Συζήτηση για τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την υπόθεση του ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε σύσκεψη υπό τον Υπουργό Γιώργο Γεωργαντά, παρουσία της Γ.Γ. του υπουργείου Χριστιάνας Καλογήρου και κατατέθηκαν προτάσεις με σκοπό την προστασία και ανάδειξη του προϊόντος.
Ως θέματα τέθηκαν η μεταβατική περίοδος χρήσης του ονόματος «Καλαμάτα», η επικαιροποίηση των προδιαγραφών του ΠΟΠ, η διερεύνηση πιθανής επέκτασης ζώνης και μέσω της Ε.Ε. η θωράκιση του προϊόντος έναντι τρίτων χωρών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, ο πρόεδρος του Α.Σ. Ένωση Μεσσηνίας Γιώργος Λαζόγιαννης, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ (Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) Γιάννης Πάζιος, ο αντιπρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ Δημήτρης Γυφτέας, ο γραμματέας του Συλλόγου Γιάννης Σταθόπουλος, ο τεχνικός σύμβουλος Κώστας Πεϊμανίδης, τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής Λακωνίας Σταύρος Χρυσαδάκος και Παναγιώτης Φαρλέκας και υπηρεσιακά στελέχη του ΥπΑΑΤ.
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ
Ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε “υυσιαστική” τη σημερινή σύσκεψη επισημαίνοντας παράλληλα: “Μεταφέραμε στον υπουργό πως η απόφαση του ΣτΕ είναι σωστή και αποτελεί ευκαιρία ώστε να τακτοποιηθεί ένα θέμα που πάνω από δέκα χρόνια πλήττει το προϊόν. Ακόμα, του γνωστοποιήσαμε τις κοινές εκ μέρους όλων των φορέων -και της Λακωνίας και της Μεσσηνίας-, θέσεις μας σχετικά με το ζήτημα αυτό.
Πλέον, τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι, έκδοση απόφασης από τον υπουργό -η οποία θα έχει και πολιτική διάσταση βεβαίως-, κι ακόμα αγώνας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά στην προστασία του προϊόντος, ενώ τονίσαμε πως δεν υπάρχει καμία διαφωνία για την επέκταση της ΠΟΠ και σε Λακωνία, νότια Αρκαδία και νότια Ηλεία -χωρίς να “ξεχειλώσει” όμως και με βάση τις κοινές εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες. Οι εν λόγω περιοχές, εξ άλλου, παράγουν πάνω από το 1/3 της ποσότητας ελιάς Καλαμάτας στην Ελλάδα”.
Ο υπουργός από την πλευρά του, όπως είπε ο περιφερειάρχης, αναγνώρισε ότι είναι πολύ θετικές οι θέσεις που του μεταφέρθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση και δήλωσε ότι συλλέγει απόψεις συνεχίζοντας παράλληλα τις διαβουλεύσεις, ενώ άμεσα θα επιδιώξει να έχει και τις θέσεις επιστημονικών φορέων, προκειμένου να καταλήξει.
Όπως δήλωσε δε, θα είναι ιδιαίτερα ευτυχής αν επιτύχει να είναι ο υπουργός που θα λύσει προς την δίκαιη κατεύθυνση ένα πράγματι υπαρκτό πρόβλημα, έτσι ώστε να συμβάλλει στην προστασία του σημαντικού αυτού προϊόντος.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, αμέσως μετά τη συνάντηση, ανέφερε: «Στις 31 Μαΐου όταν και γνωστοποιήθηκε η απόφαση του ΣτΕ για την υπόθεση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας είχα αναφέρει ότι πέραν των άλλων είναι σημαντικό να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος στήριξη και ανάδειξη του προϊόντος. Και η σημερινή σύσκεψη υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε. Ως φορείς καταθέσαμε απόψεις και προτάσεις προκειμένου να οδηγηθούμε στη θέσπιση μιας ενιαίας εθνικής στρατηγικής για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του εμβληματικού μας προϊόντος. Μένει ο διάλογος να συνεχιστεί και σύντομα να έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε».