Το βιβλίο της νέας έκδοσης της Κ.Ε. του ΚΚΕ «Πολυτεχνείο-Νοέμβρης 1973», παρουσιάστηκε με πρωτοβουλία της Τ.Ε. Μεσσηνίας του Κ.Κ.Ε., την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, στις 7 το απόγευμα, στο Vino Banco Tapas Bar, στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας. Το βιβλίο παρουσίασε ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε..
Ο ομιλητής, αφού αναφέρθηκε στον σεβασμό και την τιμή που αποδίδει το Κ.Κ.Ε. σε όλους όσους αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν και υπέφεραν κατά τη διάρκεια του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, αλλά και συνολικά στα χρόνια της Χούντας, στάθηκε ιδιαίτερα στον κρίσιμο ρόλο που έπαιξαν οι δυνάμεις του Κ.Κ.Ε. και της Κ.Ν.Ε. ως πρωτοπόροι αγωνιστές, αλλά και καθοδηγητές του ηρωικού αυτού αγώνα.
Όπως είπε ο κ. Τζαβάρας, «είναι αδιαμφισβήτητο πως μόνο το Κ.Κ.Ε. από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις τότε, και με οδηγό και τις αγωνιστικές του παραδόσεις, έβαλε στο αντιδικτατορικό κίνημα τη γραμμή για ανατροπή της δικτατορίας από το μαζικό εργατικό-λαϊκό κίνημα και με όλες τις μορφές πάλης. Αυτό τεκμηριώνεται από τα ιστορικά ντοκουμέντα, αποτελώντας απάντηση σε όσους επιχείρησαν στο παρελθόν και επιχειρούν σε ένα βαθμό ακόμα και σήμερα, να σπεκουλάρουν ότι δήθεν το Κ.Κ.Ε. δεν συνέβαλε ή ακόμα χειρότερα ότι στάθηκε απέναντι στον ηρωικό αντιδικτατορικό αγώνα».
Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός ότι ο ηρωικός ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου πήρε τις συγκεκριμένες διαστάσεις επειδή η κινητοποίηση δεν περιορίστηκε στον αγωνιστικό ξεσηκωμό των φοιτητών, που είναι αδιαμφισβήτητος, αλλά συνδέθηκε με το εργατικό-λαϊκό κίνημα και τις διεκδικήσεις του. Κι ότι αυτό επιβεβαιώνει τον αναντικατάστατο πρωτοπόρο ρόλο της εργατικής τάξης στην πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας, όποια πολιτική μορφή κι αν παίρνει αυτή, αστική κοινοβουλευτική ή ωμή δικτατορία.
Παράλληλα, ο Δ. Τζαβάρας, στάθηκε στα σύγχρονα συμπεράσματα του Κόμματος για τις οργανωτικές και κυρίως στρατηγικές αδυναμίες που το χαρακτήριζαν εκείνη την περίοδο. Όπως είπε «αδυναμίες που απέρρεαν από τη γραμμή-βαρίδι που είχε επικρατήσει τότε διεθνώς στο κομμουνιστικό κίνημα, αυτή των σταδίων. Γιατί ήταν αυτή η γραμμή που επέδρασε στην αποσύνδεση της πάλης για την ανατροπή της δικτατορίας από αυτήν για το τσάκισμα του αστικού κράτους και την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Κι ότι η εισαγωγή της γραμμής στο κίνημα για μια «ενδιάμεση βαθμίδα» κοινοβουλευτικής δημοκρατίας από την Χούντα προς τον Σοσιαλισμό, άφησε χώρο να καλλιεργηθούν αστικές κοινοβουλευτικές αυταπάτες. Άλλωστε, η λεγόμενη “αποκατάσταση της δημοκρατίας” ήταν συστατικό στοιχείο στο πρόγραμμα των αστικών κομμάτων που δρούσαν στο αντιδικτατορικό κίνημα, κομμάτων που δεν είχαν καμία πρόθεση να αντιπαρατεθούν με την εξουσία των βιομηχάνων και των εφοπλιστών».
Ο ομιλητής, τόνισε ότι η αφομοίωση τέτοιων συμπερασμάτων, αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για να μπορεί να ανταποκριθεί στα επαναστατικά του καθήκοντα το Κ.Κ.Ε., αλλά και το εργατικό-λαϊκό κίνημα, σε ανάλογες και συνθετότερες συνθήκες στο μέλλον, που πάντα θα ενέχουν το στοιχείο της πίεσης για “λύσεις εντός του καπιταλιστικού συστήματος”».
Μετά την ομιλία, έγιναν ερωτήσεις-τοποθετήσεις από το κοινό και ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Η νέα έκδοση του Κόμματος, «Πολυτεχνείο-Νοέμβρης 1973-έμπνευση, γνώση και στήριγμα για τους λαϊκούς ξεσηκωμούς του μέλλοντος», καθώς και ο νέος τόμος της ιστορίας του (Γ2) για την περίοδο 1967-1974, διατίθενται στα γραφεία της Τ.Ο. Μεσσηνίας του Κ.Κ.Ε. (πλ. Όθωνος), καθώς και στα βιβλιοπωλεία κατόπιν παραγγελίας.