Η κυβέρνηση, προσπαθεί να μας πείσει ούτε λίγο ούτε πολύ πως όλα ετούτα, όσα σχετίζονται με τις παρακολουθήσεις, συνέβησαν αλλού, σε διαφορετικό κόσμο και, ίσως, βρίσκονται στην υπνοφαντασία μας.
Του Γιάννη Ανδρουλιδάκη*
Το τεράστιο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών καλά κρατεί. Η κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες αλλού, για να μείνει ο πρωθυπουργός έξω από αυτή τη βρομερή και δυσώδη ιστορία. Δεν ήξερε, δεν είδε, δεν άκουσε, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης. Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί η σιωπή των στόχων των συνακροάσεων. Τώρα που τα στοιχεία είναι αναμφισβήτητα, γιατί δεν αντιδρούν;
Πρώτα-πρώτα, ο κ. Χατζηδάκης που με τον κωδικό «στόχος 5046 c» παρακολουθούνταν από την Ε.Υ.Π. μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, εκεί όπου βρίσκεται δηλαδή το κυβερνητικό επιτελείο. Ο υπουργός Εργασίας αρκέστηκε να δηλώσει ότι δεν πιστεύει πως ο πρωθυπουργός, δηλαδή ο πολιτικός προϊστάμενος της Ε.Υ.Π., εμπλέκεται σε αυτήν την ιστορία. Μάλιστα, τις μέρες που ακολούθησαν ο κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός του εμφανίστηκαν μαζί, σαν μια χαρούμενη παρέα, για να φανεί η πολύ καλή σχέση που έχουν οι δύο άντρες. Αυτό που παραδέχτηκε, εντούτοις, επισήμως ο κ. Χατζηδάκης είναι ότι υπήρχε παρακράτος στο Μαξίμου, το οποίο λειτουργούσε, κατά την άποψη του, εν αγνοία του πρωθυπουργού, πράγμα που δηλώνει την κυβερνητική ανικανότητα του κ. Μητσοτάκη, αφού κάτω από τη μύτη του συνέβαιναν όλα αυτά. Σε αυτό που δεν απάντησε, επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας είναι: ποιος τον παρακολουθούσε τότε και για ποιους λόγους; Και σε εκείνο, τέλος, που περιμένει μια πειστική εξήγηση ο ελληνικός λαός, από τον λαλίστατο, σε άλλες περιπτώσεις, εκλεγμένο εκπρόσωπό του στη Βουλή, είναι γιατί δεν παραιτήθηκε για λόγους, τουλάχιστον, ευθιξίας, όταν τραυματίζεται βαριά κάθε έννοια νομιμότητας και δημοκρατίας.
Η υπόθεση με τον κ. Φλώρο, τον αρχηγό Γ.Ε.ΕΘ.Α., είναι ακόμη πιο σοβαρή. Είναι πρωτοφανές για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα της χώρας ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων να παρακολουθείται από το παρακράτος του Μαξίμου. Ο κωδικός του: «στόχος 519 c». Το ερώτημα που αυτομάτως τίθεται είναι: γιατί ο κ. Φλώρος; Υπήρχε υποψία ότι έδινε στρατιωτικά μυστικά, δηλαδή λειτουργούσε ως πράκτορας, ή ήταν πιθανόν να αναμειχθεί σε κάποιο σκάνδαλο οικονομικής φύσεως, δηλαδή ήταν διεφθαρμένος; Και τότε γιατί κυβερνητικές πηγές διέρρευσαν την ανανέωση της θητείας του; Ο πρωθυπουργός, που προσποιείται τον αμέτοχο, δεν καταλαβαίνει πόσο επικίνδυνο είναι για την άμυνα της χώρας να βρίσκονται απόρρητες, πιθανώς, συνομιλίες του αρχηγού στα χέρια των ωτακουστών που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στον κ. Μητσοτάκη; Και επειδή σε όλα αυτά δεν πρόκειται να απαντήσει ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ούτε και κανένας άλλος, καλείται να δώσει τη λύση ο κ. Φλώρος. Να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Να μιλήσει για όλα αυτά. Η σιωπή του τον εκθέτει. Δεν είναι δυνατόν να τσαλακώνεται με αυτόν τον τρόπο η προσωπικότητα του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων και ο ίδιος να δείχνει ότι δεν τον αφορά. Δεν μπορεί να αφήνεται η υποψία ότι εξαγόρασαν τη σιωπή του με την παράταση της θητείας του για ένα χρόνο ακόμη στην ηγεσία του στρατεύματος.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, προσπαθεί να μας πείσει ούτε λίγο ούτε πολύ πως όλα ετούτα, όσα σχετίζονται με τις παρακολουθήσεις, συνέβησαν αλλού, σε διαφορετικό κόσμο και, ίσως, βρίσκονται στην υπνοφαντασία μας. Ωστόσο, καθώς βαδίζουμε προς τις εκλογές, παίρνει και τα μέτρα της, για να ελέγξει, όσο μπορεί, την κατάσταση και να περιορίσει τη δημοσίευση νέων στοιχείων. Ακούγονται φήμες ότι θα προχωρήσει σε αντικατάσταση του επικεφαλής της Α.Δ.Α.Ε., του κ. Ράμμου, ενώ έχει γραφτεί πως συνεργάτες του πρωθυπουργού ζήτησαν από τους παρόχους των τηλεφωνικών εταιρειών να μη δίνουν στοιχεία στην ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Απορρήτων των Επικοινωνιών, τα οποία αναφέρονται στις υποκλοπές. Τόσο καλά και τόσο νόμιμα, τέτοια κατάντια και ξεπεσμός στην Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία.
Στην Ελλάδα των υποκλοπών, όταν η Π.τ.Δ. σφυρίζει αδιάφορα, ο πρωθυπουργός σιωπά, η δικαιοσύνη εθελοτυφλεί, οι θεσμοί υπολειτουργούν και τα κόμματα της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, παρά τις αντιδράσεις τους, δεν μπορούν να επηρεάσουν καταλυτικά τις εξελίξεις, τότε τη λύση έχουν οι πολίτες και ο ελληνικός λαός. Στις επερχόμενες εκλογές αναμένεται να αντιδράσουν. Θα το πράξουν άραγε;
* Ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης είναι εκπαιδευτικός στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας