Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα μετάσχει στην διαδικτυακή συνάντηση διαβούλευσης που συγκαλείται την ερχόμενη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου αναφορικά με τις επιπτώσεις -και τους τρόπους αντιμετώπισής τους- στο ελληνικό τμήμα του έργου που αφορά στον αγωγό Φυσικού Αερίου EastMed σύμφωνα με την ΜΠΚΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων).
Την διαβούλευση προκαλεί η εταιρεία IGI Poseidon S.A. που έχει εκπονήσει την πιο πάνω μελέτη, η οποία υποβλήθηκε στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) στις 8 του περασμένου Ιουνίου και στάλθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από τον έλεγχο πληρότητας στις 16 του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Στο πλαίσιο αυτό, η IGI Poseidon διεξάγει διαδικτυακές συναντήσεις για τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων της ΜΠΚΕ και τη συλλογή σχολίων επί της μελέτης -η οποία για το ελληνικό τμήμα του έργου είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα http://www.igi-poseidon.com.
Ο αγωγός EastMed θα μεταφέρεται φυσικό αέριο από τα θαλάσσια κοιτάσματα στη Θάλασσα του Λεβάντε προς την Ελλάδα, καθώς και προς την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές περιοχές μέσω των αγωγών Poseidon και IGB. Ο αγωγός θα έχει μήκος περίπου 1.900 χιλιομέτρων, θα φτάνει σε βάθη περίπου 3 χιλιομέτρων και θα έχει χωρητικότητα 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ανά χρόνο. Η κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 7 χρόνια και το κόστος της ανέρχεται στα 7 δις. δολάρια.
Στις 2 Ιανουαρίου 2020, υπεγράφη στην Αθήνα η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού EastMed από τους ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.