Τη μονιμοποίηση του ΦΠΑ 13% στον καφέ, αλλά μόνο για take away και delivery αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο δίνοντας πάλι βήμα στο φαινόμενο της παρατεταμένης ακρίβειας και κερδοσκοπίας που πλήττει τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ο ΦΠΑ επανέρχεται στο 24% για τον σερβιριζόμενο καφέ, στο πρότυπο που ισχύει ήδη για τα αναψυκτικά, κάτι που ως ΣΕΜ είχαμε επισημάνει και διαμαρτυρηθεί λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να μην στερήσετε την πορτοκαλάδα από τον συνταξιούχο και το εγγονάκι του, και πως αυτό ήταν προάγγελος κακών μαντάτων», υπόθεση η οποία σήμερα επιβεβαιώνεται.
Για το θέμα σήμερα, Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε διαδκτυακά έκτακτη συνεδρίαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας, κ. Γιάννης Κολοβός. Σύντομα θα γνωστοποιηθούν οι αποφάσεις που λήφθηκαν και οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν.
Σε εκείνο που όλοι συνηγορήσαμε είναι ότι το οικονομικό επιτελείο αντί να υποστηρίξει την τιτάνια προσπάθεια που κάνουν οι επιχειρήσεις εστίασης για να συγκρατήσουν τις τιμές –παρά τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα- ώστε να υπάρχει ένα προσιτό προϊόν, μας τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια. Δυστυχώς, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να φρενάρουν την ατμομηχανή του τουρισμού μας, που σύρει και τα «βαγόνια» των ξενοδοχείων, της εστίασης και γενικότερα των επιχειρήσεων που εμπλέκονται στο χώρο της φιλοξενίας. Η πιο προσιτή απόλαυση μέχρι στιγμής μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας για τον καταναλωτή.
Ας μας απαντήσουν όμως με ποια λογική λαμβάνεται αυτή η απόφαση!
Από τον Ιούλιο του 2024 θα παραμείνει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ (13%) σε καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι που αποτελούν παραδόσεις αγαθών (take away και delivery), με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 65 εκατ. το χρόνο, ενώ επανέρχεται στο 24% μόνο στα σερβιριζόμενα, (οι επιχειρήσεις εστίασης που σερβίρουν σαφώς έχουν περισσότερα έξοδα αφού απασχολούν προσωπικό για σέρβις και αποδίδουν τους μισθούς και τις ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές) με εκτιμώμενη εξοικονόμηση 43 εκατ. το χρόνο.
Δικαίως διερωτόμαστε λοιπόν:
- Εάν θέλετε να δημιουργήσετε έντεχνα μια διαμάχη – αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των συναδέλφων εστίασης που προσφέρουν υπηρεσίες take away και εκείνων που παρέχουν υπηρεσίες με σέρβις, ή έχετε σκοπό να μετατραπούν όλες οι επιχειρήσεις των καφέ σε take away.
- Έχετε αναλογιστεί τι απώλειες εισοδημάτων θα έχει το κράτος εάν ωθήσετε τις επιχειρήσεις σε ένα τέτοιο καθεστώς;
- Σε οποιαδήποτε ταβέρνα αν πάρουμε μια μερίδα μουσακά και μια χωριάτικη, αυτά έχουν 13% είτε κάτσουμε, είτε μας σερβίρουν, είτε τα πάρουμε “πακέτο”. Το φαγητό δηλαδή, δεν έχει διαφοροποίηση στο ΦΠΑ. Διαφοροποιούν ωστόσο, ή μάλλον στοχοποιούν, την καθημερινή μικρή και αναγκαία απόλαυση του καφέ, των ροφημάτων, των χυμών και των αναψυκτικών.
Αδιανόητο κί όμως συμβαίνει. Ποιος νοήμων νους το σκαρφίστηκε και τι σόι λογική είναι αυτή; Αυτή τη διαφοροποίηση μεταξύ take-away/delivery και σερβιριζόμενου, μπορεί επιτέλους κάποιος να τη δικαιολογήσει με λογικά επιχειρήματα; Μετά από όλα αυτά θεωρούμε πως δεν θα ήταν παράλογο να υποθέσουμε ότι αυτή η διάκριση μπορεί να βασίζεται στο γεγονός ότι το 80% περίπου των take away/delivery επιχειρήσεων είναι καταστήματα μεγάλων αλυσίδων με μεγάλα συμφέροντα, με τα οποία δε θέλετε να έρθετε σε σύγκρουση και τους προσφέρετε «ομπρελά προστασίας».
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ),
Γιάννης Κολοβός