Τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο την «Ανάπτυξη Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών» πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 19 Απριλίου 2021, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου.
Ο Δήμος Καλαμάτας υλοποιώντας τη στρατηγική του για την παροχή σύγχρονων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στα στελέχη του, σε όλους τους δημότες, τους επαγγελματίες και τους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, επενδύει σε ψηφιακές τεχνολογίες και καινοτόμες λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσεται ένα σύγχρονο γεωπληροφοριακό σύστημα με αντικείμενο τη διαχείριση και διάχυση της διαθέσιμης ψηφιακής γεωχωρικής πληροφορίας.
Στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν, στελέχη του Δήμου, εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου και των Συλλόγων Μηχανικών, παρουσιάστηκε το πλαίσιο της δημιουργίας των απαραίτητων ψηφιακών υποδομών του Δήμου.
Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
Σε παρέμβασή του ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος -μεταξύ άλλων- ανέφερε:
«Ο Δήμος Καλαμάτας είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια επενδύει στις νέες τεχνολογίες, εντάσσοντας στην καθημερινή λειτουργία του εργαλεία που συμβάλουν στην κατεύθυνση αυτή. Με γνώμονα πάντα τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών μας, αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση δημοτών και επισκεπτών, ρίχνουμε το βάρος και επενδύουμε στη δημιουργία των απαραίτητων ψηφιακών υποδομών.
Ένα σημείο αναφοράς αποτελεί και η δημιουργία ψηφιακού χάρτη του Δήμου Καλαμάτας. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Σε αυτό τον ψηφιακό χάρτη θα αποτυπώνεται κάθε πληροφορία που ενδιαφέρει τους δημότες μας, αλλά και εμάς τους ίδιους για την ορθολογικότερη λειτουργία μας, στις υπηρεσίες του Δήμου.
Ενδεικτικά μέσα από τον ψηφιακό αυτό χάρτη θα παρέχονται πληροφορίες που σχετίζονται με πολεοδομικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα τους όρους δόμησης κάθε περιοχής του Δήμου, πληροφορίες για τα Σχέδια Πόλης, τροποποιήσεις που έχουν υπάρξει, ζητήματα που αφορούν οικοδομικές άδειες, επικείμενα, αρχαιολογικούς χώρους και άλλα.
Πέραν των περισσότερο εξειδικευμένων θεμάτων, στόχος είναι να παρέχονται δεδομένα και πληροφορίες και για ζητήματα που σχετίζονται με την καθημερινή λειτουργία της πόλης, πληροφορίες για την καθαριότητα, το πράσινο, την επικοινωνία των δημοτών με το Δήμο.
Επίσης ο ψηφιακός χάρτης θα αποτελέσει ένα εργαλείο μέσω του οποίου για παράδειγμα θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμα καλύτερος συντονισμών συναρμόδιων Υπηρεσιών, θα μπορούσαν για παράδειγμα να αποτυπωθούν οι παιδικές χαρές του Δήμου μας από τη Διεύθυνση Πρασίνου, τα έργα που είναι σε εξέλιξη από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και μια σειρά από άλλες εφαρμογές. Είναι μία διαδικασία που έχει δυναμικό χαρακτήρα και όχι στατικό, που μπορεί διαρκώς να βελτιώνεται και να εμπλουτίζεται.
Μία ακόμα δυνατότητα που μας δίνεται είναι η καταγραφή όλων των μελετών που κατά καιρούς έχουν εκπονηθεί στον Δήμο μας (μελέτες βιωσιμότητας, τοπογραφικά, αρχιτεκτονικά, στατικά κ.λπ.), με σκοπό να είναι προσβάσιμες από τους υπαλλήλους των Υπηρεσιών μας, ώστε να μπορούν να ολοκληρωθούν, όταν υπάρξει η κατάλληλη χρηματοδοτική δυνατότητα.
Ο Δήμος μας προχωράει μπροστά, εκμεταλλευόμενος τις ψηφιακές δυνατότητες που υπάρχουν. Στόχος να υπάρξει πλήρης ψηφιοποίηση, που όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται θα δημιουργήσει συνθήκες για την διεκπεραίωση ζητημάτων σε χρόνους που σήμερα το δημόσιο αδυνατεί να κινηθεί.
Ο στόχος λοιπόν έχει τεθεί και είμαι βέβαιος ότι στην προσπάθεια αυτή όλοι θα συμβάλουν καθώς η δημιουργία ενός ψηφιακού χάρτη, πέραν της αξιοπιστίας θα ενισχύσει και την γενικότερη καθημερινή λειτουργία του Δήμου και κατά συνέπεια της πόλης».