Πενήντα χρόνια μετά από το μακρινό 1975, που η πενθήμερη εργασία καθιερώθηκε για τους εργαζόμενους στην βιομηχανία και 40 χρόνια μετά την γενική καθιέρωση του πενθήμερου και 40ωρου στη χώρα μας, κόντρα σε κάθε εργασιακή λογική η κυβέρνηση προχωρά υπακούοντας στα κελεύσματα των εργοδοτών σε αύξηση τόσο των ημερών εργασίας, όσο και του 40ωρου.
Όταν ο μέσος όρος εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οι 37,5 ώρες την βδομάδα, η Ελλάδα κατακτά την πρωτιά με 41 ώρες εργασίας το 2022 (κάτι που αυξάνεται σταδιακά) και εφαρμόζει με νομοθετική ρύθμιση την 6ημερη εργασία, ξεκινώντας από τις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, με πρόθεση προφανώς την επέκταση συνολικά μιας εργασιακής κυβερνητικής αθλιότητας.
Τη στιγμή που η παγκόσμια τάση μιλά για τετραήμερη εργασία χωρίς μείωση αποδοχών, η οποία ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά με επιτυχία σε αρκετές χώρες, χωρίς να μειώνεται η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και βοηθώντας παράλληλα στην ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κος Χ. Θεοδωρόπουλος εξέφρασε την πρόταση προς τα ευήκοα ώτα της κυβέρνησης, ότι θα μπορούσαν να δεχθούν να καθορίζουν μόνοι τους οι κοινωνικοί εταίροι τον κατώτατο μισθό, βάζοντας όμως σαν αδιαπραγμάτευτο όρο την συμφωνία της ΓΣΕΕ στην κατάργηση της διαιτησίας του ΟΜΕΔ στις κλαδικές συμβάσεις (για τις επιχειρησιακές ούτε λόγος βέβαια).
Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά από τον Γενάρη του 2023 από τα κράτη μέλη της, να αυξήσουν το ποσοστό των εργαζόμενων που καλύπτονται με Συλλογικές Συμβάσεις, με στόχο κάλυψης το 80%, ενώ στη χώρα μας και σαν αποτέλεσμα κυβερνητικών αποφάσεων κινείται κάτω από το 30%, θέτοντας παράλληλα ιδιαίτερα δύσκολα όρια, ώστε να κηρυχθεί μια ΣΣΕ υποχρεωτική, η κυβέρνηση ακόμα όχι μόνο δεν κάνει τίποτα, αλλά νομοθετεί σε βάρος των εργαζόμενων.
Δεν φτάνει λοιπόν στους εργοδότες το «Ελντοράντο» απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και των μισθών, που τους παρέχει απλόχερα η κυβέρνηση, δεν τους φτάνει η συνειδητή έλλειψη ελέγχων που τους έχει δώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ζητούν τώρα πια ουσιαστικά οι εργαζόμενοι να γυρίσουν εργασιακά 100 χρόνια πίσω.
Η ΕΑΚ καλεί την ΓΣΕΕ να μπει μπροστά στον αγώνα για τη διατήρηση των κατακτήσεων των εργαζόμενων.
- Να σταματήσει τις δήθεν εθιμοτυπικές συναντήσεις με την Υπουργό, για τις οποίες μάλιστα δεν κυκλοφόρησε ούτε καν δελτίο τύπου.
- Να συνεδριάσουν τα όργανά της για να σχεδιάσουν την αντίδραση των εργαζόμενων.
- Με πρώτο σταθμό τη ΔΕΘ, να πρωτοστατήσει σε κινητοποιήσεις των εργαζομένων κόντρα στην εργασιακή εξαθλίωση.
- Να προχωρήσει στην ενημέρωση των εργαζόμενων για το δυστοπικό εργασιακό μέλλον που τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση.
- Να ζητήσει την παρέμβαση του ILO και να ζητήσει την κυβερνητική καταδίκη από τα διεθνή συνδικαλιστικά όργανα.
Για την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση
Κανέλης Γιώργος
Μέλος Δ.Σ. Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας