Τη διαβεβαίωσε ότι η Καλαμάτα και η Σπάρτη θα μπουν στον προγραμματισμό του του Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ)για την επέκταση του αγωγού από τη Μεγαλόπολη, δόθηκε στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παν. Νίκα από στελέχη του προαναφερόμενου φορέα, τον διευθυντή Ανάπτυξης Υποδομών του ΔΕΣΦΑ Γιάννη Χωματά και τον επικεφαλής Εταιρικών Υποθέσεων Φερνάντο Καλλιγά (φωτό), με τα οποία συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη 12 Οκτωβρίου, στην Αθήνα, με τα οποία συζήτησε το συγκεκριμένο θέμα.
Όπως σημειώθηκε, ωστόσο, προς το παρόν -μέχρι την ολοκλήρωση του κεντρικού αγωγού μεταφοράς από τη Μεγαλόπολη προς τις δύο πόλεις-, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας και στα δύο εν λόγω αστικά κέντρα χώρων αποθήκευσης του αερίου (LNG ή CNG, δηλαδή υγροποιημένου ή συμπιεσμένου) και στη συνέχεια να ακολουθήσει η κατασκευή των εσωτερικών δικτύων διανομής.
Ο περιφερειάρχης δήλωσε ικανοποιημένος από το πολύ καλό, όπως το χαρακτήρισε, κλίμα της σημερινής του συνάντησης με τα δύο στελέχη του ΔΕΣΦΑ, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει κοινός αγώνας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον εν λόγω φορέα με στόχο να καλυφθεί το συντομότερο δυνατό το χαμένο έδαφος για την επέκταση του αγωγού από τη Μεγαλόπολη.
Μάλιστα σε δηλώσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα μετά τη συνάντησή του με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) Μάριο Τσάκα, που ακολούθησε, είπε πως θεωρείται δεδομένο ότι η ΔΕΔΑ θα αναλάβει την κατασκευή των αγωγών προς τις δύο πόλεις και πως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών θα εξεταστεί και το ανάλογο έργο για Καλαμάτα και Σπάρτη.
Ειδικότερα, μετά τη συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ Μάριο Τσάκα, που ακολούθησε γνωστοποιήθηκε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας υπογράφεται η πρόσκληση προς την ΔΕΔΑ για τη σύνδεση Ναυπλίου και Αργούς με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου.
Ο περιφερειάρχης δήλωσε πως θεωρείται δεδομένο ότι η ΔΕΔΑ θα αναλάβει την κατασκευή των αγωγών προς τις δύο πόλεις -έργο στο οποίο η Περιφέρεια συνδράμει με το 40% της δαπάνης, από την πίστωση των 20.000.000 ευρώ που διαθέτει για τον σκοπό αυτό, μετά και από τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μετά την ολοκλήρωση των πιο πάνω διαδικασιών θα εξεταστεί και το ανάλογο έργο για Καλαμάτα και Σπάρτη, σημείωσε ο Π. Νίκας, ο οποίος επισήμανε την αρμονική συνεργασία της Περιφέρειας, της ΔΕΔΑ και του αρμόδιου υπουργείου στο συγκεκριμένο ζήτημα.