Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιήσει η Ομοσπονδία Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Μεσσηνίας την Πέμπτη (19.09.2024) στις 7:30 το απόγευμα, στο Χανδρινού. Στη συνέλευση στην οποία καλούνται να πάρουν μέρος όλοι οι παραγωγοί θα συζητηθούν τα θέματα της σταφίδας, των εργατών γης, η δακοκτονία, οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ και ακόμη η άρδευση και τα θέματα αγροτικής Οδοποιίας.
Η σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Μεσσηνίας έχει ως εξής:
«Ανοιχτό συμβούλιο έκανε η Ομοσπονδία Αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων Μεσσηνίας την Κυριακή 8-9-2024 στους Γαργαλιάνους με την συμμετοχή και αγροτών, προκειμένου να σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις για την λύση των προβλημάτων που οξύνονται συνεχώς για τους μικρομεσαίους αγρότες. Η συζήτηση ανέδειξε ότι εκτός από τα συνολικότερα προβλήματα με την ακρίβεια και το κόστος παραγωγής έχουμε να αντιμετωπίσουμε και μια σειρά νέα προβλήματα όπως οι χαμηλές τιμές σε προϊόντα, οι κομμένες επιδοτήσεις, οι ελλιπείς υποδομές (αγροτική οδοποιία, αντιπλημμυρικά, άρδευση), αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, πρόγραμμα δακοκτονίας και πολλά άλλα που οδηγούν μαθηματικά τους περισσότερους αγρότες εκτός παραγωγής.
Χαρακτηριστικά στην σταφίδα ο Γολγοθάς των παραγώγων συνεχίζεται, μετά την κοροϊδία με τα «αποθέματα» και τις ανοιχτές τιμές ακόμη και κάτω του 1 ευρώ τα τελευταία 3 χρόνια, φέτος ενώσεις και έμποροι συμφώνησαν να δώσουν στην σταφίδα τιμή «αποθήκευσης» 1,80. Σε ακόμα δυσκολότερες συνθήκες με το κόστος παραγωγής και διαβίωσης να έχει εκτοξευτεί, πανηγυρίζουν για την δήθεν καλή τιμή και την επιστροφή της σταφίδας. Σε μια χρόνια που μιλάμε για μια παραγωγή μειωμένη τουλάχιστον κατά 50% λόγο ακαρπίας και καύσωνα, με τους σταφιδοπαραγωγούς να έχουν μπει μέσα τα τελευταία 3 χρόνια, την συνδεδεμένη να φτάνει τα 36 ευρώ και πολύ να μην τη δικαιούνται αφού λόγο μειωμένης παραγωγής λίγοι πιάνουν τα 150 κιλά ανά στρέμμα που είναι το πλαφόν. Την ίδια στιγμή που οι παραγωγοί εκβιάζονται να πουλήσουν με 1,80, γιατί έχουν συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια για να καταθέσουν τιμολόγια και να πάρουν την συνδεδεμένη, οι καταναλωτές αγοράζουν στο ράφι την σταφίδα 4 και 5 φόρες επάνω και όλα αυτά στο όνομα της “ελεύθερης αγοράς” για να θησαυρίζουν ορισμένοι μεγαλέμποροι – εξαγωγείς.
Τα ίδια συμβαίνουν και στα υπόλοιπα προϊόντα κηπευτικά, πατάτες, σύκα καταστράφηκαν από τους καλοκαιρινούς καύσωνες. Στην κτηνοτροφία με την πανώλη έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα τρομοκρατίας με του παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση. Εμείς που με τα προϊόντα μας ταΐζουμε όλους τους συμπολίτες μας καταλαβαίνουμε ότι αν ΕΜΕΙΣ οι ίδιοι δεν πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας δεν έχουμε να περιμένουμε από κανέναν άλλο. Γι’ αυτό και καλούμε όλους τους παραγωγούς την Πέμπτη 19-9-2024 στις 19:30 στο Χανδρινού σε Γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας για να συζητήσουμε τα εξής θέματα:
- Σταφίδα.
- Εργάτες Γης.
- Δακοκτονία – Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ.
- Άρδευση – Αγροτική Οδοποιία.
Δεν περισσεύει κανείς όλοι στην γενική συνέλευση στις 19-9-2024 στις 19.30 στο Χανδρινού.
Διεκδικούμε:
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές στην σταφίδα και τα άλλα προϊόντα, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας που δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.
- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των λιπασμάτων και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ μέχρι τέλη του χρόνου. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
- Η κυβέρνηση να δώσει λύση με διακρατικές συμφωνίες για εργάτες γης, όπως κάνει πολύ εύκολα για τις εισαγωγές διαφόρων προϊόντων και ειδικά την ώρα της συγκομιδής τους(πατάτα, ελιά καλαμών) να κάνει και για να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα εργατικά χέρια. Να εκδοθούν άδειες παραμονής μακροχρόνιες, χωρίς παράβολα, πρόστιμα και πολύχρονες καθυστερήσεις. Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν υπό καθεστώς παρατυπίας. Εξασφάλιση σε όλους αριθμού ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Εξασφάλιση επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής με τακτικό έλεγχο τους από υγειονομική επιτροπή. Πρόσβαση και κάλυψή τους σε εξετάσεις, φάρμακα και αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό.
- Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το όργιο παραβιάσεων και εξαπάτησης που γίνεται από τις «πύλες της κολάσεως» του ΟΣΔΕ σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα κάποιοι επιτήδειοι να στήνουν χορό εκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες τους, παίζοντας με το εθνικό απόθεμα, τις εκτάσεις, τους βοσκότοπους. Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν και με έλεγχο με την ευθύνη των δομών του υπουργείου.
- Δακοκτονία:
– Να γίνει άμεσα καταγραφεί της ζημιάς από τον δάκο και να δοθεί αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.
– Να εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του και για τη συμβατική και για τη βιολογική καλλιέργεια.
– Να εξασφαλισθούν προσαυξημένα τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγούς.
– Να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ το 100% της ζημιάς από το δάκο, χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.
– Άμεση στελέχωση όλων των Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των ασθενειών, παρακολούθηση της εξέλιξης της παραγωγής. Άμεση και επίσημη ενημέρωση των αγροτών, από το Κράτος και τις αρμόδιες υπηρεσίες, με κρατική ευθύνη να αντιμετωπιστεί το γλοιοσπόριο. Με αποκλειστικά κρατική ευθύνη να οργανωθεί ολοκληρωμένη, σύγχρονη δακοκτονία. Δωρεάν συμβουλές και σύγχρονα φάρμακα στον αγρότη για την αντιμετώπιση όλων των ασθενειών. - Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής των αγροτών.
- Άμεσα με ευθύνη του Κράτους αρδευτικά έργα υποδομής.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ»