«Αυτή τη τετραετία αλλά ιδιαίτερα αυτή τη προεκλογική περίοδο χορτάσαμε μεγάλα λόγια, υποσχέσεις, δις ευρώ να περνούν πάνω από το κεφάλι μας και οράματα ανάπτυξης και προόδου με μοναδικό και κύριο γνώμονα την Καλαμάτα “τουριστικό προϊόν”, αφού αυτός ο στόχος τους ενώνει όλους τους υπόλοιπους”. Με τα λόγια αυτά άρχισε την ομιλία του στην προεκλογική συγκέντρωση, το βράδυ της Παρασκευής (29/9/23), ο υποψήφιος Δήμαρχος Καλαμάτας με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, Δημήτρης Οικονομάκος, στην πλατεία Όθωνος της Καλαμάτας.
«Την ίδια τακτική όμως είχαν την τετραετία που μας πέρασε όλες οι παρατάξεις. Από τις 10 παρατάξεις κάποιες εξαϋλώθηκαν και κάποιες έγιναν τροφοδότης της Δημοτικής Αρχής», σημείωσε ακόμα ο κ. Οικονομάκος, ο οποίος κατήγγειλε ότι «η Τοπική διοίκηση είναι πρωταγωνίστρια στον εκμαυλισμό συνειδήσεων, στο χρηματισμό και στο ρουσφέτι» και πρόσθεσε: «Απέναντι σε αυτό το βούρκο υπάρχουν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης με αγωνιστές, που με ανιδιοτέλεια και πάθος παλεύουν μέσα από αρνητικούς συσχετισμούς για να αλλάξει αυτή η ζοφερή κατάσταση».
Καταλήγοντας ο κ. Οικονομάκος ζήτησε την υπερψήφιση των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης στους Δήμους και την Περιφέρεια: «Ανοίγουμε και από εδώ την αγκαλιά μας σε κάθε τίμιο αγωνιστή χωρίς όρους και παρωπίδες, είμαστε εδώ με τα καλά και τα στραβά μας για να πάμε κόντρα στο καιρό, τη μοιρολατρία και την απογοήτευση».
Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Νίκος Κουτουμάνος, υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
H ΟΜΙΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
Αυτή τη τετραετία αλλά ιδιαίτερα αυτή τη προεκλογική περίοδο χορτάσαμε μεγάλα λόγια, υποσχέσεις, δις ευρώ να περνούν πάνω από το κεφάλι μας και οράματα ανάπτυξης και προόδου με μοναδικό και κύριο γνώμονα την Καλαμάτα «τουριστικό προϊόν» αφού αυτός ο στόχος τους ενώνει όλους τους υπόλοιπους. Βγήκαν μακιγιαρισμένοι με πολύχρωμα και πολυέξοδα φυλλάδια, πληρωμένες διαφημίσεις όλοι τους, να μας πουν ότι αγαπούν την πόλη, θέλουν να προσφέρουν στη πόλη, έχουν όραμα, δυνατότητες και μεταπτυχιακά που θα τα θέσουν στην υπηρεσία του λαού της Καλαμάτας και θα την απογειώσουν. Αλήθεια όλοι αυτοί οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι, που τα βρίσκουν αυτά τα χρήματα και τα σκορπούν και κυρίως τι περιμένουν να κερδίσουν από τη νέα Δημοτική Αρχή.
Την ίδια τακτική όμως, είχαν την τετραετία που μας πέρασε όλες οι παρατάξεις. Από τις 10 παρατάξεις κάποιες εξαϋλώθηκαν και κάποιες έγιναν τροφοδότης της Δ.Α. Οι δήθεν ανεξάρτητοι της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής”, με το νέο αίμα και τις καινοτόμες ιδέες, έγιναν προθάλαμος του Δημάρχου και του κ. Πτωχού, ο κ. Χειλάς από Δημοτικός σύμβουλος στη παράταξη του κ. Τζαμουράνη έγινε ανεξάρτητος σε μια νύχτα και υποψήφιος Δήμαρχος Καλαμάτας, πάνω από 6 Δημοτικοί σύμβουλοι έφυγαν από τις παρατάξεις τους και πήραν αμέσως έμμισθες θέσεις στο νέο σχήμα της Δ.Α, άλλοι δήθεν καυγάδιζαν και φώναζαν ενάντια στον Δήμαρχο και στο τέλος πήγανε μαζί του βλέποντας το φως το αληθινό.
Το νέο αυτό σχήμα χωρούσε και χωράει τα ορφανά της ΧΑ, του καταδικασμένου πλέον πρώην βουλευτή που πετάχτηκε σαν στυμμένη λεμονόκουπα από το σύστημα, αφού πλέον δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα. Χρειάζεται όμως να θυμίσουμε πως εμείς φωνάζαμε για το φασισμό και για τον εναγκαλισμό με τη Δ.Α πολύ πριν τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, την ώρα που όλοι οι άλλοι άρθρωσαν μία λέξη για τη Χ.Α μόλις καταδικάστηκε στο δικαστήριο και μετά τις τεράστιες πορείες που έγιναν έξω από τα δικαστήρια.
Αυτή η κατάντια που βλέπετε στον δρόμο, στα σπίτια, στις εφημερίδες, στα ΜΚΔ είναι ένα δείγμα σήψης και παρακμής ενός συστήματος που όλα τα βλέπει με το χρήμα και τη προσωπικό κέρδος. Η Τοπική διοίκηση είναι πρωταγωνίστρια στον εκμαυλισμό συνειδήσεων, στο χρηματισμό και στο ρουσφέτι. Απέναντι σε αυτό το βούρκο υπάρχουν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης με αγωνιστές, που με ανιδιοτέλεια και πάθος παλεύουν μέσα από αρνητικούς συσχετισμούς για να αλλάξει αυτή η ζοφερή κατάσταση. Δεν θα τους ξαναδείτε αυτούς με τα ιλουστρασιόν φυλλάδια που θέλουν να σώσουν τη πόλη, τους σωτήρες και οραματιστές. Τα επόμενα 5 χρόνια θα βλέπεται μόνο τους αντιδημάρχους και το λογαριασμό στα δημοτικά τέλη και στο νερό.
Φίλες και φίλοι,
Ελάχιστες κουβέντες σοβαρές έγιναν για το ρόλο της τοπικής διοίκησης, για την χρηματοδότηση, για την υποστελέχωση των υπηρεσιών, για τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες των εργαζομένων της πόλης και των χωριών. Εμείς αυτό προσπαθήσαμε και αυτό θα προσπαθήσουμε τις υπόλοιπες μέρες μέχρι τις εκλογές, να μιλήσουμε για τα μεγάλα και σοβαρά ζητήματα και να μην πάμε τις εκλογές στα βουβά χωρίς αντιπαράθεση όπως συμφέρει τους άλλους συνδυασμούς και ιδιαίτερα της ΔΑ.
Την ώρα που οι υπόλοιποι λένε μεγάλα λόγια για την ανάπτυξη, για τον τουρισμό και ταυτόχρονα σκορπάνε και κάποια δις. ευρώ, ας ενημερωθούμε για τα οικονομικά και τον προϋπολογισμό του Δήμου Καλαμάτας. Την ώρα που το εισόδημα των εργαζομένων από το 2010 έχει μειωθεί κατά 40% -60%, τα δημοτικά τέλη παραμένουν ίδια όπως και τα τέλη στην ύδρευση, στους κοινόχρηστους χώρους, κ.α. Το 70% των εσόδων είναι από ιδία έσοδα, από δικιά μας φορολογία ύψους περίπου 37 εκ. ευρώ, ενώ από διάφορες επιχορηγήσεις είναι 17 εκ. ευρώ. Με αυτή τη κατάσταση να μας τα παίρνουν από παντού (ΦΠΑ, Φορολογία, κ.α) υπήρχαν υποψήφιοι και στους 3 άλλους συνδυασμούς που μίλαγαν για αύξηση στα δημοτικά τέλη.
– Την ώρα που τα ενοίκια έγιναν απλησίαστα σε όλη την Καλαμάτα, όταν δίνεις για τριάρι 714 ευρώ, ο Δήμος αφήνει χιλιάδες διαμερίσματα του AirBnB να πληρώνουν τέλη κατοικίας και όχι επαγγελματικής στέγης ως οφείλουν. Ούτε λόγος βέβαια πάνω στη πρόταση μας για νέες φοιτητικές και εργατικές κατοικίες που έχει ανάγκη η πόλη, για να πάρουν μια ανάσα οι λαϊκές οικογένειας που στενάζουν κάτω από το βραχνά της στέγης.
Προτείνουμε ο Δήμος της Καλαμάτας να διαμορφώσει τους ίδιους συντελεστές και απαλλαγές που έχει εφαρμόσει ο Δήμος Πάτρας. Αυτά που προτείνουμε σαν αντιπολίτευση τα υλοποιούμε στον Δήμο που ο λαός εμπιστεύτηκε στη διοίκηση τη Λαϊκή Συσπείρωση.
Να μιλήσουμε για τους εργαζόμενους του Δήμου, την ψυχή της πόλης. Σε ένα δήμο που η χρηματοδότηση έχει μειωθεί από το 2010 έως 60% και έχουν μεταφερθεί πάνω από 100 αρμοδιότητες χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση π.χ σχολεία, πρόνοια, αδέσποτα, κ.α. Να πούμε μόνο ενδεικτικά πως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στο δήμο ξυλουργό, υδραυλικό, έχουμε τέσσερις ηλεκτρολόγους που δεν επαρκούν ούτε για τα βασικά με τόσες αρμοδιότητες. Στο τμήμα πρασίνου υπάρχουν μόνο 4 υπάλληλοι και όλα δίνονται σε εργολαβίες. Παντού όπου πήγαμε παράπονα για τα σκουπίδια, για τους κάδους που βρωμάνε και δεν μαζεύονται, χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης προσωπικού, αφού το τελευταίο διάστημα έφυγαν 10 εργαζόμενοι από τη καθαριότητα και δεν αναπληρώθηκαν. Τεράστια κενά στις τεχνικές υπηρεσίες και ιδιαίτερα στη πολεοδομία όπου έχει σαν συνέπεια να καθυστερούν πράξεις εφαρμογής όπως του Ασπροχώματος, Βέργας, Μικράς Μαντίνειας και απλές πολεοδομικές διαδικασίες. Σε αυτό το πλαίσιο έπαιξε μπάλα η Δημοτική Αρχή με προσλήψεις 2-4-8μηνα λόγω covid και με απευθείας αναθέσεις που πλέον φτάνουν μέχρι τα 60.000 ευρώ. Έτσι πατώντας στην ανάγκη για δουλειά φτιάχτηκε ένας στρατός ψηφοφόρων και παρατρεχάμενων όπως φαίνεται και από τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου. Προχώρησε σε ιδιωτικοποιήσει στη καθαριότητα ,στις οικονομικές υπηρεσίες αλλά και στα ΝΠΔΔ όπως το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας.
Πώς να μιλήσει για τους εργαζόμενους η ΔΑ αφού έχει εξαπολύσει ένα ανελέητο κυνηγητό στο σωματείο της ΔΕΥΑΚ για να μην μιλάει για τα εργασιακά δικαιώματα αλλά και να μην βγάζει προς τα έξω όσα γίνονται με τις δουλειές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που περνάνε από τη ΔΕΥΑΚ.
Πώς να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων μια ΔΑ που δεν έβγαλε άχνα για τις απολύσεις «Στη στέγη της εκκλησίας» -πρώην Άσυλο- που σαν Δήμος έχουμε 2 μέλη στο 5μελές ΔΣ. Οι εργαζόμενοι δέχτηκαν ένα ανελέητο κυνηγητό επειδή έφτιαξαν σωματείο και διεκδίκησαν τα αυτονόητα. Την ίδια αφωνία είχαν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που σφύριζαν αδιάφορα για τους εργαζόμενους, αλλά τώρα όλοι μαζί έτρεχαν για μια φωτογραφία με τον Μητροπολίτη.
Παράλληλα χρειάζεται όχι να μιλήσουμε αλλά να φωνάξουμε για τα έργα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού.
Σταθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια σταθερά και με προτάσεις για τα αντιπλημμυρικά έργα στη πόλη και στα χωριά. Δεκάδες ερωτήσεις και παρεμβάσεις μέσα και έξω από το Δ.Σ Καλαμάτας στη Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Αυτή η συζήτηση κυριάρχησε όλη αυτή την περίοδο στην επαφή μας με τον κόσμο λόγω των γεγονότων στη Θεσσαλία. Πνίγηκε η πόλη ψηφιακό πρότυπο των Τρικάλων, η πόλη τουριστικό πρότυπο του Βόλου που θα γίνονταν Μονακό, με τον δήμαρχο Μπέο που τα έβαζε με τους φοιτητές που βοηθούσαν να ξελασπώσει ο Βόλος, τον περιφερειάρχη πρότυπο κ. Αγοραστό που έλεγε τα ίδια και το 2020 με τον Ιανό.
Μας έλεγαν στον δρόμο και εμείς θα πνιγούμε άμα βρέξει το ίδιο στη Καλαμάτα και είχαν δίκιο. Έχει να φτιαχτεί σε όλο το Δήμο αντιπλημμυρικό έργο εδώ και 20 χρόνια περίπου. Μια πόλη που είχε σοβαρά ζητήματα το 2013 και το 2016 με τις φονικές πλημμύρες φάνηκε η γύμνια της. Ποιος δεν θυμάται τη Βαγγέλη Δράκου και τη Λεΐκων, τη Γλαύκου, τη Θουρία, το Πήδημα, τα Γιαννιτσάνικα γεμάτα λάσπες, νερά και χώματα και ζημιές εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούσε λαϊκές οικογένειες που τελικά πήραν ψίχουλα. Οι φονικές πλημμύρες με 3 νεκρούς προήλθαν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον αυτοκινητόδρομο του Μορέα που μετά από 6 χρόνια παρουσιάστηκε ως σωτήρας πάλι να μας φτιάξει το αντιπλημμυρικό.
Λαλίστατοι όλοι τους Δ.Α και αντιπολίτευση δεν βρήκαν να πουν μια κουβέντα για τα σοβαρά ζητήματα όπως τις τεράστιες ευθύνες του Μορέα στις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτέμβρη του 2016, που παρέδωσε ένα έργο ένα έργο χωρίς αντιπλημμυρική προστασία και ζητάει και 80 εκ. ευρώ επιπλέον για να κάνει το έργο που έπρεπε να είχε ήδη παραδώσει.
Να μιλήσουμε για την αντιπυρική προστασία που εξαντλείται σε κάποια δίμηνα και κάποιες υδροφόρες την ίδια ώρα που οι αγροτικοί δρόμοι είναι αδιάβατοι και ειδικά στο Ταΰγετο που έχουν λογγώσει όπως λέμε στα χωριά τα χωράφια και οι πρασιές
Να μιλήσουμε για την αντισεισμική θωράκιση σε μια πόλη που έχει νωπές τις μνήμες από το καταστροφικό μεγάλο σεισμό του 1986. Τώρα ολοκληρώθηκε ο πρωτοβάθμιος έλεγχος των σχολείων και δεν έχουμε μπει καν στο δευτεροβάθμιο. Όπως καταλαβαίνεται για να ολοκληρωθεί πλήρως ο αντισεισμικός έλεγχος θα περάσουν δεκαετίες από τώρα με βάση το σημερινό βηματισμό. Σε μια πόλη που υπάρχουν ιδιαίτερα στο κέντρο της πολλά παλιά επικίνδυνα ετοιμόρροπα κτίρια που είναι πολύ επικίνδυνα για την ασφάλεια όλων των γειτόνων και των διερχόμενων. Έχουμε καλέσει το Δήμο να πάρει πρωτοβουλίες για τα ετοιμόρροπα και να ξεπεράσει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, για να μην συμβούν τραγικά γεγονότα όπως στη Σάμο πριν από μερικά χρόνια.
Να αναδείξουμε τα προβλήματα στην ύδρευση της πόλης που αποκαλύφτηκε η γύμνια της περίτρανα πριν από περίπου 2μήνες. Με δεξαμενή από το 1936 και δίκτυο που οι τελευταίες παρεμβάσεις έγιναν πριν από 40 χρόνια. Τόσα χρόνια τόσες δημοτικές αρχές, τόσα χρήματα πέρασαν από τα χέρια τους δεν μπορούσαν να φτιάξουν μια δεξαμενή, να έχουν ένα σχέδιο Β σε περίπτωση βλάβης. Μάλιστα τώρα προεκλογικά κάνουν σόου με τους αγωγούς Φ 800. Την ίδια ώρα πληρώνουμε πανάκριβα το νερό ενώ αντίθετα στη Πάτρα είχαμε μείωση 35-50% στα τιμολόγια και δεκάδες κατηγορίες που εντάσσονται στα μειωμένα τιμολόγια της αντίστοιχης ΔΕΥΑ αντίθετα με το Δήμο Καλαμάτας.
Βέβαια δεν μπορούμε να μην σταθούμε στα έργα που δεν έγιναν αυτή τη τετραετία απόρροια των εργολάβων που κάνουν ότι θέλουν με τις κατευθύνσεις του κράτους, της υποστελέχωσης του Δήμου και της ψηφοθηρίας. Όλα τα έργα τα συζητάμε ή έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη δημοτική αρχή κα είναι μνημείο κακοδιαχείρισης και καθυστερήσεων. Τι να πρωτοθυμηθούμε: το κινηματοθέατρο Ηλέκτρα, το ανοιχτό θέατρο πάνω από τη λαϊκή, το κτίριο της πρώην Ηλεκτρικής, του ΔΗΠΕΘΕ, την ανάπλαση της Υπαπαντής που πάλι έγινε μισό βήμα για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, την εντελώς αχρείαστη ανάπλαση που μόνο εμείς καταψηφίσαμε της 23ης Μαρτίου, την ενεργειακή αναβάθμιση της Φιλαρμονικής, του Μεγάρου, του κολυμβητηρίου κ.α. τα έργα στην Αναγνωσταρά, στη Κολοκοτρώνη, στην παραλιακή που άργησαν πάνω από 2 χρόνια λες και έφτιαχναν τον Πύργο του Άιφελ.
Φίλες και φίλοι,
Θέλουμε να σταθούμε ιδιαίτερα για τα ζητήματα πολιτισμού με τα υψηλά δίδακτρα στις σχολές της Φάρις που στενάζει κάθε λαϊκή οικογένεια. Τα χρήματα δίνονται για εκδηλώσεις αχρείαστες για να καλλιεργούμε ένα τουριστικό προφίλ και μακριά από τη πραγματική λαϊκή κουλτούρα της Καλαμάτας. Άμεσα πρέπει να προχωρήσουμε σε μείωση των διδάκτρων σε όλες τις σχολές της Φάρις. Στενάζουν οι λαϊκές οικογένειες για να πάνε τα παιδιά τους χορό, ζωγραφική ή ένα όργανο.
Να σταθούμε στα πολλά χρήματα που πληρώνουν οι εξαιρετικές θεατρικές ομάδες της πόλης για να παρουσιάσουν το έργο τους στο πνευματικό και αλλού. Το ποσό έπρεπε να είναι συμβολικό κατά τη γνώμη μας για να μπορούν να έχουν μειωμένο εισιτήριο και λιγότερα έξοδα. Δυστυχώς το κινηματοθέατρο “Ηλέκτρα” που έχει βαλτώσει τόσα χρόνια, αν φτιαχτεί με τις προδιαγραφές που ήταν στη μελέτη θα είναι ένα δώρο άδωρο για τη πόλη, γιατί δεν προβλέπει νέο θέατρο ούτε καν νέα πινακοθήκη και θα δοθεί σε ιδιώτες. Τώρα που πλέον δεν ισχύει η παλιά σύμβαση, ας κάνει πάρει την έτοιμη μελέτη ο Δήμος που προβλέπει 2 θέατρα και να τα παραδώσει στις ερασιτεχνικές ομάδες. Την ίδια ώρα είναι τραγικό να φιλοξενείς το τεράστιο αρχείο του μέγιστου χαράκτη Τάσου και να έχεις έργα τέχνης ανεκτίμητης αξίας και ουσιαστικά να μην έχουμε πινακοθήκη. Το παλιό δημαρχείο θα μπορούσε να παίξει υπό προϋποθέσεις αυτό το ρόλο. Όπως και με τη σχολή χορού όπου η μετεγκατάσταση της στο Μέγαρο Χορού δεν έχει γίνει εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια και κάθε χρόνο αναγγέλλεται.
Την ίδια ώρα το ΔΗΠΕΘΕΚ έχει καταντήσει ένα μικρό οικογενειακό σχήμα για να παρουσιάζονται έργα του διευθυντή χωρίς καμία παρέμβαση και απήχηση στη πόλη, παράλληλα όμως ανά τακτά χρονικά διαστήματα πρωταγωνιστεί σε αντικομουνιστές ανιστόρητες κορώνες δεμένες με το μανδύα του προοδευτικού μέσα από έργα που αναφέρονται στον Νίκο Ζαχαριάδη και στο Γιάννη Ρίτσο. Ίδια κατάσταση και στο νεοσύστατο τμήμα λόγου και γραμμάτων της Φάρις που εκτός από την προσωπική προβολή του διευθυντή του σε κάθε εκδήλωση μαζί με την διαφήμιση της Δημοτικής Αρχής, έχει πετσοκόψει μεγάλους δημιουργούς και καλλιτέχνες προσπαθώντας να τους φέρει στα μέτρα τους, ή να μας φέρνουν κάθε τρεις και λίγο τον κ. Συρίγο βουλευτή της ΝΔ να μας κάνει ανάλυση για όλα και για όλους.
Δυστυχώς, με εξαίρεση το τμήμα χορού, τα υπόλοιπα τμήματα χρησιμοποιήθηκαν για προβολή της Δ.Α και να εξυπηρετηθούν προσωπικές μωροφιλοδοξίες και κάποιοι γνωστοί και φίλοι να συμμετέχουν σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ίδια λογική επικρατεί στον αθλητισμό αλλά εδώ πριν από λίγες μέρες είχαμε κάτι το καινοφανές, μια πανελλήνια πρωτοτυπία. Τη στήριξη της ΠΑΕ Καλαμάτας στο κ. Πτωχό και κάλεσμα στους φιλάθλους της πόλης για υπερψήφιση του. Ούτε ο Ολυμπιακός δεν είχε βγάλει τέτοια ανακοίνωση για τον Μώραλη και τον Μαρινάκη στον Πειραιά. Μια Καλαμάτα που δεν έχει δώσει ούτε ευρώ όλα αυτά τα χρόνια για τη χρησιμοποίηση του δημοτικού σταδίου και για το γήπεδο στα παλιάμπελα. Μάλιστα το χορτάρι στο γήπεδο παραμένει κλειστό για τους συλλόγους του στίβου, την ώρα που έχουμε πολλούς εξαιρετικούς αθλητές αλλά και πολλά νέα παιδιά στο στίβο. Τόσα χρόνια δεν μας έδωσαν μια απάντηση τι και αν έχει πληρώσει η ΠΑΕ για τη χρησιμοποίηση των γηπέδων. Μάλιστα αντί να δώσουμε τα Παλιάμπελα στις ερασιτεχνικές ομάδες στείλαμε τη ΠΑΕ εκεί και αναστενάζουν 17 περίπου ομάδες στο Μπαχράμης και στο Λουκαρέας. Μετά από αυτή την ανακοίνωση έρχεται το επόμενο βήμα που είναι το μνημόνιο συνεργασίας ΠΑΕ-Δήμαρχου για εξεύρεση χώρου και χρηματοδότησης. Είδατε τι ωραίος είναι ο κρατικοδίαιτος καπιταλισμός αγαπητοί νεοφιλελεύθεροι και δημοτικός χώρος και χρήμα στο καπιταλιστή με ανταλλαγή την υποστήριξη και τα ψηφαλάκια. Να το δουν αυτό το παράδειγμα οι φίλοι μας οι μικρομεσαίοι που τους σφίγγουν τη θηλιά από παντού, τι σχεδιάζουν την ίδια ώρα για τα μεγάλα κεφάλια.
