Την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε μετά από σχεδόν 2 μήνες Περιφερειακό Συμβούλιο. Όπως είναι λογικό, είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες θέματα προς συζήτηση, ενώ υπήρχαν εκκρεμότητες για τη λήψη αποφάσεων.
Μετά από έρευνα που έκανα, διαπίστωσα ότι οι περισσότερες Περιφέρειες ανά την Ελλάδα έχουν κάνει πολύ περισσότερα συμβούλια σε σχέση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Φυσικά, δεν είναι θέμα ποσότητας, αλλά ζήτημα δημοκρατίας. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο εκπροσωπούνται μέσω τον Περιφερειακών Συμβούλων χιλιάδες άνθρωποι. Η φωνή τους πρέπει να φτάνει στα υψηλά κλιμάκια, στην πλειοψηφία, και στον ίδιο τον Περιφερειάρχη. Απαντήσεις πρέπει να δίνονται έγκαιρα για λόγους διαφάνειας, στα ερωτήματα που θέτουν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι. Δεσμευτικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται τάχιστα τόσο για τη λύση προβλημάτων, όσο και για την υλοποίηση έργων και τον προγραμματισμό ενεργειών, που θα εισφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.
Η Πελοπόννησος αντιμετωπίζει δεκάδες προκλήσεις. Υπάρχουν πολλαπλά μέτωπα ανοιχτά, κυρίως σε θέματα πρωτογενούς παραγωγής και περιβάλλοντος. Η κλιματική κρίση οδηγεί την Πελοπόννησο ένα βήμα πριν την ερημοποίηση, ενώ η άναρχη εγκατάσταση ΑΠΕ, ειδικά ανεμογεννητριών, αλλάζει ριζικά το τοπίο και αλλοιώνει τον χαρακτήρα δεκάδων παραδοσιακών οικισμών.
Αυτή την περίοδο τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στην Κορινθία. Η πανώλη και η ευλογιά των αιγοπροβάτων απειλεί με αφανισμό το σύνολο της κτηνοτροφίας του Νομού με δεκάδες συναφή επαγγέλματα να επηρεάζονται. Οι καταστροφικές φωτιές στο δήμο Ξυλόκαστρου άφησαν πίσω πληγές που θα κάνουν δεκαετίες να κλείσουν. Ταυτόχρονα η ΕΥΔΑΠ ετοιμάζεται να απορροφήσει όλες τις δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης του νομού, οδηγώντας μας σε αχαρτογράφητα νερά για τις χρεώσεις που θα προκύψουν στο μέλλον. Είναι δεδομένο, ότι αν η ΕΥΔΑΠ απορροφήσει τις ΔΕΥΑ της Κορινθίας αυτό θα είναι η αρχή της ιδιωτικοποίησης του νερού. Αν ανοίξει αυτή η κερκόπορτα δεν υπάρχει επιστροφή.
Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για επιμέρους σοβαρά ζητήματα όπως η οδική ασφάλεια, τα θέματα υγείας, τουρισμού και πολιτισμού, το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει να συνεδριάσει και να λάβει δεσμευτικές αποφάσεις κάθε 15 μέρες και όχι κάθε 1-2 μήνες.
Καλώ τον ίδιο τον Περιφερειάρχη κ. Πτωχό αλλά και όλους τους συμβούλους της πλειοψηφίας να αλλάξουν ρότα. Να ακούσουν την φωνή των Πελοποννησίων, τα επιχειρήματα και τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Ο διάλογος, η παρουσία ελεγκτικών μηχανισμών και η πολυφωνία αποτελούν άλλωστε το θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας.
Γιάννης Σιάτος
Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου Π.Ε Κορινθίας
“Πρώτα η Πελοποννήσος”