Η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση με θέμα “100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030 – Η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας”, πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021, στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, με συμμετοχή τοπικών φορέων και πολιτών. Πρόκειται, επί της ουσίας, για την εκκίνηση της διαδικασίας που θα οδηγήσει στη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας της Καλαμάτας για τη συμμετοχή στο εν λόγω ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, που έγινε σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, παρουσιάστηκε το σχέδιο, υπήρξε ενημέρωση για το στάδιο προετοιμασίας, ενώ δόθηκαν και πληροφορίες όσον αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθήσει και στην οποία περιλαμβάνεται η σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας (ταυτότητας, άξονες δράσεων κ.λπ.).
Την παρουσίαση – ενημέρωση έκαναν ο Αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης, η Διευθύντρια Προγραμματισμού του Δήμου, Παναγιώτα Κουράκλη και ο Γεν. Διευθυντής της ΔΕΥΑ Καλαμάτας Μιχάλης Βασιλειάδης, ενώ το συντονισμό είχε η Γ.Γ. του Δήμου Μαρία Νταμάτη.
“ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΝΕΥΜΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ”
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος έδωσε το πολιτικό στίγμα, παρουσιάζοντας τον στόχο που έχει τεθεί. Στην ομιλία του ο κ. Βασιλόπουλος -μεταξύ άλλων- ανέφερε:
«Στην Καλαμάτα, ζήσαμε ήδη μία τέτοια ιστορική στιγμή, με τις αποφάσεις που συνέβαλλαν στην επιτυχημένη αντιμετώπιση της μεγάλης φυσικής καταστροφής των σεισμών του 1986.
Σήμερα, 40 χρόνια μετά, έχοντας διανύσει μια προγραμματισμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη αναπτυξιακή πορεία, με ανθρωποκεντρική στόχευση, το Δημοτικό μας Συμβούλιο έλαβε ομόφωνα την απόφαση η πόλη, ο Δήμος μας, να διεκδικήσει τη συμμετοχή στη διαδικασία σύνταξης της αίτησης για τη συγκρότηση του πιλοτικού δικτύου της ΕΕ των “100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων”.
Είναι μία απόφαση που υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες της πόλης και αποτελεί μία τεράστια πρόκληση, μία μεγάλη ευκαιρία για το μέλλον. Ωστόσο απαιτείται συνεργασία, απαιτείται πνεύμα ομόνοιας, απαιτείται να ξεπεράσουμε φοβίες, να αφήσουμε στην άκρη εκείνα που μας χωρίζουν και να τολμήσουμε ένα βήμα προς το αύριο.
Επαναλαμβάνω αναφερόμαστε, σε ένα Ευρωπαϊκό ολιστικό πρόγραμμα που έρχεται ως συνέχεια Ευρωπαϊκών προγραμμάτων της τελευταίας δεκαετίας για το κλίμα. Το οποίο δεν αναφέρεται όμως, μόνο στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, αλλά αγγίζει όλους τους θεματικούς άξονες καθώς όλοι οι άξονες, επί της ουσίας συνδέονται μεταξύ τους.
Όπως, για το χωροταξικό σχεδιασμό, τις μεταφορές, τις αστικές αναπλάσεις, την ενέργεια, την κυκλική οικονομία, τη δημόσια υγεία, την παραγωγή προϊόντων στον πρωτογενή και στο δευτερογενή τομέα, τις υπηρεσίες στον τουρισμό, τον ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο, την προστασία του φυσικού και θαλάσσιου περιβάλλοντος κ.ά.
Ο βηματισμός που θα πρέπει να ακολουθήσουμε είναι συγκεκριμένος: Αρχικά υποβάλλοντας τη φιλοδοξία, το όραμα της Πόλης στη διαδικασία της Πρώτης Φάσης μέχρι τον Ιανουάριο του 2022. Και πως θα φτάσουμε στην συμπλήρωση του φακέλου. Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους σκοπούς της σημερινής συνάντησης. Να εκκινήσουμε τη διαδικασία αναζήτησης των θεματικών αξόνων πάνω στους οποίους θα στηθεί το πρόγραμμα και των υπευθύνων που θα αναλάβουν τον συντονισμό τους.
Εν συνεχεία στη Δεύτερη Φάση οι Πόλεις που θα επιλεγούν μέσα από τις ομάδες εργασίας που έχουν ήδη δημιουργηθεί, λαμβάνοντας στήριξη οικονομική και επιστημονική από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Ενέργειας καλούνται να μετατρέψουν το όραμα σε Στρατηγικό σχεδιασμό. Κοστολογημένο και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και το φάκελο να τον υποβάλλουν μέχρι το Δεκέμβριο του 2023.
Μια θετική αξιολόγηση θα περάσει μέχρι τρείς Πόλεις από τη χώρα μας στην Τρίτη Φάση, συγκροτώντας έτσι τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις της Ε.Ε., με τη συμμετέχουσα Πόλη να λειτουργεί ως Πόλη Κέντρο».