Ημερίδα με τίτλο «Το μέλλον της παραδοσιακής ελαιοκαλλιέργειας» και το «2ο Oliday: Διαδραστικό Συμπόσιο» διοργανώνει ο ΑΕΣ-ΟΠ ΝΗΛΕΑΣ στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2024 στη Χώρα Μεσσηνίας, σηματοδοτώντας την έναρξη της συγκομιδής της ποικιλίας «Μαυρολιά», της πρωιμότερης ίσως ποικιλίας στην Ελλάδα, που καλλιεργείται από την εποχή του σοφού βασιλιά Νέστορα στην Αρχαία Πύλο.
Ο μεσογειακός παραδοσιακός ελαιώνας, άρρηκτα συνδεδεμένος με το μεσογειακό τοπίο από την εμφάνιση του ανθρώπινου πολιτισμού, με την ανυπέρβλητη αισθητική και ανεκτίμητη πολιτιστική, περιβαλλοντική και οικονομική αξία, απειλείται και μαζί με αυτόν ο κοινωνικός και ο οικονομικός ιστός της υπαίθρου.
Το «2ο Oliday: Διαδραστικό Συμπόσιο» στοχεύει στην ανάδειξη του μεσογειακού παραδοσιακού ελαιώνα, στην κατανόηση των προβλημάτων, των απειλών και των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει, αλλά και των ευκαιριών που μπορεί να αξιοποιήσει, σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή και η επέκταση του βιομηχανικού μοντέλου ελαιοκομίας επιβάλουν νέα δεδομένα στον παγκόσμιο ελαιοκομικό χάρτη.
«Φιλοδοξία μας είναι το Oliday να δώσει την ευκαιρία για έναν γόνιμο και δημιουργικό διάλογο των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην ελαιοκαλλιέργεια, του επιστημονικού κόσμου, αλλά και όλων όσων εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα», σημειώνουν οι διοργανωτές.
Ακολουθεί το πρόγραμμα:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024
Εκπαιδευτική δράση για σχολεία στον ελαιώνα της Ειρήνης (απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο)
- 10:00 Υποδοχή μαθητών
- 10:20 Ξενάγηση στον ελαιώνα
- 11:20 Γευσιγνωσία ελαιολάδου σε συνεργασία με το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας με τον Νίκο Κουτσούκο στο εστιατόριο DIM AL
- 13:00 Ελαφρύ γεύμα
- 20:00 έκθεσης ξυλοτεχνίας
Εγκαίνια έκθεσης ξυλοτεχνίας «Ελαίας τέχνημα» του ξυλογλύπτη Θεόδωρου Χαραμαρά Κτήριο Rex (ισόγειο)
ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024
Κτήριο Rex (1ος όροφος) | Χώρα Μεσσηνίας
«Το μέλλον της παραδοσιακής ελαιοκαλλιέργειας»
- 10:00 – 10:30 Προσέλευση – εγγραφές
- 10:30-11:00 Χαιρετισμοί
Γιώργος Κόκκινος, Πρόεδρος ΑΕΣ-ΟΠ ΝΗΛΕΑΣ
Διονύσης Σταμενίτης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Παναγιώτης Καρβέλας, Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος
Διονύσης Παπαδάτος, Επικεφαλής Συντονισμού Δράσεων «Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» - 11:00 – 11:20 Κεντρική ομιλία πρωινής ενότητας:
Δημήτρης Πτωχός, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
«Η ελαιοκαλλιέργεια ως κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη του brand place της Περιφέρειας Πελοποννήσου» - 11:20 – 12:50 Παραδοσιακός ελαιώνας: Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες
Συντονισμός: Σταύρος Παϊσιάδης, Δημοσιογράφος, ΑγροΤύπος
Χριστίνα Στριμπάκου, Συνιδρύτρια, LIÁ Cultivators & LIÁ Premium Extra Virgin Olive Oil
Φώτης Μαθιός, Ελαιοπαραγωγός, Μέλος Δ.Σ. ΑΕΣ-ΟΠ ΝΗΛΕΑΣ
Sheila Darmou, Συνιδρύτρια, The Southern Lights
Δρ. Θεόδωρος Ζαχαριάδης, Πρόεδρος, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, ΕΚΠΑ & CTO, Synelixis Solutions SA
Δρ. Βασίλειος Γκισάκης, Γεωπόνος, Εντεταλμένος ερευνητής ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»
Ηλίας Κάλφας, Γεωπόνος, Αμερικανική Γεωργική Σχολή
Γιάννης Μπίρης, Ιατρός, Ιστορικός - 12:50 – 13:1 0 Διάλειμμα
- 13:10 – 14:40 Από το χωράφι στο πιάτο
Συντονισμός: Γιάννης Σάρρος, Δημοσιογράφος Star Κεντρικής Ελλάδος & Ύπαιθρος Χώρα
Εκπρόσωπος, GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
Ευάγγελος Ξυγκώρος, Πρόεδρος, Επιμελητήριο Μεσσηνίας
Νίκος Κουτσούκος, Χημικός Msc, Πρόεδρος Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας
Γιάννης Καρβέλας, Διευθυντής PARATUS Europe, Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Δημήτρης Πετρόπουλος, Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων,
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Κατερίνα Δουρβανάκη, Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή
Γιώργος Παυλίδης, Διευθυντής Πωλήσεων EVYP Crop Biostimulation Technologies - 14:40 – 16:30 Ελαφρύ γεύμα
- 16:30 – 16:50 Κεντρική ομιλία απογευματινής ενότητας
Αντώνης Παρασκευόπουλος, Προϊστάμενος, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας
«Ο παραδοσιακός ελαιώνας σε μεταίχμιο: Απόσταγμα γνώσης, εμπειρίας, επιστήμης και πρωτοπορίας» - 16:50 – 18:20 Πανελλαδική πρωτοβουλία για τη βιωσιμότητα του παραδοσιακού ελαιώνα
Συντονισμός: Γιώργος Παναγόπουλος, Δημοσιογράφος «εφ. Ελευθερια»
Σταμάτης Αλαμανιώτης, Πρόεδρος, Oliveto Magnes
Γιώργος Κατσούλης, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.)
