ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗΣ
«…για να αντιμετωπίσεις ένα νέο εχθρό, δεν πρέπει να γκρεμίζεις τείχη που αποκρούουν τους ήδη υπάρχοντες, η καλύτερη τακτική είναι να χτίζεις καινούργια», αναφέρουν σε υπόμνημά τους γιατροί της καρδιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, αντιδρώντας στην μετατροπή της Μονάδας Εμφραγμάτων σε Μονάδα Διασωληνωμένων ασθενών με COVID-19, επικαλούμενοι 5 λόγους.
Με το υπόμνημα των ιατρών της Καρδιολογικής Κλινικής, προς τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, το Διοικητικό Συμβούλιό του, και τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας αντιτίθενται στο σχέδιο βάση του οποίου θα γίνει η διαχείριση των ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού που χρήζουν νοσηλείας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, μετά τον ορισμό του ως Νοσοκομείο Covid-19, στα σημεία που αφορούν τη συγκεκριμένη κλινική.
Το υπόμνημα των γιατρών αναφέρει τα εξής:
«Η πανδημία είναι μία πραγματικότητα που ποικιλοτρόπως έχει επηρεάσει την ζωή μας, σαν πολίτες αλλά και σαν υγειονομικό προσωπικό. Είναι δεδομένο ότι σαν γιατροί είμαστε πάντα αρωγοί στην προσπάθειά της πολιτείας να αντιμετωπίσει την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση.
Ωστόσο, οφείλουμε να σας καταθέσουμε τις ενστάσεις μας, ως γιατροί της καρδιολογικής κλινικής, στο σχέδιο μετατροπής της μονάδας εμφραγμάτων σε μονάδα νοσηλείας διασωληνωμένων, πασχόντων από covid-19.
Οι κινήσεις που θα γίνουν, δεν πρέπει να παραγνωρίζουν το γεγονός, ότι οι υπόλοιπες παθήσεις, δυνητικά θανατηφόρες, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, είναι εδώ και είναι απειλητικές.
Η μετατροπή της Μονάδας Εμφραγμάτων είναι λάθος κίνηση, για τους παρακάτω λόγους:
- Η νοσηρότητα και η θνητότητα από οξέα στεφανιαία σύνδρομα, θανατηφόρες αρρυθμίες τελικού σταδίου, καρδιακές ανεπάρκειες, πνευμονικές εμβολές, παραμένει υψηλή. Όλα τα ανωτέρω χρήζουν νοσηλείας στη Μονάδα, όπου κατά μέσο όρο φιλοξενούνται 35 άτομα μηνιαίως. (Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που λόγω πληρότητας, παρόμοια περιστατικά φιλοξενούνται σε απλό θάλαμο, με αυξημένο βέβαια κίνδυνο για τη ζωή τους. Αυτό αποδεικνύει ότι συχνά οι 6 κλίνες της Μονάδας είναι ανεπαρκείς για τον φόρτο ασθενών που δέχεται το νοσοκομείο μας).
Η εμφάνιση του covid-19 δεν αναιρεί αυτήν την πραγματικότητα. Άρα γιατί θα πρέπει να μετατραπεί μία μονάδα ειδικού σκοπού, με νοσηλευόμενους υψηλού κινδύνου, αντί να δημιουργηθεί από την αρχή μια νέα μονάδα; (Ειδικά αφού όπως αναφέρατε θα διατεθούν νέες κλίνες ΜΕΘ καθώς και η υπόλοιπη απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή;) - Η μονάδα εμφραγμάτων, σε εγγύτητα με το αιμοδυναμικό εργαστήριο, αποτελούν μία οργανική ενότητα με συγκεκριμένο σκοπό και λειτουργική συνάφεια. Εξάλλου πώς μπορεί να διασφαλιστεί η μη διασπορά ενός ευκόλως διαδεδομένου ιού στο αιμοδυναμικό εργαστήριο, από τη στιγμή που η απόσταση ανάμεσα στις δύο δομές δεν είναι πάνω από 2 – 3 μέτρα.
- Ακόμα και αν η μονάδα εμφραγμάτων διατεθεί ως μονάδα covid σε αναμονή πώς θα γίνει η διαχείριση των ήδη νοσηλευομένων σε αυτή, όταν προκύψει το πρώτο διασωληνωμένο περιστατικό; Αν στη συγκεκριμένη περίσταση υπάρχει πληρότητα με ασταθείς πιθανόν ασθενείς, πόσο εύκολη και ακίνδυνη θα είναι η μεταφορά τους;
- Γιατί δεν είναι πιο λειτουργικό να δημιουργηθεί εκ βάθρων μία μονάδα covid σε τετράκλινο θάλαμο και πιθανόν σε εγγύτητα με την κλινική ύποπτων περιστατικών;
- Τέλος αναφέρουμε την αυξημένη πληρότητα της καρδιολογικής κλινικής, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, με συχνά νοσηλευόμενους ασθενείς σε θαλάμους εργαστηρίων (Υπερήχων 103, Δοκιμασίας Κοπώσεως 113), καθώς και εκτός κλινικής, φαινόμενο που λογικά θα γιγαντωθεί αν στερηθεί η κλινική 6 – 8 κλίνες για τη διαμόρφωση υπομονάδας.
Εμείς, ως γιατροί της καρδιολογικής κλινικής, και φέτος υπό συνθήκες covid-19, όπως και κάθε χρονιά θα στηρίξουμε τους καρδιολογικούς ασθενείς, όπου και αν νοσηλευτούν, αρκεί να μην διακυβευθεί η ασφάλειά τους.
Εξάλλου πιστεύουμε ότι για να αντιμετωπίσεις ένα νέο εχθρό, δεν πρέπει να γκρεμίζεις τείχη που αποκρούουν τους ήδη υπάρχοντες, η καλύτερη τακτική είναι να χτίζεις καινούργια».
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
Το σχέδιο βάση του οποίου θα γίνει η διαχείριση των ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού που χρήζουν νοσηλείας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, μετά τον ορισμό του ως Νοσοκομείο Covid-19 που αποφάσισε στις 18/8/2020 το Διοικητικό Συμβούλιο του Γ.Ν. Μεσσηνίας, αναφέρει σχετικά με την καρδιολογική κλινική:
«Εάν χρειαστεί να νοσηλευτεί διασωληνωμένο περιστατικό covid-19, αυτό γίνεται στην Μονάδα Εμφραγμάτων μέχρι 4 κλίνες. Για το σκοπό αυτό την ερχόμενη εβδομάδα παραλαμβάνεται καινούργιο σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμό (6 κλίνες ΜΕΘ, αναπνευστήρες, μόνιτορ με κεντρικό σταθμό κλπ).
Μέχρι τη στιγμή που θα χρειαστεί να νοσηλευτεί διασωληνωμένο περιστατικό, η Μονάδα Εμφραγμάτων συνεχίζει κανονικά την λειτουργία της.
Για τη διαχείριση και αντιμετώπιση των εμφραγμάτων και άλλων καρδιολογικών περιστατικών που χρήζουν εντατικής παρακολούθησης, δημιουργείται άμεσα μια υπομονάδα εμφραγμάτων 6 κλινών μέσα στη Καρδιολογική Κλινική, συνενώνοντας 2 τετράκλινους θαλάμους. Το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο συνεχίζει κανονικά την λειτουργία του».