Την ταινία (Comedy, Crime) του 1967 “Happy End”, προβάλει -με την υποστήριξη του Τσέχικου Κέντρου Αθήνας- η “Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας” σήμερα Πέμπτη (11/08/2022), σε σκηνοθεσία: Oldrich Lipský. Παίζουν: Vladimír Mensík, Jaroslava Obermaierová, Josef Abrhám.
Η ταινία (K-12), διάρκειας 71 λεπτών, θα προβληθεί στο “Vista Marina”, Σαλαμίνος 8, στη Μαρίνα Καλαμάτας, με ώρα έναρξης τις 9:30 το βράδυ. Είσοδος: 4 ευρώ (ελεύθερη για νέους κάτω των 18 ετών).
Η ΥΠΟΘΕΣΗ
Όσοι πιστεύουν ότι το «Memento» εφηύρε μια νέα μορφή κινηματογραφικής αφήγησης, κάνουν μεγάλο λάθος! Ο ευρηματικός και «τρελός» Τσέχος σκηνοθέτης Oldřich Lipský, που είναι κυρίως γνωστός από την ταινία του Lemonade Joe, το 1967 δημιούργησε αυτό το σπάνιο και μοναδικό διαμάντι στο πλαίσιο του πειραματικού κινηματογράφου, που δυστυχώς δεν είναι ευρέως γνωστό.
Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία που αφηγείται έναν φόνο και τις συνέπειές του. Αυτό που κάνει την ταινία μοναδική, είναι η ανάποδη αφήγηση, η οποία ξεκινά από το θάνατο του πρωταγωνιστή (που περιγράφεται ως γέννηση) και τελειώνει με τη γέννησή του (που περιγράφεται ως θάνατος). Η αντίστροφη αφήγηση δεν ισχύει μόνο χρονολογικά. Τα πάντα είναι ανάποδα! Οι διάλογοι, οι κινήσεις των ηθοποιών, ακόμα και η ομιλία σε κάποιες σκηνές είναι ανάποδη, μετατρέποντας στην ουσία μια ταινία που εξιστορεί τη ζωή ενός στυγνού δολοφόνου, σε μια παραληρηματική, ξεκαρδιστική και καθαρόαιμη κωμωδία καταστάσεων. Τα οπτικά τεχνάσματα είναι τελείως σουρεαλιστικά, ενώ καθ’ όλη τη διάρκειά της η ταινία, συνδυάζει μοναδικά το γοητευτικό και αριστοκρατικό της ύφος με μια επί της ουσίας φρικιαστική τραγωδία!
Τα κοστούμια για την ταινία σχεδίασε ο διάσημος Τσέχος ζωγράφος, σχεδιαστής κοστουμιών, σκηνογράφος και πρώην οδηγός αγώνων Theodor Pištěk. Ο Theodor Pištěk χαίρει διεθνούς αναγνώρισης και κέρδισε Όσκαρ κουστουμιών για την ταινία του Μίλος Φόρμαν Amadeus.
Η προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Τσέχικου Κέντρου Αθήνας. Το «Τσεχικό Κέντρο Αθήνας» (ΤΚΑ) είναι ανεξάρτητος οργανισμός του Υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας και 26ο μέλος στη διεθνή αλυσίδα των Τσεχικών Κέντρων, τα οποία προωθούν τον τσεχικό πολιτισμό σε όλο τον κόσμο και αποτελούν ενεργά εργαλεία της δημόσιας διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Το ΤΚΑ δημιουργήθηκε το 2018 ως τμήμα της Πρεσβείας της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα με στόχο να προωθεί τον πολιτισμό της Τσεχίας στην Ελλάδα, να προσελκύσει το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού για την κεντροευρωπαϊκή αυτή χώρα και να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα διοργανώνοντας πολιτιστικά δρώμενα σε διάφορες πόλεις και νομούς και υποστηρίζοντας τη συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς όπως είναι οι τέχνες, η επιστήμη, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, η εκπαίδευση, η οικονομία κ.ά. Ως πολιτιστικό ινστιτούτο, τα Τσεχικά Κέντρα είναι μέλη του δικτύου ευρωπαϊκών πολιτιστικών ινστιτούτων – EUNIC.
- Ακολουθεί το trailer της ταινίας: