Ερωτήσεις για το ΠΟΠ “ελιά Καλαμάτας” και για τις απ’ ευθείας αναθέσεις μελετών υπέβαλλε κατά τη χθεσινή (25/5/21) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας (“Καλαμάτα Μπροστά”) Βασίλης Κοσμόπουλος.
Οι ερωτήσεις του κ. Κοσμόπουλου προς τη δημοτική αρχή έχουν ως εξής:
«1. ΠΟΠ “ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ”
Κε Δήμαρχε, σας συγχαίρουμε για την άμεση ανταπόκρισή σας στο αίτημα των Συνεταιρισμών της Μεσσηνίας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται και υποστηρίζουν το ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”, να ηγηθείτε της προσπάθειας ενημέρωσης των αρμοδίων αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν με το συγκεκριμένο προϊόν στη χώρα μας, τα οποία συνιστούν παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων και πλήττουν βάναυσα το εισόδημα των παραγωγών και την οικονομία της περιοχής μας.
Συμπαριστάμεθα στην προσπάθειά σας αυτή με όλες μας τις δυνάμεις. Είναι μία κίνηση η οποία πρέπει να γίνει έστω και αν τα αναμενόμενα αποτελέσματα θα είναι δυστυχώς μικρά, διότι όπως με ενημέρωσαν στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτή προτιμά να μην επεμβαίνει δυναμικά στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών.
Επειδή λοιπόν όλοι ξέρουμε ότι το θέμα απαιτεί πρωτίστως κυβερνητική ρύθμιση, μας έκανε μεγάλη εντύπωση ότι κατά την επίσκεψη στην Καλαμάτα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν αντιληφθήκαμε να θέσατε το θέμα αυτό μετ’ επιτάσεως.
2. ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΩΝ
Θέλουμε να εκφράσουμε, όπως άλλωστε κάναμε και στην Οικονομική Επιτροπή, τη πλήρη αντίθεσή μας για ακόμα δύο αναθέσεις μελετών μέσω προγραμματικών συμβάσεων με Αναπτυξιακούς Οργανισμούς ΟΤΑ. Για το έργο με τίτλο “Εκθεσιακό Κέντρο Προβολής Αλιείας & Θάλασσας Δήμου Καλαμάτας” με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΟΤΑ “ΠΑΡΝΩΝΑΣ ΑΕ” και για το έργο “Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αναβάθμισης αστικού τοπίου δυτικού παραλιακού μετώπου Καλαμάτας (περιοχή Κορδία) περιοχή επέμβασης 01” με την “Αναπτυξιακή Μεσσηνίας ΑΕ ΟΤΑ”.
Στο πρώτο έργο το οποίο προγραμματίζεται στη Μικρή Μαντίνεια εκτός των άλλων, γιατί δεν υπήρξε έκφραση γνώμης του Συμβουλίου της Κοινότητας, γιατί φαίνεται ότι είναι προσαρμογή μίας μελέτης που έχει ήδη γίνει σε άλλο μέρος, γιατί το προβλεπόμενο κόστος της κατασκευής είναι υπέρογκο (250.000,00 ευρώ η 3.200,00 ευρω/μ2), γιατί το κόστος για τη μελέτη και το περιεχόμενο του εκθεσιακού κέντρου καθαρού εμβαδού 43,00μ2 είναι τεράστιο (80.000,00 ευρώ) και τέλος γιατί το κέλυφος του κτιρίου που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα είναι από μεταλλικά στοιχεία που θα απαιτούν διαρκή και κοστοβόρα συντήρηση.
Στο δεύτερο έργο το οποίο προγραμματίζεται για την παράκτια περιοχή από τις εκβολές του Νέδοντα μέχρι τον οικισμό του Κορδία, γιατί δεν υπήρξε έκφραση γνώμης του Συμβουλίου της Κοινότητας, γιατί έχουμε ένα έργο το οποίο δεν εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο ανάδειξης του δυτικού παράλιου μετώπου της πόλης (έχουμε προτείνει τη διενέργεια διαγωνισμού για την ολιστική αντιμετώπιση τόσο του ανατολικού όσο και του δυτικού παραλιακού μετώπου), γιατί το κόστος της μελέτης για την κατασκευή ουσιαστικά μιας πλατφόρμας μήκους 686μ και πλάτους 8,00μ είναι υπέρμετρο (73.852,42 ευρώ) και τέλος γιατί ο φέρων Οργανισμός της όλης κατασκευής όντας μεταλλικός και ευρισκόμενος σχεδόν σε επαφή με τη θάλασσα, προδικάζει το βραχύβιο του εγχειρήματος και το υψηλό κόστος της συντήρησής του.
Τα έργα τα οποία προγραμματίζονται αποσπασματικά, υπό το άγχος να φανεί δραστήρια η Δημοτική Αρχή, χωρίς να είναι επαρκώς μελετημένα και χωρίς να εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης, απλά και μόνο επειδή υπάρχει κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Προτάσεις τέτοιων έργων που γίνονται από μελετητικά γραφεία προκειμένου να αναλάβουν κατ’ ανάθεση τη μελέτη τους, πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα».