Την αντίδραση του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών του Ε.Σ.Υ. Ν. Μεσσηνίας προκάλεσε «η αναγκαστική μετακίνηση Ιατρού από το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας στο Νοσοκομείο Τρίπολης με ατομικό εντέλλεσθε» που όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «αποτελεί σοβαρό ζήτημα, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από το ιατρικό σώμα».
Ειδικότερα, την Πέμπτη 24-10-24 «αιφνιδιαστικά μετακινήθηκε Αναισθησιολόγος από το Νοσοκομείο της Καλαμάτας στο νοσοκομείο της Τρίπολης για να καλύψει την εφημερία», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται πως «η ιατρός πήρε την εντολή της μετακίνησης της την ίδια ημέρα κατά την διάρκεια του πρωινού της τακτικού ωραρίου».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως «δυστυχώς δεν υπάρχει η διάθεση επίλυσης του προβλήματος με μόνιμες λύσεις όπως είναι η προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων των Νοσοκομείων του Νομού», ενώ σημειώνεται ότι «ακόμα δεν έγινε πράξη η πολυδιαφημιζόμενη υπόσχεση του Υπουργού για την παραμονή των Νοσοκομείων του Νομού στην κατάσταση αγόνου Α’».
Ειδικότερα, η ανακοίνωση του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών του Ε.Σ.Υ. Ν. Μεσσηνίας, έχει ως εξής:
«Η αναγκαστική μετακίνηση Ιατρού από το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας στο Νοσοκομείο Τρίπολης με ατομικό εντέλλεσθε αποτελεί σοβαρό ζήτημα, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από το ιατρικό σώμα. Την Πέμπτη 24-10-24 αιφνιδιαστικά μετακινήθηκε Αναισθησιολόγος από το Νοσοκομείο της Καλαμάτας στο νοσοκομείο της Τρίπολης για να καλύψει την εφημερία. Η ιατρός πήρε την εντολή της μετακίνησης της την ίδια ημέρα κατά την διάρκεια του πρωινού της τακτικού ωραρίου. Μα οι ιατροί δεν είναι γυρολόγοι και η άσκηση της Ιατρικής με αυτούς τους τρόπους κρίνεται επισφαλής. Οι γιατροί δεν πρέπει να καλύπτουν ανάγκες άλλων νοσοκομείων με τέτοιου είδους μετακινήσεις, καθώς αυτό υπονομεύει τη λειτουργία των νοσοκομείων από όπου φεύγουν, ειδικά όταν πρόκειται για κρίσιμες ειδικότητες, όπως η αναισθησιολογία. Η μετακίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή τακτικού χειρουργείου, αλλά και την ακύρωση της λειτουργίας του Ιατρείου Πόνου την Παρασκευή 25-10-24.
Το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, όντας το νοσοκομείο με τον μεγαλύτερο αριθμό εισαγωγών ασθενών στην 6η ΥΠΕ, χρειάζεται σταθερότητα στο ήδη υποστελεχωμένο ιατρικό του προσωπικό για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Τέτοιες πρακτικές αποθαρρύνουν τους γιατρούς από το να παραμείνουν στο Νοσοκομείο, επιδεινώνοντας τις ήδη υπάρχουσες ελλείψεις προσωπικού. Η Διοίκηση και η 6η ΥΠΕ αναφέρονται στην κάλυψη έκτακτων και επιτακτικών εφημεριακών αναγκών. Όμως στις τελευταίες προκηρύξεις μόνιμων ιατρικών θέσεων σε κανένα από τα δύο Νοσοκομεία δεν προκηρύχθηκε θέση Αναισθησιολόγου προκειμένου να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες. Επίσης εντέλλουν να γίνει η μετακίνηση «προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη και ασφαλής λειτουργία του Γ.Ν. Τρίπολης». Με αυτό τον τρόπο όμως διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου της Καλαμάτας.
Δυστυχώς δεν υπάρχει η διάθεση επίλυσης του προβλήματος με μόνιμες λύσεις όπως είναι η προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων των Νοσοκομείων του Νομού. Στην πρόσφατη προκήρυξη υπάρχουν μόνο 4 θέσεις και αυτές μόνο για το Νοσοκομείο της Καλαμάτας. Εξάλλου ακόμα δεν έγινε πράξη η πολυδιαφημιζόμενη υπόσχεση του Υπουργού για την παραμονή των Νοσοκομείων του Νομού στην κατάσταση αγόνου Α’.
Ο Ιατρικός κλάδος, μαζί με τους τοπικούς φορείς θα ασκήσει πίεση για να σταματήσει η απάνθρωπη αυτή τακτική και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των Νοσοκομείων του Νομού.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Μάλλιου Χρυσάνθη | Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Μάκαρης Εμμανουήλ». |