Το πρόγραμμα «Επιμόρφωση στον εντοπισμό ψευδών ειδήσεων και ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας για την καταγραφή επιχειρημάτων αναγνώρισης ψευδών ειδήσεων» παρουσιάστηκε σε συνέντευξη χθες Τετάρτη 16.6.21, το πρωί, στην Καλαμάτα («Το κύμα»).
Το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Active citizens fund του οποίου τη διαχείριση στην Ελλάδα έχει αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow, με φορέα υλοποίησης την ΑΜΚΕ Ο Σπόρος, παρουσιάστηκε από τους συνιδρυτές της ΑΜΚΕ Ηλία Καλφακάκο, Οικονομολόγο και Βασίλη Πουλόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή Παν. Πελοποννήσου, ενώ στην συνέντευξη ενημέρωσε για το Πρόγραμμα και τον Διαχειριστή Επιχορήγησης η κα Τζένη Λαζάρου, Programme Officer Active citizens fund.
Ο κ. Πουλόπουλος αφού καλωσόρισε τους παριστάμενους δημοσιογράφους έδωσε τον λόγο στην κ. Λαζάρου, Programme Officer Active citizens fund η οποία έκανε μια σύντομη ενημέρωση για το πρόγραμμα Active citizens fund και τους διαχειριστές στην Ελλάδα, το Ιδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.
Στην συνέχεια ο κ. Καλφακάκος μίλησε για την ουσία και τους σκοπούς του έργου αναφέροντας ότι ζούμε σε μια εποχή όπου υπάρχει τεράστια παραγωγή ειδήσεων και πληροφορίες που προέρχεται από επίσημους αλλά και ανεπίσημους φορείς ενημέρωσης ακόμα και από εξειδικευμένα άτομα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει σχετική ενημέρωση από τέτοιους φορείς, παραμένει εξαιρετικά δύσκολη η ανάλυση της κάθε είδησης και πληροφορίας.
Όπως σημειώθηκε, σε αυτό το πλαίσιο, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως σκοπό να επιμορφώσει για τον τρόπο με τον οποίο κάποιος μπορεί να ελέγχει την εγκυρότητα κάποιας είδησης και να αναπτυχθεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία θα καταγράφονται οι μέθοδοι ανάλυσης πληροφοριών και παράλληλα θα γίνεται καταγραφή επιχειρημάτων με τη μέθοδο του πληθοπορισμού ώστε να εντοπίζονται και να επισημαίνονται ψευδείς ειδήσεις.
Το πρόγραμμα αφορά κυρίως την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες) αλλά και όποιον ενδιαφέρεται να ενημερωθεί γύρω από το πρόβλημα των ψευδών ειδήσεων.
Κλείνοντας ο κ. Πουλόπουλος ενημέρωσε για το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος το οποίο περιλαμβάνει ένα δίωρο workshop για εκπαιδευτικούς που θα γίνει το διάστημα Ιούλιος – Αύγουστος 2021, ενώ το διάστημα Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2021 θα γίνει η επιμόρφωση των μαθητών και των γονέων/κηδεμόνων.
Λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://fakenewshunter.gr και στη σελίδα του Σπόρου http://osporos.com.
Η φόρμα δήλωσης συμμετοχής στο δίωρο workshop για τους εκπαιδευτικούς βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://forms.gle/xJCeE4HV8E9LFzMb6.
Το έργο “Επιμόρφωση στον εντοπισμό ψευδών ειδήσεων και ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας για την καταγραφή επιχειρημάτων αναγνώρισης ψευδών ειδήσεων“ προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την ΑΜΚΕ Ο Σπόρος.
Το πρόγραμμα Active citizens fund, στο πλαίσιο του οποίου υλοποιείται το έργο επιμόρφωσης για τις ψευδείς ειδήσεις, είναι ύψους 12 εκατ. €, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr.