ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΚΑΡΗ
Τις προτάσεις της δημοτικής παράταξης Καλαμάτας “Ανοιχτός Δήμος Ενεργοί Πολίτες”, «έτσι ώστε να φτιάξουμε την Καλαμάτα που ονειρευόμαστε, την Καλαμάτα που σας αξίζει», ανέπτυξε ο επικεφαλής της, Μανώλης Μάκαρης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες (Παρασκευή), στις 7:30 το βράδυ, στο ξενοδοχείο “Rex”, ενώ παράλληλα έκανε και απολογισμό της δράσης της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, πριν την κοπή της πίτας.
Οι σημαντικότερες από τις δράσεις και τις προτάσεις της μείζονος μειοψηφίας, όπως παρουσιάστηκαν κατά τον απολογισμό της παράταξης για το 2016 είναι:
- Η αξιοποίηση της κληρονομιάς του Κ21 με την κατάθεση υποψηφιότητας για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2020.
- Τα μεγάλα κατασκευαστικά προβλήματα του Μεγάρου Χορού και η ανάγκη αποπεράτωσης του αλλά και αξιοποίησης του.
- Ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, όσον αφορά στα στερεά απόβλητα.
- Μια ολοκληρωμένη πρόταση, έτσι ώστε η Καλαμάτα να ξαναγίνει πόλη του αθλητισμού.
- Συγκεκριμένα μέτρα μέσω υιοθέτησης περιβαλλοντικών πρακτικών και αξιοποίησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ για το σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας που προκύπτει από την αέρια ρύπανση από την κακή λειτουργία των πυρηνελαιουργείων.
- Η επαναλειτουργία του τρένου στη βάση ενός προαστιακού τρένου που θα συμβάλλει στην μείωση των εισερχομένων αυτοκινήτων στην πόλη.
- Η αξιοποίηση ως τουριστικού τρένου της γραμμής Κόρινθος – Καλαμάτα και ο εκσυγχρονισμός της γραμμής Πάτρα- Καλαμάτα.
- Η επέκταση του αστικού ΚΤΕΛ στη Βέργα την Μικρή Μαντίνεια και τη δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου αστικής συγκοινωνίας που θα καλύπτει όλες τις συνοικίες της πόλης.
- Η εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης η οποία θα αντιμετωπίζει τα διογκούμενα προβλήματα της πόλης.
- Η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για την βελτίωση των σχέσεων με τους πολίτες, έτσι ώστε οι συναλλαγές του δημότη με τις υπηρεσίες του Δήμου να γίνονται ηλεκτρονικά.
- Η ευρεία χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
- Η ενεργειακή εξοικονόμηση στα δημοτικά κτίρια, σχολεία και αθλητικούς χώρους.
- Η αξιοποίηση του προγράμματος βιώσιμη αστική κινητικότητα για την ηλεκτροκίνηση μέσων σταθερής τροχιάς στις αστικές και περιαστικές μεταφορές.
- Για την στήριξη επενδύσεων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, προτάθηκε η αποκατάσταση δασών στον Ταΰγετο μαζί με ένα πρόγραμμα πρόληψη πυρκαγιών.
- Η άμεση διαχείριση λυματολάσπης βιολογικού καθαρισμού.
- Η ανάδειξη των περιβαλλοντικών πάρκων του ποταμού Άρι και της κοιλάδας Νέδοντα, των αρχαιολογικών χώρων της αρχαίας Θουρίας, των Ακοβιτίκων.
- Η αποκατάσταση και ανάδειξη παραδοσιακών μονοπατιών στον Ταΰγετο και τη Βέργα.
- Η αξιοποίηση της υποβαθμισμένης περιοχής, όσον αφορά στο κέντρο της πόλης, ανατολικά της Αριστομένους.
- Ένα συγκροτημένο πρόγραμμα ανάπτυξης, για τα χωριά του Ταϋγέτου, με την αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ και CLLD(Leader).
- Η συνολικής ανάπλασης της παραλίας με το πρόγραμμα βιώσιμη αστική ανάπτυξη
Ο κ. Μάκαρης, πέρα από τις προτάσεις του, δεν άφησε στο απυρόβλητο τη Δημοτική Αρχή. Υπήρξε επικριτικός σε χειρισμούς της, ή σε περιπτώσεις αδράνειας της, κατηγορώντας την ότι:
- Οι πλημμύρες απέδειξαν ότι πόλη είναι “ανοχύρωτη”, χωρίς επαρκείς υποδομές
- Υπήρξαν σοβαρά λάθη πίσω από την αποτυχημένη προσπάθεια διεκδίκησης του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021 και η δημοτική αρχή επέδειξε αλαζονεία.
- Η οικονομοτεχνική μελέτη για τη βιωσιμότητα του Μεγάρου δεν έχει αξιοποιηθεί, παραμένει στα συρτάρια.
- Το Φεστιβάλ Χορού παρά την οικονομική στήριξη της πολιτείας βρίσκεται σε κίνδυνο από τις αστοχίες της δημοτικής αρχής που το οδηγεί σε μια σταδιακή υποβάθμιση.
- Το βασικό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων παραμένει ακόμα χωρίς λύση, καθώς η δημοτική αρχή αφού αμφιταλαντεύτηκε αρκετά χρόνια μεταξύ τοπικής και κεντρικής διαχείρισης, τελικά κατέληξε στην πιο ακριβή -σύμφωνα με τα λεγόμενά της- λύση την κεντρική διαχείριση.
- Την τελευταία δεκαετία κανένα μεγάλο έργο στον Αθλητισμό δεν προχώρησε.
- Την τελευταία δεκαετία ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο οργανωμένου πρασίνου δεν εντάχθηκε στον οικιστικό ιστό της πόλης.
- Την έλλειψη κυκλοφοριακής μελέτης η οποία θα αντιμετωπίζει τα διογκούμενα προβλήματα της πόλης.
Κλείνοντας ο κ. Μάκαρης, αφού σημείωσε ότι «συνεχίζουμε τις δράσεις μας» και κάλεσε «τους δημότες της Καλαμάτας να πάρουν ενεργό ρόλο», εξέφρασε την αισιοδοξία του για το 2017 ότι «θα είναι μια δημιουργική χρονιά για την Καλαμάτα», υποσχόμενος πως η παράταξή του, θα συνεχίσει να βρίσκεται «στην πρώτη γραμμή δίπλα στον πολίτη και στα προβλήματα του».
Διαβάστε εδώ την ομιλία του Μαν. Μάκαρη.
Την πίτα ευλόγησε ο Αρχιμανδρίτης Φίλιππος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, ενώ παρέστησαν ο βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας, ο τ. βουλευτής Θαν. Πετράκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, Χάρης Βγενής, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Νίκος Πατσαρίνος, Παν. Αλευράς (επικεφαλής παρατάξεων) και Αντωνία Μπούζα, η σύμβουλος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταυρούλα Αγρίου, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Παύλος Γκρέκης, ο Αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Παν. Μπασάκος, ενώ υπήρξε μεγάλη συμμετοχή δημοτών της Καλαμάτας.