Η μόνη ”ανάπτυξη” που καταγράφεται στον προϋπολογισμό της δημοτικής αρχής για το Δήμο Καλαμάτας το 2025 είναι η… ανάπτυξη των εσόδων από τη φορολόγηση των πολιτών, ως απόρροια της αύξησης των δημοτικών τελών κατά 27%. Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως “αναπτυξιακός”, όπως προσπάθησε να κάνει η δημοτική αρχή στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, όπου και ψήφισε το σχέδιο του προϋπολογισμού μόνη της.
Η παράταξή “Καλαμάτα ΜΕΤΑ”, με τον Σπύρο Χανδρινό και την Ευγενία Κούβελα, που την εκπροσώπησαν στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, καταψήφισε το σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο γι’ αυτό που διακρίνεται, πέρα από την αύξηση της φορολόγησης των πολιτών, είναι για τη συνέχιση έργων που είναι στάσιμα επί χρόνια ή εξελίσσονται με αργούς ρυθμούς. Αυτό δεν είναι βέβαια ανάπτυξη!
Προτείναμε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος σε νέα έργα, πραγματικής αναπτυξιακής πνοής, αλλά και σε έργα κοινωνικού χαρακτήρα, τα οποία επίσης βρίσκονται σε εκκρεμότητα επί χρόνια, όπως για παράδειγμα το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Η δημοτική αρχή στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής εισηγήθηκε να κάνει ο Δήμος έφεση σε απόφαση του δικαστηρίου, με την οποία κρίθηκε ότι ο Δήμος και ο Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλλουν αποζημίωση ύψους 35.000 ευρώ σε οικογένεια μαθητή, ο οποίος υπέστη τραυματισμό εν ώρα του μαθήματος της γυμναστικής, σε σχολείο της Καλαμάτας, όταν υποχώρησε το κάλυμμα φρεατίου. Καταψηφίσαμε την εισήγηση για την άσκηση έφεσης και αντίθετα ζητήσαμε να εφαρμόσει ο Δήμος την απόφαση του δικαστηρίου, γιατί η οικογένεια δεν φταίει σε τίποτα να μπει σε νέα ταλαιπωρία με νέες δίκες, μετά τη δοκιμασία που υπέστη με τον τραυματισμό του μαθητή. Θεωρούμε ότι χρειάζεται περισσότερη ενσυναίσθηση και δεν μπορεί ο Δήμος να απεκδύεται των ευθυνών του, να τα φορτώνει στην πρώην Σχολική Επιτροπή ή στο Ελληνικό Δημόσιο και να υποστηρίζει κιόλας πως για ό,τι συνέβη φέρουν ευθύνες ο Σύλλογος των Διδασκόντων ή ο γυμναστής!
Να τονίσουμε επίσης ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα, δεν δόθηκε στην αντιπολίτευση προκειμένου να ενημερωθεί η σχετική δικαστική απόφαση.
Την ίδια στάση κράτησε η δημοτική αρχή και για υπόθεση που αφορούσε ιδιοκτήτες οικοπέδων στην Αγία Τριάδα αφού εισηγήθηκε να ασκηθεί Έφεση σε δικαστική απόφαση, με την οποία καλείται ο Δήμος να τους αποζημιώσει με 10.000 ευρώ, για ηθική βλάβη! Τις συγκεκριμένες ιδιοκτησίες στερούνταν οι ιδιοκτήτες τους επειδή έχουν καταληφθεί από τον καταυλισμό των Ρομά.
Και σε αυτή την περίπτωση καταψηφίσαμε με αίσθημα ευθύνης, γιατί ο Δήμος Καλαμάτας οφείλει να αναγνωρίσει το τι έχουν υποστεί οι ιδιοκτήτες και να μην εμποδίσει την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης, η οποία επίσης δεν δόθηκε στην αντιπολίτευση προκειμένου να ενημερωθεί για το τι ακριβώς αποφάσισε το δικαστήριο. Η ευθύνη για τη εγκατάσταση-στέγαση των Ρομά είναι οπωσδήποτε ευθύνη του κράτους, όμως όλες τις προηγούμενες δεκαετίες ο Δήμος Καλαμάτας δεν πίεσε ουσιαστικά για να βρεθεί μια λύση και να απελευθερωθούν οι ιδιοκτησίες των πολιτών, παρά τις μεγαλόστομες προεκλογικές εξαγγελίες.
Τα μέλη της δημοτικής επιτροπής,
Σπύρος Χανδρινός
Ευγενία Κούβελα