Σαράντα ημέρες μετά την έξοδο της Μεσσηνίας από το μίνι lockdown 3 εβδομάδων -που ξεκίνησε στις 25 Αυγούστου- την Παρασκευή (17/9/21), κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει προς αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, από χθες Τρίτη 26 Οκτωβρίου, ο Νομός μας, όπως η Αρκαδία και η Αχαΐα στην Πελοπόννησο, εντάχθηκαν και πάλι στο επίπεδο 4 (“κόκκινο”) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας.
Κατά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοΐου Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας, σήμερα, Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, προτάθηκε να ενταχθούν στο “κόκκινο” (επίπεδο 4) η Αρκαδία και η Μεσσηνία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς ξεπέρασαν το όριο συναγερμού του ιικού φορτίου του νέου κορωνοϊού. Στην ίδια κατηγορία -εκτός από τις δύο πιο πάνω Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου- προτάθηκε να ενταχθούν ακόμη η Ζάκυνθος, η Αχαΐα και τα Ιωάννινα.
Τα στοιχεία που αφορούν την Π.Ε. Μεσσηνίας είναι τα εξής:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Ημερομηνία Αναφοράς: 2021-10-26
Εμβολιαστική κάλυψη (τουλαχ. 1η δόση): 54.10%
Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί: 52.73%
Δείκτης θετικότητας ελέγχων: 1.33%
7-ήμ. ΚΜΟ κρουσμάτων / 100.000 κατοίκους: 48.1
Εβδομαδιαία τάση: Ανοδική
ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ
Ο επιδημιολογικός χάρτης τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας αντιστοιχεί σε 4 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).
Ο χάρτης επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τους πιο κάτω επιδημιολογικούς δείκτες:
- 7ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
- 14ήμερος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
- Δείκτης θετικότητας ελέγχων
- Εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή κρουσμάτων
- Αριθμός ενεργών κρουσμάτων
- Ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων
- Εβδομαδιαίος αριθμός νέων νοσηλειών ανά 100.000 κατοίκους
- Εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους
- Ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης
- Ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt)
- Πληρότητα συστήματος υγείας
- Ανάλυση ιχνηλάτησης επαφών
- Ανάλυση μεταλλάξεων
Η τελική διαμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη προκύπτει έπειτα από συνδυαστική αξιολόγηση των ανωτέρω δεικτών.
Στο χάρτη αποτυπώνονται για κάθε Περιφερειακή ενότητα / Δήμο:
– ο 7ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
– ο δείκτης θετικότητας (%)
– η εμβολιαστική κάλυψη (όπως προκύπτει από την διαθέσιμη πληροφορία διαμενόντων εντός της Περιφερειακής Ενότητας), καθώς και
– η εβδομαδιαία τάση (ανοδική, πτωτική ή σταθερή).
ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού SARS-COV-2 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00. (ΦΕΚ Β’ 4919/24.10.2021).
Α. ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
1. Χρήση προστατευτικής μάσκας
α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,
β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:
α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και
β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.
2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.
3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.
4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.
5. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/ΓΠ.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας.