ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΛ. ΧΑΡΙΤΣΗ
Την Αρχαία Μεσσήνη επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο Μεσσήνιος Αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος ξεναγήθηκε από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη στον αρχαιολογικό χώρο ανακοινώνοντας ότι θα χρηματοδοτηθούν με 1,5 εκατ. ευρώ έργα ανάδειξης του.
Από τον ίδιο χώρο, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση του παλιού σχολείου Μεθώνης, για την αξιοποίησή του, θέμα για το οποίο συναντήθηκε στη συνέχεια στην Πύλο με το δήμαρχο Δ. Καφαντάρη, τόνισε ότι θα χρηματοδοτήσει το έργο της Κεντρικής Αγοράς στη Μεσσήνη και θα στηρίξει το Δήμο σε ότι χρειαστεί στο συγκεκριμένο θέμα, μετέφερε τη δέσμευση του Προέδρου του ΕΛΓΑ ότι θα καταβληθούν μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα οι αποζημιώσεις στους πατατοπαραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες έπαθαν ζημιές από τις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου 2016.
Τον υπουργό συνόδευε ο δήμαρχος Μεσσήνης Γ. Τσώνης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη Αμανατίδη, ενώ παραβρισκόταν και ο Περιφερειακός Σύμβουλος, επικεφαλής του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας, Νίκος Πατσαρίνος, οι αντιδήμαρχοι Μεσσήνης Ν. Ξαρχάκος και Κ. Γεωργακόπουλος κ.ά.
Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, για την Αρχαία Μεσσήνη, «έχουν δεσμευτεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων συνολικά 1,5 εκατομμύρια ευρώ, για έργα που έχουν να κάνουν με το φωτισμό ολόκληρου του αρχαιολογικού χώρου, με την περίφραξη, με το στέγαστρο και με την ουσιαστική συνεργασία που έχουμε και με το δήμαρχο της Μεσσήνης, τον κ. Τσώνη, για το πάρκινγκ που πρέπει να κατασκευαστεί στην είσοδο του Αρχαιολογικού χώρου
Γνωρίζεται ότι κάθε έργο έχει και τις τεχνικές αλλά και τις χρηματοδοτικές ιδιαιτερότητες. Υπάρχουν κάποια από αυτά τα οποία θα τα χρηματοδοτήσουμε από το υπουργείο Πολιτισμού, κάποια όπως το πάρκινγκ απευθείας με το Δήμο της Μεσσήνης. Το σημαντικό όμως και αυτό που έχει αξία και για την τοπική κοινωνία και για την ανάδειξη αυτής της πολύ σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ότι τα έργα αυτά θα γίνουν. Θα προχωρήσουμε στη χρηματοδότησή τους από εθνικούς πόρους, καθώς επιλέξαμε να μην μπλέξουμε με χρονοβόρες διαδικασίες που πολλές φορές υπάρχουν με τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, τα οποία θα καθυστερούσαν την υλοποίηση των έργων».
Κεντρική Αγορά στη Μεσσήνη
Στα σχέδια του Δήμου Μεσσήνης να δημιουργηθεί Κεντρική Αγορά, αναφέρθηκε ο κ. Χαρίτσης, λέγοντας σχετικά:
«Πέρα από τον πολύ σημαντικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, είχαμε πολύ πρόσφατα της ευκαιρία να συζητήσουμε με το Δήμαρχο της Μεσσήνης και τις ανάγκες που έχει ο Δήμος συνολικότερα. Ένα σημαντικό για το Δήμο έργο, για την τοπική επιχειρηματικότητα, για τις επιχειρήσεις της περιοχής, για την τοπική οικονομία συνολικά, είναι το έργο που προωθεί ο Δήμος και προσωπικά ο δήμαρχος Γ. Τσώνης, το έργο της Κεντρικής Αγοράς, που και για μας είναι σημαντικό.
Έχουμε πει ότι πέρα από τις παρεμβάσεις που γίνονται στις υποδομές, σημαντικότερο για εμάς είναι το ζήτημα της ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Άρα, στηρίζουμε πρωτοβουλίες όπως αυτή, για τη δημιουργία Κεντρικής Αγοράς, για την οποία υπάρχει ο οικοπεδικός χώρος. Θα προχωρήσουμε στην κατασκευή της και όπως έχουμε πει στο Δήμαρχο, θα είμαστε δίπλα στο Δήμο, για ότι χρειάζεται και ως προς την τεχνογνωσία και για το ξεπέρασμα γραφειοκρατικών δυσκολιών, αλλά και ως προς τη χρηματοδότηση».
Αποζημιώσεις στους πατατοπαραγωγούς
Ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, αναφέρθηκε και στο θέμα των αποζημιώσεων των πατοπαραγωγών που υπέστησαν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειές τους, μεταφέροντας τη δέσμευση του Προέδρου του ΕΛΓΑ ότι θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, λέγοντας:
«Είχαμε μία σύσκεψη με τους πατατοπαραγωγούς της περιοχής μας, της Καλαμάτας, στη διάρκεια της οποίας αναδείχτηκαν μια σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τα προβλήματα στις καλλιέργειες και με το κόστος παραγωγής, καθώς και με χρόνια προβλήματα υποδομών, όπως αγροτικοί δρόμοι, αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα, τα οποία θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες, ή να έχουν αποκατασταθεί δίκτυα, που δυστυχώς δεν έχουν γίνει. Έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα, από το ΠΔΕ για την αποκατάσταση αυτών των δικτύων. Η περιοχή μας έχει τέτοια σοβαρά προβλήματα. Θα είμαστε σε επαφή με τους φορείς των παραγωγών, για να δούμε τις προτάσεις. Απ’ ότι πληροφορήθηκα και αυτό με χαροποιεί, υπάρχουν ώριμες μελέτες γι’ αυτά τα έργα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίησή αυτών των σημαντικών έργων υποδομής, που να ενισχύσουν την τοπική παραγωγή.
Επίσης υπάρχει το θέμα των αποζημιώσεων της παραγωγής από τις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου 2016, που τέθηκε από τους παραγωγούς. Επειδή πρέπει να λύνουμε τα προβλήματα χωρίς καθυστερήσεις, επικοινώνησα τώρα και με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, για να δούμε πού βρίσκεται το θέμα των αποζημιώσεων και υπήρξε από την πλευρά του διαβεβαίωση και δέσμευση ότι μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα οι πατατοπαραγωγοί που είχαν υποστεί μεγάλες ζημιές στην καλλιέργειά τους θα έχουν αποζημιωθεί πλήρως».
Το παλιό σχολείο της Μεθώνης
Αναφερόμενος ο κ. Χαρίτσης στο παλιό σχολείο της Μεθώνης είπε ότι «εντάσσεται στο ίδιο πρόγραμμα με αυτό του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας. Είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα που αφορά την αξιοποίηση παλιών κτηρίων, που βρίσκονταν σε αχρηστία, αλλά και την κατασκευή νέων κατασκευών. Περισσότερα από 55 κτήρια θα γίνουν μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος. Όπως είπαμε και το πρωί στο Δημαρχείο της Καλαμάτας, τριπλασιάσαμε τελικά τον προϋπολογισμό του προγράμματος επειδή υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση από τους Δήμους όλης της χώρας. Ο προϋπολογισμός των προγραμμάτων αυτών έχει ξεπεράσει ήδη τα 5οο εκατ. Ευρώ. Έργα όπως αυτό της Καλαμάτας και του Δήμου Πύλου Νέστορος, είναι πολύ σημαντικά για τις τοπικές κοινωνίες».
Επίσκεψη στη Μεθώνη και την Πύλο
O αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, μετά την Αρχαία Μεσσήνη, επισκέφθηκε τη Μεθώνη -όπου τον περίμενε ο δήμαρχος Δ. Καφαντάρης- για να δει το κτήριο Συγγρού (παλιό σχολείο) το οποίο θα χρηματοδοτηθεί και θα αξιοποιηθεί, ενώ απέβη άκαρπη η προσπάθειά του να επισκεφθεί το Κάστο, καθώς εκείνη την ώρα ήταν κλειστό.
Στη συνέχεια μετέβη στην έδρα του Δήμου, στην Πύλο, στο Δημαρχείο της οποίας σε σύσκεψη με τον δήμαρχο, με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και με δημοτικούς συμβούλους, εξετάστηκαν θέματα της περιοχής και αιτήματα του Δήμου, για τα οποία δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει ικανοποιητική εξέλιξη.