση του Νοσοκομείου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο δήμαρχος Καλαμάτας και όσοι άλλοι “αρμόδιοι”, προέβαλαν καμία αντίδραση, έστειλαν κάποιο χαρτί που να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους στο “λουκέτο” της ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Καλαμάτας;
- Μήπως, έστω και τώρα, να πιέσουν οι… ταγοί μας για την επαναλειτουργία της ΜΕΘ Covid, για να περιοριστούν (στο μέλλον) οι θλιβεροί απολογισμοί, καθώς δε φαίνεται να ξεμπλέκουμε εύκολα από τον κορωνοϊό;
Να λοιπόν, που δεν ήταν ανάγκη «η διοίκηση του Νοσοκομείου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο δήμαρχος Καλαμάτας και όσοι άλλοι “αρμόδιοι”» να προβάλλουν καμία αντίδραση, στο υπουργείο Υγείας, ή «να πιέσουν οι… ταγοί μας για την επαναλειτουργία της ΜΕΘ Covid».
Όπως αποδείχτηκε στην πράξη, απλώς αρκούσε μια… μονομερής απόφαση της διοίκησης, η αντίδραση της οποίας όμως, αποδεικνύεται βραδυφλεγής.
«Κάλλιο αργά παρά ποτέ», όμως, όπως συνηθίζει να λέει ο λαός μας.
Γ. Ξ.