Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ*
Οι τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς έκαψαν περίπου 1.200.000 στρέμματα και προκάλεσαν ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές. Άνθρωποι έγιναν πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο και είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται σε ελάχιστα λεπτά. Για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε η διαχρονική ανικανότητα του ελληνικού κράτους και η αδυναμία του να σχεδιάζει και να προβλέπει. Τέλος, όπως συνήθως συμβαίνει σε τούτη τη χώρα, κανείς δεν έφταιξε και γι αυτό και δεν αποδόθηκαν ευθύνες στους αρμόδιους από τον πρωθυπουργό.
Το προφίλ του κ. Μητσοτάκη, ωστόσο, έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα και αυτό αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τη Ν.Δ., όποτε και αν γίνουν εκλογές.
Οι καταστροφές στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές θα τον ακολουθούν μια ζωή.
Η δήλωση του ότι «τα σπίτια και οι περιουσίες ξαναφτιάχνονται», η οποία έγινε με πολύ μεγάλη ευκολία, με ελαφρότητα θα έλεγε κάποιος, φανερώνει ότι βρίσκεται και πάλι εκτός πραγματικότητας.
Μάλλον δε γνωρίζει, όταν απευθύνεται σε ανθρώπους του μόχθου, τι σημαίνει να γίνει στάχτη η ζωή σου και να πρέπει να την ξαναφτιάξεις.
Γι’ αυτό το επιτελείο του ξεκίνησε αγώνα δρόμου για να ρετουσάρει τη στραπατσαρισμένη εικόνα του.
Έτσι άρχισαν οι γνωστοί επικοινωνιακοί ελιγμοί.
Πρώτα ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες μια επιτροπή ανασυγκρότησης της Εύβοιας στην οποία ορίστηκε επικεφαλής ο κ. Μπένος, τον οποίο έβγαλε ο κ. Μητσοτάκης από τη “ναφθαλίνη” κι εκείνος δέχτηκε πρόθυμα να γίνει “υπηρέτης” των σκοπιμοτήτων του πρωθυπουργού.
Λίγο αργότερα, όμως, τοποθετήθηκε ο κ. Τριαντόπουλος, ως υφυπουργός με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, ο οποίος θα λογοδοτεί άμεσα στον πρωθυπουργό, καπελώνοντας έτσι την προηγούμενη επιτροπή.
Ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε μια χαλαρή και υποκριτική συγγνώμη για τις παραλείψεις που υπήρξαν και είπε ότι εν ευθέτω χρόνω θα αποδοθούν ευθύνες.
Μερικές ώρες μετά σε συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι η αντίδραση του κράτους ήταν καλή και στήριξε τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Χαρδαλιά.
Κανείς δεν κατάλαβε, αφού ο κρατικός μηχανισμός έδειξε αντανακλαστικά που ικανοποίησαν τον πρωθυπουργό, γιατί ζήτησε τότε συγνώμη;
Αργότερα, επίσης, προχώρησε σε μίνι ανασχηματισμό αφήνοντας, όμως στη θέση τους τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και άλλους οι οποίοι είχαν την ευθύνη για την πυροπροστασία και την πυρόσβεση. Έτσι έδωσε συγχωροχάρτι στους υπεύθυνους της καταστροφής. Κανένας δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και ουδείς σε τούτη την κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει την καρέκλα της εξουσίας δείχνοντας ότι τουλάχιστον διαθέτει ευθιξία και φιλότιμο.
Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του, αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, φάνηκαν ανίκανοι να συντονίσουν στοιχειωδώς το έργο της πυρόσβεσης και ακολούθησαν τη λογική των τυφλών εκκενώσεων αφήνοντας τη φωτιά να καταπίνει τα πάντα στο πέρασμα της.
Το επόμενο διάστημα, όμως, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ σοβαρά ζητήματα.
Ποια θα είναι η πρόνοια, για παράδειγμα, για τους ανθρώπους που έχασαν όχι μόνο τις περιουσίες τους, αλλά και τις δουλειές τους;
Με ποια και με πόσα πακέτα θα στηριχθεί η τοπική οικονομία για να ξαναγεννηθεί η ζωή μέσα από τις στάχτες;
Ποια αντιπλημμυρικά σχέδια θα εκπονηθούν και θα γίνουν πράξη στο μικρό διάστημα που απομένει μέχρι την έναρξη των βροχοπτώσεων;
Τι θα γίνει με τα καμένα, αφού σύμφωνα με δήλωση του κ. Ευθύμη Λέκκα από τα 500.000 στρέμματα που κάηκαν στην Εύβοια μόνο για τα 150.000 υπάρχει ελπίδα να αναγεννηθούν και να αναδασωθούν;
Ερωτήματα τα οποία δεν προσφέρονται για υπεκφυγές και επικοινωνιακά παιχνίδια και που αργά ή γρήγορα θα κληθεί να απαντήσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος για πρώτη φορά νιώθει στο σβέρκο του την ανάσα μιας ενδεχόμενης ήττας.
Ο λαϊκισμός και η εξωφρενική εκμετάλλευση της τραγωδίας στο Μάτι τον οδήγησε στην εξουσία.
Οι καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου ενδέχεται να του στοιχίσουν πολύ ακριβά.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο μεγάλος χαμένος είναι, δυστυχώς, ξανά η χώρα και ο ελληνικός λαός.
* Ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης είναι εκπαιδευτικός στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας