Κοινοβουλευτική ερώτηση με θέμα τις υπέρογκες επιβαρύνσεις των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στις Βιομηχανικές Επιχειρήσεις (ΒΙ.ΠΕ.) της χώρας, κατέθεσαν για τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης, ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξης Χαρίτσης και ο Βουλευτής Ηρακλείου και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χάρης Μαμουλάκης.
Η ερώτηση, η οποία προσυπογράφεται από ακόμη 30 Βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έχει ως εξής:
«Μέσω του Ν. 4982/2022 του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με θέμα την «Ίδρυση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων – Ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης για τους φορείς Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης» υποτίθεται ότι επιδιώχθηκε η βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας των Επιχειρηματικών Πάρκων και η προσέλκυση επενδύσεων.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία είχε εγκαίρως επισημάνει ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο αγνοούνταν τα δικαιώματα των ήδη εγκατεστημένων επιχειρήσεων, προς όφελος μιας άλλης ιδιωτικής επιχείρησης, ήτοι της Ε.Τ.Β.Α. ΒΙ.ΠΕ.. Όπως τονίστηκε στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συζήτησης επί του νομοσχεδίου, η συγκεκριμένη ευνοϊκή μεταχείριση της Ε.Τ.Β.Α., ο εξοβελισμός των ιδιοκτητών γης από τη διαχείριση των ΒΙ.ΠΕ. και η δημιουργία ενός υπερσυγκεντρωτικού συστήματος λήψης αποφάσεων «για τους επιχειρηματίες χωρίς τους επιχειρηματίες» θα είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση δεκάδων επιχειρήσεων από τη χώρα και την οριστική αποεπένδυση από τις ΒΙ.ΠΕ.
Η ηγεσία του Υπουργείου χαρακτήριζε «κινδυνολογίες» όσα ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία κατήγγειλε, αλλά σήμερα – μόλις τρεις μήνες μετά την ψήφιση του Ν. 4982/2022 από τη συμπολίτευση – οι επιχειρήσεις ΒΙ.ΠΕ. αναφέρονται σε «λογαριασμούς-φωτιά που αποστέλλονται από την Ε.Τ.Β.Α.» με «υπερδιπλάσιες κοινόχρηστες δαπάνες, σε σχέση με τις προηγούμενες, πριν την ψήφιση του Ν. 4982/2022, περιόδους που οι ήδη εγκατεστημένες επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν για το 4ο τρίμηνο του 2022». Χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων κ. Λευτέρης Αραμπατζής επισημαίνει, μέσω επιστολής του, ότι κατά το 4ο τρίμηνο του 2022 ο λογαριασμός ανήλθε στις 125.000 ευρώ έναντι 55.000 του αντίστοιχου τριμήνου του 2021. Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, τα σχετικά τιμολόγια εστάλησαν στους επιχειρηματίες χωρίς να επισυνάπτονται τα αναγκαία παραστατικά!
Η δε κτήση γης έχει καταστεί ουσιαστικά αδύνατη, καθώς πλέον ενοικιάζεται μόνο για 20 χρόνια, ενώ το κόστος έχει εκτοξευθεί. Για παράδειγμα, στη ΒΙ.ΠΕ. Πατρών ζητούνται 67.000 ευρώ/στρέμμα για 20ετή χρήση ή 0,28 ευρώ/μ2 μηνιαίως για ενοικίαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι, πριν το τελευταίο καταστροφικό νομοσχέδιο, το τίμημα για την πλήρη πώληση ανερχόταν στα 40.000-50.000 ευρώ.
Επιπροσθέτως, μετά την ψήφιση του ως άνω αναφερόμενου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις Βιομηχανικές Περιοχές και την αναγωγή της Ε.Τ.Β.Α. ΒΙ.ΠΕ. σε «κράτος εν κράτει», έχει ανακύψει μείζον ζήτημα αναφορικά με τις ανταποδοτικές υπηρεσίες και τα αντίστοιχα δημοτικά τέλη. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της ΒΙ.ΠΕ. Πατρών και σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο, η Ε.Τ.Β.Α. ανέλαβε την ευθύνη της παροχής υπηρεσιών καθαριότητας, φωτισμού κοινοχρήστων χώρων και συλλογής απορριμμάτων μαζί με τα ανταποδοτικά τέλη. Πέραν του γεγονότος ότι ο οικείος Δήμος αναμένεται να απωλέσει τέλη ύψους 400.000-500.000 ευρώ, δημιουργείται και πρόβλημα σχετικά με τη διαδικασία διευθέτησης των συγκεκριμένων χρεώσεων, καθότι η Ε.Τ.Β.Α. μετακύλησε στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις την ευθύνη ενημέρωσης των Δήμων, ούτως ώστε να αποφύγουν «διπλοχρεώσεις».
Επειδή η διογκούμενη δυσαρέσκεια των εγκατεστημένων επιχειρήσεων ενέχει τον σοβαρό πλέον κίνδυνο της αποχώρησής τους από τις ΒΙ.ΠΕ. και συνολικά από τη χώρα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας.
Επειδή τα υπέρογκα και αδικαιολόγητα χρηματικά ποσά, τα οποία οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις καλούνται να καταβάλλουν προς την Ε.Τ.Β.Α. ΒΙ.ΠΕ., χωρίς οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις να έχουν δικαίωμα τόσο γνώσης όσο και ελέγχου των εν λόγω δαπανών και της χρέωσής τους, αν και επωμίζονται εξ ολοκλήρου με το κόστος αυτών, προστίθενται στη γενικότερη αύξηση του παραγωγικού κόστους εξαιτίας της πρωτοφανούς ανόδου των τιμών στην ενέργεια, προς βλάβη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση της εθνικής οικονομίας.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα υπέρογκα κόστη, τα οποία οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις στις ΒΙ.ΠΕ. καλούνται να καταβάλλουν προς μια τρίτη ιδιωτική επιχείρηση, αλλά και να τεκμηριωθούν επαρκώς οι συνολικές υποχρεώσεις τους προς την Ε.Τ.Β.Α., ιδίως από τη στιγμή που με βάση τις νέες διατάξεις δεν υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης από την πλευρά των εγκατεστημένων των όρων των Κανονισμών Λειτουργίας, καίτοι αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νόμου ότι οι σχέσεις μεταξύ της ΕΤΒΑ και των εγκατεστημένων είναι σχέσεις μεταξύ ιδιωτών;».