Δεν είναι μόνο αυτά στον αθλητισμό είναι το προπονητήριο που συζητάμε εδώ και 5 χρόνια, η ενεργειακή αναβάθμιση στο κολυμβητήριο πάνω από 5 χρόνια, για το γήπεδο στο Γαρδίκι που δεν έγινε το παραμικρό, για τη Τέντα και το κλειστό που τώρα θα μπει η ψύξη – θέρμανση και γίναμε ρεζίλι με την εθνική ομάδα βόλεϊ, για το χώρο στο Ασό στη Θουρία που έπρεπε να έχει γίνει χώρος αθλητισμού-πολιτισμού και δεν αξιοποιείται, τα γήπεδα μπάσκετ στο ποτάμι, για το τένις και την βοήθεια που χρειάζεται σαν άθλημα με τις εγκαταστάσεις του με βάση μεγάλη άνοδο αυτά τα χρόνια κ.α
Φίλες και φίλοι,
Πριν λίγες ημέρες σε εκδήλωση αλλά και στο Δ.Σ η Δ.Α μας παρουσίασε το οικονομικό και χρονικό πλάνο για την ένταξη της πόλης στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030. Με αυτό προμετωπίδα στη προεκλογική περίοδο μας μιλάει για κοσμογονία έργων, που θα αλλάξουν την Καλαμάτα παρέα με τις άλλες παρατάξεις, που υπερθεματίζουν στην ίδια κατεύθυνση και πολιτική, διαφωνώντας μόνο με τους επικοινωνιακούς χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής.
Ακούστε ορισμένα μόνο στοιχεία του κλιματικού συμβολαίου: Δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ για έργα υποδομής (αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά, ύδρευση, άρδευση, νέα σχολεία ή επιδιόρθωση των υπαρχουσών). Προβλέπει μόνο 300.000 για αγροτικές υποδομές όσα περίπου δίνει τώρα ο Δήμος κάθε χρόνο. Προσέξτε όμως: προβλέπει πάνω από 1,5 δις στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και για ηλεκτρικά αυτοκίνητα με επιδότηση ιδιωτών και εταιρειών γύρω στο 60%. Μάλιστα ο στόχος είναι να κυκλοφορούν μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο κέντρο στο οποίο βρισκόμαστε τώρα δίνοντας ένα τόνο φαιδρότητας σε όλο αυτό. Στη Λαϊκή λοιπόν με ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2030. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που οι μεγάλοι όμιλοι το έχουν σχεδιάσει και αυτοί θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος, ένα πρόγραμμα ενταγμένο στην πολιτική της Ε.Ε. που έχει ως προτεραιότητα το φαγοπότι της πράσινης πολιτικής.
Τουλάχιστον δεν δίνουν κάποια χρήματα από αυτά τα ευρωπαϊκά προγράμματα να φτιαχτεί ένας αξιοπρεπής χώρος φιλοξενίας προσφύγων που ζητάμε εδώ και 10 χρόνια περίπου για να μην έχουμε αυτό το χάλι στο λιμάνι και να μην παίρνουν πακτωλό χρημάτων οι ΜΚΟ με τις ευλογίες των κυβερνήσεων. Αυτό το αίτημα δεν στηρίχτηκε και από τις υπόλοιπες παρατάξεις όλα αυτά τα χρόνια.
Μιλάνε για το περιβάλλον και το παίζουν ευαίσθητοι αυτοί που τόσα χρόνια κυβέρνησαν σε Δήμο Καλαμάτας-Περιφέρεια και κεντρική διοίκηση και δημιούργησαν το αίσχος της Μάραθόλακκας. Δεκάδες χιλιάδες τεράστιες μπάλες 20 χρόνων αποτελούν περιβαντολλογική βόμβα για τον υδροφόρο ορίζοντα, για τη μπόχα που αναδύουν, για τον κίνδυνο μεγάλης φωτιάς στο Ταΰγετο. Παράλληλα δίπλα έχουμε την αποκατεστημένη Μαραθόλακκα που αποτελεί μνημείο πεταμένων χρημάτων και κακοδιαχείρισης οικολογικής και οικονομικής. Αλήθεια οι άλλοι υποψήφιοι θα πάρουν θέση για την αποκατάσταση της Μαραθόλακκας, τι θα κάνουν αν εκλεγούν γιατί μέχρι στιγμής τηρούν σιγή ιχθύος μέσα και έξω από το Δ.Σ. Επίσης θα μας πουν τι θα κάνουν με τα τέλη στα σκουπίδια, που ήδη αυξήθηκαν κατά 30%και θα αυξηθούν και άλλο τη νέα χρονιά με την πλήρη λειτουργία των εργοστασίων της Τέρνα. Για να το πούμε ακόμα πιο απλά: Φτιάξανε μια νέα χωματερή στη Καλλιρόη και αυξηθήκαν τα τέλη φανταστείτε τι θα γίνει όταν προχωρήσουν οι εργασίες.
