Είδαν το φως της δημοσιότητας οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ουσιαστικά επιχειρείται μια πλήρης ανατροπή της απλής αναλογικής αφού το εκλογικό σύστημα μετατρέπεται σε πλειοψηφικό και πλέον δεν θα υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση όλων των τάσεων της τοπικής κοινωνίας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απλή αναλογική στην πράξη δεν εφαρμόστηκε ποτέ αφού νοθεύτηκε με τις “ρυθμίσεις Θεοδωρικάκου” που έδωσαν υπερεξουσίες στην δημοτική αρχή.
Σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο:
- O Δήμαρχος καθίσταται αδιαμφισβήτητος παράγοντας εξουσίας αφού πλέον θα έχει την πλειοψηφία των 3/5 στο δημοτικό συμβούλιο. Επαφίεται πλέον στην ιδιοσυγκρασία του και στο βαθμό δημοκρατικής του ευαισθησίας εάν θα διαβουλεύεται με την τοπική κοινωνία και την αντιπολίτευση για την λήψη σημαντικών αποφάσεων για τον Δήμο.
- Με δυσκολία θα μπορούν να εμφανιστούν νέες αυτοδιοικητικές κινήσεις αφού θα πρέπει να υπερβούν το φράγμα του 3%.
- Ο ρόλος της αντιπολίτευσης περιορίζεται αφού δεν θα μπορεί να ανατρέπει τις αποφάσεις του Δημάρχου ακόμα και εάν έχει την πλειοψηφία στην τοπική κοινωνία
- Οι κοινότητες αποστερημένες πλέον οποιασδήποτε εξουσίας μετατρέπονται σε διακοσμητικά στοιχεία και οδηγούνται σε μαρασμό και εγκατάλειψη. Καθίσταται πλέον αναγκαστική η πρόσδεσή τους στο δημαρχιακό άρμα.
- Tα τοπικά δημοψηφίσματα -μια κατοχυρωμένη από πολλά χρόνια πρακτική σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης στις Δυτικές Κοινωνίες -καταργούνται. Ειδικά τώρα με τις δυνατότητες που προσφέρει η πληροφορική η διοργάνωση των τοπικών ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων θα ήταν μια ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση.
Η αξία της απλής αναλογικής στον Δήμο Καλαμάτας ήταν ιδιαίτερα εμφανής αφού μια σειρά από ζητήματα αναδείχθηκαν με αποφασιστική συμβολή της αντιπολίτευσης στην οποία έχουμε την τιμή ως παράταξη να συμμετέχουμε. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ανάδειξη αρχαίων της πλατείας της Υπαπαντής, την προστασία της ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ, την έγκριση της ΜΠΕ για τον δρόμο Καλαμάτα – Ριζόμυλος, τη συζήτηση για το κέντρο εκπαίδευσης πιλότων, την ίδρυση δημοτικού υπνωτηρίου και πολλές άλλες παρεμβάσεις.
Συνολικά το προτεινόμενο νομοσχέδιο οδηγεί την τοπική αυτοδιοίκηση σε ένα απηρχαιωμένο υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης το οποίο καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη -αν όχι αδύνατη- την συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών.
3/2/2021
Μανώλης Μάκαρης
Ιατρός Καρδιολόγος,
Επικεφαλής δημοτικής παράταξης “Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες”
ΜSc Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης