«Από μια διαπαραταξιακή επιτροπή να εξετάζονται όλες οι αιτήσεις συλλόγων κα φορέων για επιχορήγηση, η οποία θα εισηγείται αιτιολογημένα θετικά ή αρνητικά στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο και τελικά θα αποφασίζει». Στη συγκεκριμένη πρόταση που υπέβαλε στο Δημοτικό Συμβούλιο η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες», αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, στην οποία επισημαίνεται ότι «ο Δήμος Καλαμάτας πρέπει να στηρίζει έμπρακτα τις εκδηλώσεις που πραγματικά προωθούν την πολιτιστική, αθλητική και επιστημονική πρόοδο στην πόλη μας, χωρίς σπατάλες και χωρίς όλο αυτό το ψηφοθηρικό αλισβερίσι που αφήνει ένα εξαιρετικό δυναμικό συμπολιτών μας στο παρασκήνιο και δημιουργεί πλέγμα εξαρτήσεων».
Ειδικότερα η ανακοίνωση της παράταξης «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες», έχει ως εξής:
«Έναν πιο διαφανή και ορθολογικό τρόπο στήριξης των εκδηλώσεων φορέων και συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας και αποτελούν σημαντικό πυλώνα πολιτισμού που θα βασίζεται στην ιεράρχηση των αναγκών της πόλης αλλά θα σέβεται τους δημοτικούς πόρους προτείνουμε με αφορμή την εκκωφαντική απουσία του Δήμου Καλαμάτας από δύο μεγάλα διεθνή συνέδρια που έλαβαν χώρα στην πόλη μας.
Συγκεκριμένα, κατά το μήνα Οκτώβριο διεξήχθησαν στην Καλαμάτα δύο σημαντικότατα διεθνή επιστημονικά συνέδρια: το ένα από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου – το οποίο γιόρτασε μάλιστα τα δέκα χρόνια λειτουργίας του- για την ποίηση και ρητορική και το άλλο από το ΤΕΙ Πελοποννήσου που διοργάνωσε το 1ο Διεθνές Συνέδριο Ανάπτυξης και Οικονομίας. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που διοργάνωσαν αυτά τα διεθνή συνέδρια, αιτήθηκαν την οικονομική ενίσχυση του Δήμου Καλαμάτας ζητώντας πολύ μικρά ποσά, τα οποία θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε συμβολικά σε σχέση τις χιλιάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που δαπανώνται από τον Δήμο για διάφορες εκδηλώσεις. Όμως τα αιτήματα αυτά ποτέ δεν ετέθησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, ποτέ δεν έλαβε γνώση το Δημοτικό Συμβούλιο για αυτά και φυσικά ποτέ δεν έγινε καμία συζήτηση ούτε ελήφθη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Προφανώς λοιπόν αξιολογήθηκαν από το Δήμαρχο ως ήσσονος σημασίας και απορρίφθηκαν.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι το ακόλουθο: τι σημαίνει για το Δήμο Καλαμάτας να θεωρούνται από τη Δημοτική Αρχή ως ήσσονος σημασίας εκδηλώσεις όπου συμμετέχουν διεθνούς φήμης επιστήμονες και των οποίων την επιστημονική εγκυρότητα εγγυώνται το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Πελοποννήσου; Συνέδρια που βάζουν την Καλαμάτα στο χάρτη των διεθνών επιστημονικών εκδηλώσεων και δίνουν την ώθηση για πραγματική ανάπτυξη του πολιτισμού στην πόλη και στη χώρα και η οποία πάντα στην Ελλάδα μεταφράζεται σε σταθερή και μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας καταθέσαμε λοιπόν πρόταση η οποία συνοψίζεται στα ακόλουθα: όλες οι αιτήσεις συλλόγων κα φορέων για επιχορήγηση πρέπει να εξετάζονται από μια διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία θα εισηγείται αιτιολογημένα θετικά ή αρνητικά στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο και τελικά θα αποφασίζει. Μια τέτοια πρόταση διασφαλίζει μια ξεκάθαρη και διαφανή διαδικασία που εγγυάται την δίκαιη και ορθολογική αντιμετώπιση αυτών των αιτημάτων.
Στη δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας, ο Δήμος Καλαμάτας πρέπει να στηρίζει έμπρακτα τις εκδηλώσεις που πραγματικά προωθούν την πολιτιστική, αθλητική και επιστημονική πρόοδο στην πόλη μας χωρίς σπατάλες και χωρίς όλο αυτό το ψηφοθηρικό αλισβερίσι που αφήνει ένα εξαιρετικό δυναμικό συμπολιτών μας στο παρασκήνιο και δημιουργεί πλέγμα εξαρτήσεων».