Γιώργος Καραμπάτος, Εκτελεστικός Διευθυντής, Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς»
Γιώργος Ζακυνθινός, Καθηγητής, Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής - 18:20 – 18:30 Από τη γευστική μνήμη στη γευστική εμπειρία: Ταξίδι με την soul chef Γεωργία Κουτσούκου
Γεύση μαυρολιάς – Η αδιάσπαστη σύνδεση ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν - 18:30 – 19:30 Ερωτήσεις – Απαντήσεις & Συζήτηση
- 19:30 -20:00 Συμπεράσματα και λήξη ημερίδας
Βίκυ Ιγγλέζου, Project Manager ΝΗΛΕΑΣ
Γαστρονομία | Πεζόδρομος REX
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας, οι Γυναίκες Χώρας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεταμόρφωσης θα προσφέρουν τοπικά εδέσματα στον πεζόδρομο του REX, τιμώντας την τοπική κουζίνα και τα προϊόντα της περιοχής.
ΤΟ 2Ο OLIDAY ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ
Σε σημείωμα των διοργανωτών για το «2ο Oliday: Διαδραστικό Συμπόσιο», που θα γίνει στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2024, στη Χώρα του Δήμου Πύλου Νέστορος, αναφέρονται τα εξής:
Με αφετηρία τη ρήση του Πλάτωνα «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» («αρχή ήμισυ παντός»), το 2023 ο ΑΕΣ ΝΗΛΕΑΣ εγκαινίασε το «Oliday: Διαδραστικό Συμπόσιο», δικαιώνοντας τις προσδοκίες και θέτοντας το πρώτο λιθαράκι για το μεγάλο όραμα. Το «2ο Oliday: Διαδραστικό Συμπόσιο» θα γίνει σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024, κάνοντας ένα επόμενο σημαντικό βήμα.
Η πρώτη ημέρα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, δικαιωματικά θα ανήκει πάντα στη νέα γενιά, στους μικρούς μαθητές που έχουμε χρέος να μπολιάσουμε με τις διαχρονικές και ανυπέρβλητες αξίες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του διατροφικού μας πολιτισμού.
Τη δεύτερη μέρα, Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, αποφασίσαμε να ανοίξουμε έναν διάλογο για το μέλλον του παραδοσιακού ελαιώνα. Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει με καταιγιστικό ρυθμό, με προκλήσεις και απειλές που ήδη βιώνουμε, αλλά και με ορατές ευκαιρίες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, πιστεύουμε ότι επιβάλλεται να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας στον παγκόσμιο ελαιοκομικό χάρτη. Για να γίνει αυτό πρέπει να δούμε που βρισκόμαστε αλλά και που θέλουμε να πάμε, να εντοπίσουμε τις αδυναμίες αλλά και τα δυνατά μας σημεία, αυτά που πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Εισηγητές από όλη την Ελλάδα θα καταθέσουν τις απόψεις τους συνθέτοντας τη θέση του ελληνικού ελαιώνα στον παγκόσμιο ελαιοκομικό χάρτη και απαντώντας στο εύλογο ερώτημα αν έχει μέλλον ο παραδοσιακός ελαιώνας. Ο δημιουργικός διάλογος ενέχει αντιρρήσεις, αλλά και κριτική. Μέσω της διάδρασης, θέλουμε να βελτιώσουμε αδυναμίες και να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία είναι πολλά και μεγάλα. Και το πιο σημαντικό είναι ότι αυτά βρίσκονται δίπλα μας, είναι η κληρονομιά μας, είναι το πανέμορφο περιβάλλον που ζούμε, ο τοπικός πολιτισμός και το ελληνικό φως.
Ο μεσογειακός παραδοσιακός ελαιώνας, άρρηκτα συνδεδεμένος με το τοπίο από την εμφάνιση του ανθρώπινου πολιτισμού, με την ανυπέρβλητη αισθητική και ανεκτίμητη πολιτιστική, περιβαλλοντική και οικονομική αξία, απειλείται και μαζί με αυτόν ο κοινωνικός και ο οικονομικός ιστός της υπαίθρου. Η ευθύνη μας απέναντι στις γενιές που έρχονται είναι να παραδώσουμε τη μεγάλη εντολή να μας ξεπεράσουν.
Ένας τόπος ευλογημένος σαν τον δικό μας, «ηλιοστάλακτος», αγκαλιασμένος από θάλασσα και με γη σχεδόν αμόλυντη, θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει τις διαπιστώσεις, πρακτική κοινότυπη και κοινόχρηστη, και να δημιουργήσει τη γέφυρα μεταξύ του χθες, του σήμερα και του αύριο. Διότι το μέλλον ανήκει σε αυτούς που ξέρουν να το σχεδιάζουν και ακόμα περισσότερο σε αυτούς που μπορούν να το ονειρευτούν.