Η ανάγκη θωράκισης της ελληνικής ελιάς Καλαμών συμφωνήθηκε σε συνεδρίαση φορέων από ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας μας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022, στην Καλαμάτα, με αφορμή τα ζητήματα γύρω από την ελληνική ελιά Καλαμών και την “Ελιά Καλαμάτας” ΠΟΠ.
Προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:
α) Η διεξαγωγή σειράς συναντήσεων τους επόμενους 6 μήνες ώστε να τεκμηριωθεί και συμφωνηθεί η διαδικασία θωράκισης της παραγωγής και διακίνησης της ελληνικής ελιάς Καλαμών.
Για να επιτευχθούν τα ανωτέρω, επιβάλλεται να θωρακιστεί η Γεωγραφική Ένδειξη και εμπορική ονομασία “Καλαμάτα” για χρήση από αμιγώς ελληνικές ελιές Καλαμών μέσω της διερεύνησης της διαδικασίας επέκτασης της γεωγραφικής ζώνης, όπου καταστεί εφικτό στην χώρα σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο.
β) Επειδή τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα της ελιάς Καλαμών έχουν πολλαπλασιαστεί, κρίνεται αναγκαία η σύσταση Πανελλαδικού Φορέα Εκπροσώπησης των παραγωγών της ελιάς Καλαμών.
Προς υλοποίηση των ανωτέρω θα συσταθεί συντονιστική επιτροπή κατά τις επόμενες συνεδριάσεις, η οποία θα διερευνήσει και την διαδικασία εκσυγχρονισμού των προδιαγραφών της “Ελιά Καλαμάτας” ΠΟΠ”.
Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός “Ένωση Μεσσηνίας” (Μεσσηνία), ο Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) (Μεσσηνία), η Συντονιστική Επιτροπή Λακωνίας (Λακωνία), ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αρχαίας Ωλένειας (Αιτωλοακαρνανία), ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καινούργιου Τριχωνίδας (Αιτωλοακαρνανία), ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γερακίου (Λακωνία), η Ομάδα Παραγωγών Κυνουρίας (Αρκαδία), ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λιβανάτων (Φθιώτιδα) και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λοκρίδας (Loolive) (Φθιώτιδα).