Με ένα κατάμεστο Αμφιθέατρο “Θεόδωρος Αγγελόπουλος” και μια συγκινητική τελετή έναρξης, άνοιξε την αυλαία του το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.
Παρά την απουσία του Δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού, που δεν παρέστησαν στην εκδήλωση ούτε εκπροσωπήθηκαν, η έναρξη του Φεστιβάλ σηματοδοτήθηκε από μια ατμόσφαιρα αισιοδοξίας και δημιουργικότητας. Την τελετή έναρξης συντόνισε ο ηθοποιός Αλέκος Κολιόπουλος, με την Βασιλική Ντανταβασίλη να αναλαμβάνει τα χρέη διερμηνείας στα αγγλικά και την Ελισάβετ Τράκα την παράλληλη απόδοση στη νοηματική γλώσσα.
Τον θεσμό χαιρέτισε ο Σέργιος Κουκουλάγκος, εκπρόσωπος του ΕΚΚΟΜΕΔ | Creative Greece – Ekome, που υποστηρίζει το φεστιβάλ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η φετινή διοργάνωση θα αποτελέσει μια ακόμη επιτυχημένη γιορτή του ντοκιμαντέρ.
10 χρόνια Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου
Η καλλιτεχνική διευθύντρια Τζίνα Πετροπούλου, με εμφανή συγκίνηση, ευχαρίστησε τους φίλους του φεστιβάλ, τονίζοντας ότι η αγάπη τους είναι η κινητήριος δύναμη που κρατά ζωντανό τον θεσμό. Αναφέρθηκε στην πλούσια ιστορία του Φεστιβάλ, με πάνω από 1000 τίτλους, εκατοντάδες φιλοξενούμενους σκηνοθέτες, σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα, υπενθυμίζοντας παράλληλα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η διοργάνωση λόγω της περιορισμένης χρηματοδότησης.
Έναρξη με δυνατά μηνύματα
Η βραδιά ξεκίνησε με μια σειρά από φωτογραφίες από τον πόλεμο σε Παλαιστίνη, Λίβανο και Ουκρανία, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για την ειρήνη. Τις φωτογραφίες συνόδευσε στο πιάνο ο Μηνάς Αλεξιάδης, ο οποίος πλαισίωσε μουσικά και το ντοκιμαντέρ έναρξης, “Βερολίνο, συμφωνία μιας μεγαλούπολης”, του Walter Ruttmann. Η ταινία, ένα αριστούργημα του αστικού ντοκιμαντέρ, συνδέθηκε άρρηκτα με το κεντρικό αφιέρωμα του 10ου Φεστιβάλ: “Πόλεις του Κόσμου”.
Ελληνικές ταινίες και μια ιδιαίτερη παραγωγή
Στην πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ προβλήθηκαν οι ταινίες “Belkî Sibê”, του Αλέξη Νταλούμη, και “Μια Μεγάλη Οικογένεια”, του Βασίλη Λουλέ, με τους δύο δημιουργούς παρόντες για να συνομιλήσουν με το κοινό.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους “Beyond my Eyes”, μια παραγωγή του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας για την Κοινότητα Τυφλών της πόλης, σε σκηνοθεσία Αντωνίας Πτερνέα, Τζίνας Πετροπούλου και Haile Juene. Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ντοκιμαντέρ για Όλους». Ένα πρόγραμμα που υλοποιεί το φεστιβάλ και προωθεί την προσβασιμότητα των ΑμΕΑ στον κινηματογράφο, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντοπούλου και την Οφθαλμοχειρουργική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας Phacos. Το ντοκιμαντέρ, που εστιάζει στη ζωή και τις εμπειρίες τεσσάρων νέων με οπτική αναπηρία στην Καλαμάτα. Οι πρωταγωνιστές Γεωργία Παπαδέα, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, Γιώργος Αγγέλης και Βαγγέλης Τσιλίκας ήταν παρόντες και μοιράστηκαν το όραμά τους για έναν κόσμο πιο προσβάσιμο και ευαίσθητο στις ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρία.
Συνεργασίες και εκπαιδευτικά προγράμματα
Παράλληλα με τις προβολές, το Φεστιβάλ προσφέρει ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με σεμινάρια, εργαστήρια και masterclasses, με επιφανείς επαγγελματίες του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου θα διαρκέσει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, οπότε και θα προβληθεί και το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Φεστιβάλ με το ιταλικό Faito Doc Festival, ένα σπονδυλωτό ντοκιμαντέρ υπό τον τίτλο «Πόλεις – Ρίζες». Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι προβολές του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας, αυξάνοντας τη συνολική διάρκεια των εκδηλώσεων σε 12 ημέρες.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα προβληθούν ταινίες που αναδεικνύουν σημαντικά κοινωνικά θέματα, με στόχο να εμπνεύσουν και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό.
Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου υπόσχεται και φέτος να φέρει το κοινό πιο κοντά στον κόσμο του ντοκιμαντέρ, προσφέροντας ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών, εκπαιδευτικών δράσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η διοργάνωση υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, το ΕΚΟΜΜΕΔ, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Καλαμάτας, καθώς και από οικείους δήμους και διάφορους πολιτιστικούς φορείς στις άλλες πόλεις που φιλοξενούν τις δράσεις του φεστιβάλ στις 14 συνολικά πόλεις του Δικτύου της διοργάνωσης.