Το βιβλίο του Θάνου Χ. Καψάλη “Το δωμάτιο με τις μύγες”, θα παρουσιαστεί στην Καλαμάτα την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, στις 6:30 το απόγευμα.
Στην παρουσίαση που θα γίνει στο Πατάρι του café Bodeg (Πλ. Βασιλέως Γεωργίου 24, Καλαμάτα), για το βιβλίο θα μιλήσουν:
- Η Δρ. Μαρία Ξαπλαντέρη, Βιολόγος, Μέλος ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
- Ο Δρ. Ευθυμία Καραγιάννη, Βιολόγος, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φυσικών Δ.Δ.Ε. Μεσσηνίας
- και ο Θάνος Καψάλης, Βιολόγος, Συγγραφέας.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δρ. Μάριος Αθανασόπουλος, Ιστορικός, Μέλος ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Την εκδήλωση διοργανώνουν το “café Bodega”, το βιβλιοπωλείο “Βιβλιόπολις” και οι εκδόσεις “Επίκεντρο”
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία του «δωματίου με τις μύγες», του μικρού εργαστηρίου του Columbia στο οποίο, στις αρχές του 20ού αιώνα, ένας εμπνευσμένος καθηγητής, ο Thomas Hunt Morgan και οι τρεις εικοσάχρονοι φοιτητές του, οι Η. Muller, A. Sturtevant και C. Bridges, έθεσαν τις βάσεις της Γενετικής στη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα. Μια ιστορία συγκινητική, καθώς συμπυκνώνει το πνεύμα της περιέργειας και της συνεργασίας στην αναζήτηση της γνώσης, αλλά και μεγαλειώδης ταυτόχρονα. Αυτά που συνέβησαν δεν ήταν μόνο επαναστατικά για τη Γενετική και τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται η έρευνα. Δημιούργησαν μια «σχολή» με μια δεκάδα σχεδόν βραβείων Νόμπελ, που ήταν μαθητές του Morgan ή μαθητές μαθητών του.
Κώστας Τριανταφυλλίδης,
Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου, Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ
«Το βιβλίο πραγματεύεται τη θεμελίωση της Κλασικής Γενετικής και την έναρξη της Μοριακής Γενετικής. Είναι καλαίσθητο, ευκολοδιάβαστο και μεταδίδει στον αναγνώστη τον παλμό των πρωτοπόρων μελετητών της γενετικής. Παρόλο που η ανάγνωσή του απαιτεί βασικές γνώσεις βιολογίας, το βιβλίο απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό που θέλει να ενημερωθεί για τις ιστορία της γενετικής, που καθημερινά κοσμεί πλέον πρωτοσέλιδα εφημερίδων και το πρώτο θέμα στις ειδήσεις των ραδιοφώνων και των τηλεοράσεων. Γιατροί, Νοσηλευτές, Βιολόγοι, Φοιτητές και απλοί Πολίτες θα εύρουν σε αυτό το βιβλίο πολύτιμα στοιχεία, από το πώς αναπτύχθηκε ο επιστημονικός κλάδος της Γενετικής. Ειδικότερα, τώρα που ο 21ος αιώνας αναφέρεται συχνά ως ο αιώνας της Βιολογίας, λόγω της ραγδαίας προόδου που σημειώνεται στον τομέα των βιολογικών επιστημών».