Με τη συμμετοχή εκπροσώπων ΚΟΙΝΣΕΠ από τους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου και δυναμική παρουσία της Μεσσηνίας, πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση για το 2023, των μελών της δευτεροβάθμιας Ένωσης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Περιφέρειας Πελοποννήσου «Ένωση Πέλοπας», την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, στην Τρίπολη.
Υπό την προεδρία του Ιωάννη Λαγού, συζητήθηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ως εξής:
- Έγκριση του απολογισμού 2022
- Διαγραφή μελών(Κοινσεπ που έχουν διακόψει εργασίες).
- Αποδοχή αιτήσεων εγγραφής νέων μελών.
- Έγκριση επίτιμου μέλους
- Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και νέου Εποπτικού Συμβουλίου.
Σε συνέχεια, με ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ., ο κ. Βασίλειος Γιόκαρης, ανακηρύχτηκε επίτιμο μέλος της Ένωσης, ως ελάχιστη τιμή για την πολυετή προσφορά του στο χώρο της Κοινωνικής Οικονομίας και την βοήθειά του για την ίδρυση της Ένωσης.
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 15 του καταστατικού, αποτελείται από τους εξής:
- Νομός Αρκαδίας Ιωάννης Λαγός
- Νομός Κορινθίας Χρήστος Τσολάκος και Ανδρέας Παπαγεωργόπουλος
- Νομός Λακωνίας Παναγιώτης Σουκαράς
- Νομός Μεσσηνίας Μαργαρίτα Μποβιτσέλι και Βασίλειος Μπουρνάς
- Νομός Αργολίδας Δημήτριος Κιντής
- Αναπληρωματικό μέλος: Γεώργιος Κωνσταντινόπουλος από το Νομό Μεσσηνίας
Το Εποπτικό Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 21 του καταστατικού, αποτελείται από τους εξής:
- Χρήστος Μπάρλας (Κορινθία)
- Κανέλλα Κουβελάκη (Μεσσηνία)
- Φώτιος Τζιβελόπουλος (Αρκαδία)
Η θητεία του Δ.Σ. και του Ε.Σ. είναι διετής και λήγει στις 22 Ιανουαρίου 2025, ενώ η συγκρότησή τους σε σώμα θα πραγματοποιηθεί άμεσα στο επόμενο διάστημα.
Η Γ.Σ. της Κυριακής, ανέδειξε μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν στο νομικοκανονιστικό πλαίσιο των Κοινωνικών Επιχειρήσεων, θέματα τα οποία έχουν τεθεί ήδη σε γνώση των αρμόδιων υπουργείων καθώς και των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η συμμετοχή, η δικτύωση και η διάθεση συνεργειών, αξίες τις οποίες πρεσβεύουν οι κοινωνικές επιχειρήσεις, ήταν έκδηλες κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, κάτι το οποίο αποδεικνύει τη δυναμική της κοινωνικής οικονομίας σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου, με έντονη παράλληλα παρουσία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η κοινωνική οικονομία, ως τρίτος τομέας της οικονομίας, έχει να προσφέρει τα μέγιστα στις τοπικές κοινωνίες αρκεί να αντιληφθούν οι εκάστοτε «άρχοντες» τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν μέσα από τη συνεργασία μαζί τους.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υλοποιείται σχέδιο δράσης με σκοπό να βοηθήσει την ευρωπαϊκή κοινωνική οικονομία να ευδοκιμήσει, αξιοποιώντας, αφενός, το δυναμικό της όσον αφορά την οικονομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και, αφετέρου, τη συμβολή της στη δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη, καθώς και στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Η αυξημένη στήριξη στην κοινωνική οικονομία όχι μόνο δημιουργεί θέσεις εργασίας, αλλά δίνει επίσης και τη δυνατότητα στις οργανώσεις να αυξήσουν τον κοινωνικό τους αντίκτυπο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το σχέδιο δράσης για την κοινωνική οικονομία διευκολύνει την ευημερία και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, το οποίο αποτελεί και στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.