Παράλληλα αυτή την τετραετία είχαμε την πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας για το κυρίαρχο πρόβλημα που μεγαλώνει με τα χρόνια, που είναι η υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων. Οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για την υλικοτεχνική υποδομή, την συντήρηση των σχολείων που ήρθε από το 2010 χωρίς αντίστοιχη χρηματοδότηση. Τελευταία σχολική στέγη που κατασκευάστηκε, πριν από μια δεκαετία, είναι το 8ο Δημοτικό Καλαμάτας. Έχουμε ακόμα το αίσχος του Πολυκλαδικού που γίνονται όλο μερεμέτια χωρίς ουσιαστική αλλαγή και χωρίς στόχο βέβαια την ανέγερση νέου σχολείου. Από τους σεισμούς έχουμε στα λυόμενα το 17ο Δημοτικό, σε λυόμενο έχουμε το 4ο νηπιαγωγείο στο προαύλιο του 6ου Δημοτικό στη Ράχη, το 15ο νηπιαγωγείο στο προαύλιο του 13ου Δημοτικού, το δημοτικό στον Άρι που έχει δημοπρατηθεί από το 2019 και ακόμα δεν έχει παραδοθεί κ.α Η συντήρηση γίνεται όχι με γνώμονα τις ανάγκες των παιδιών το 2023 αλλά το να διατηρούνται κάπως τα πράγματα σε υποφερτό επίπεδο και σίγουρα δεν παράγεται πρωτόγνωρο έργο όπως ισχυρίζεται ο Δήμαρχος Καλαμάτας. Το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο στεγάζεται σε ακατάλληλο χώρο εδώ και χρόνια από την αρχή της λειτουργίας του και το Ειδικό Δημοτικό είναι στις υπογραφές από το 2019. Αυτή είναι η ευαισθησία τους για τα ΑΜΕΑ που τους θυμήθηκαν όλοι τώρα προεκλογικά. Επίσης δεν φτιάχτηκε κανένα νέο ΚΔΑΠ αυτά τα 4 χρόνια, κανένας νέος παιδικός σταθμός. Ακούμε για παιδικό στη Θουρία – Αρφαρά εδώ και 8 χρόνια.
Θα θέλαμε να αναφερθούμε και σε ένα θέμα ταμπού που οι άλλοι συνδυασμοί δεν ακουμπούν αυτή τη περίοδο και είναι το θέμα με τους ΡΟΜΑ και την εγκληματικότητα. Επειδή τους θέλουν για ψηφαλάκια δίνοντας μερικοί από αυτούς 50ευρα έχουν ρίξει τους ρατσιστικούς τόνους. Εμείς όμως μιλάμε από θέση αρχής, από θέση υπεράσπισης κάθε φτωχοδιάβολου μιλάμε με άλλη γλώσσα. Το πρόβλημα της παραβατικότητας είναι ιδιαίτερα έντονο σε κάποιες γειτονιές της Καλαμάτας και στις Δημοτικές Ενότητες με ιδιαίτερο ρόλο να παίζουν οι Ρομά σε αυτό. Η κατάσταση έχει χειροτερέψει και θα χειροτερεύει κάθε μέρα όσο μεγαλώνει η φτώχεια, η ανέχεια, η εμπλοκή με τα ναρκωτικά. Η κατάσταση θα χειροτερεύει όσο δεν ενισχύονται σχολεία σαν του Ασπροχώματος που κάνει τεράστια προσπάθεια να σώσει κάποιο παιδί από αυτή την κατάσταση. Το σχολείο δέχεται επίθεση από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με σύμπτυξη τάξεων πράγμα απαράδεκτο, αντιπαιδαγωγικό και αντιεπιστημονικό.
Σαφώς και χρειάζεται ενίσχυση η αστυνομία σε αυτά τα μέρη με προσανατολισμό στη Θουρία, Αρι, και τα Αρφαρά. Να μην ασχολείται με πορείες και να ρίχνει ξύλο σε πλημμυροπαθείς στη Λάρισα. Αλλά όσο δεν παίρνονται δραστικά μέτρα στην στέγη, στην εκπαίδευση και στην εργασία των Ρομά δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Σαφώς και πρέπει να φύγουν από τα οικόπεδα στην Αγία Τριάδα όπου μένουν σε συνθήκες φαβέλας, με νερά να τρέχουν στους δρόμους αλλά να μην έχουν πόσιμο νερό, με ρευματοκλοπή, με τσίγκους πάνω στα κεφάλια τους εκτεθειμένοι στον αέρα και στη βροχή. Λύση όμως δεν είναι η Μπιρμπίτα που αν πάνε οι δημοτικοί σύμβουλοι από εκεί δεν θα μπορούν να σταθούν ούτε 10 λεπτά. Τους χτυπάνε στη πλάτη και τους ζητάνε την ψήφο με το αζημίωτο και είναι υποκριτές και φαρισαίοι γιατί για την επόμενη μέρα επιφυλάσσουν γι’ αυτούς ένα μέλλον χειρότερο από το παρόν.
Φίλες και φίλοι,
Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τις εκλογές και είναι διάχυτο το κλίμα απογοήτευσης και του «δεν βγαίνει τίποτα» παράλληλα όμως υπάρχει ένα κλίμα αγωνιστικότητας, αντίδρασης και αγώνα. Η νεολαία μπορεί να κάνει το βήμα και να ενισχύσει την Λαϊκή Συσπείρωση να πάει κόντρα στη μοιρολατρία και στο έτσι ψήφιζαν οι δικοί μου. Να πάει κόντρα σε αυτούς που την έχουν καταδικάσει στην υπερεργασία, στην εντατικοποίηση, στην ανεργία, στα ναρκωτικά, στο κυνήγι της θέσης στα Πανεπιστήμια και των πληρωμένων μεταπτυχιακών. Κατακτήσεις χρόνων παίρνονται πίσω και ζει σε χειρότερους όρους από τις προηγούμενες γενιές στα εργασιακά, στον ελεύθερο χρόνο, στο πολιτισμό-αθλητισμό. Ιδιαίτερο κάλεσμα απευθύνουμε στους ριζοσπάστες –αριστερούς , σε όσους είναι σε άβολη κατάσταση με όσα συμβαίνουν στο Σύριζα αλλά και σε άλλους χώρους. Δεν πάλεψαν σίγουρα για αμερικανοθρεμμένους Προέδρους, δεν πάλεψαν για να γίνεται ένα golden boy Πρόεδρος σε 30 μέρες. Δεν πάλεψαν για αυτή την εικόνα της παρακμής, του εκφυλισμού, για αυτό το σάπιο σύστημα της αριστείας και των μεγάλων βιογραφικών για να παίξουν στα ίσα τον Μητσοτάκη. Υπάρχει λύση και είναι η υπερψήφιση των συνδυασμών της ΛΑΣΥ και μετά το ραντεβού στους δρόμους. Ανοίγουμε και από εδώ την αγκαλιά μας σε κάθε τίμιο αγωνιστή χωρίς όρους και παρωπίδες, είμαστε εδώ με τα καλά και τα στραβά μας για να πάμε κόντρα στο καιρό, τη μοιρολατρία και την απογοήτευση. Στα ψηφοδέλτια μας θα βρουν όλους αυτούς που πιο πριν από αυτούς εγκατέλειψαν το ΣΥΡΙΖΑ κρατώντας τις αξίες τους, την αγωνιστικότητα τους και τις ιδιαίτερες απόψεις τους.
Φίλες και φίλοι,
Πριν κλείσουμε την ομιλία θα θέλαμε να μας επιτρέψετε μια ιδιαίτερη αναφορά. Δεν είναι τώρα η στιγμή και ό χώρος να κάνουμε μια αποτίμηση στη μεγάλη προσφορά που είχαμε σαν παράταξη και ευρύτερα σαν χώρος στα δημοτικά πράγματα μετά τη μεταπολίτευση από θέσεις αντιπολίτευσης ή Δημοτικής Αρχής με τους υποψήφιους αγωνιστές Δημάρχους μας μέχρι το 1990. Χρειάζεται όμως να θυμηθούμε για άλλη μια φορά το σπουδαίο σύντροφο μας Ντίνο Μακρόπουλο υποψήφιο Δήμαρχο Καλαμάτας με τη τεράστια συνεισφορά του στη πόλη και το ενδιαφέρον του για κάθε φτωχό άνθρωπο και βέβαια τον μαχητικό, δυναμικό, με γνήσια λαϊκότητα Γιάννη Χιώτη που χάσαμε την φετινή χρονιά.
Με αυτούς σαν οδηγούς συνεχίζουμε, δεν το βάζουμε κάτω, προχωράμε με αγωνιστική αισιοδοξία. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Υπάρχει το παράδειγμα της Πάτρας με Δήμαρχο του Κώστα Πελετίδη και με αυτό μπορούμε να πορευτούμε. Όχι μόνο δεν έχει πετύχει πενιχρά αποτελέσματα που μας είπαν μερικοί που καλούν σε αποχή αλλά έχει πετύχει τόσα που έχουν σκυλιάσει όλες οι άλλες δυνάμεις να τον βγάλουν από Δημοτική Αρχή.
Να δυναμώσουμε τη φωνή της αμφισβήτησης και το δεν πάει άλλο. Όσοι θέλουν να πουν ως εδώ, όσοι θέλουν να πουν όχι στη κυβερνητική πολιτική και τους εκλεκτούς της μπορούν να κάνουν το βήμα υπερψηφίζοντας της Λαϊκή Συσπείρωση. Δεν χρειάζεται πλήρη συμφωνία, δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα, αυτά θα τα βρούμε στους δρόμους, θα τα λύσει η ζωή.
Όπως γράφει και ο μεγάλος ποιητής Μανώλης Αναγνωστάκης
«Κι ήθελε ακόμη πολύ φως να ξημερώσει. Όμως εγώ δεν παραδέχτηκα την ήττα. Έβλεπα τώρα. Πόσα κρυμμένα τιμαλφή έπρεπε να σώσω. Πόσες φωλιές νερού να συντηρήσω μέσα στις φλόγες».
Θέλει πολύ φως να ξημερώσει αλλά εμείς είμαστε εδώ για να συντηρήσουμε τις φωλιές νερού μέσα στις φλόγες, με πείσμα και πίστη στο λαό.
Με τα ψηφοδέλτια στο χέρι τον καιρό που απομένει να γίνει το βήμα ελπίδας, αισιοδοξίας ανάτασης κόντρα στη μαυρίλα και στο βούρκο. Να εκφραστεί το «δεν πάει άλλο», το «φτάνει ως εδώ» στην ενίσχυσης των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Καλαμάτας, στη Περιφέρεια Πελοποννήσου και παντού.