Απ’ ότι φαίνεται, εδώ στο νότο, στην Καλαμάτα, τον τελευταίο καιρό ζούμε το “θέατρο του παραλόγου”, αν αναλογιστούμε τι γίνεται με το θέμα της ανάδειξης των αρχαίων της πλατείας Υπαπαντής.
Επειδή κάποιοι -όπως ο δήμαρχος Καλαμάτας- θεωρούν ότι απευθύνονται σε λωτοφαγους, κάνοντας το “μαύρο άσπρο”, ενώ εξ αρχής ήταν πεισματικά αρνητικοί σε οποιαδήποτε σκέψη αποκάλυψης των αρχαίων Φαρών, στην πλατεία Υπαπαντής, της Καλαμάτας, και αλλάζοντας θέση και στάση, τώρα τάσσονται υπέρ της ανάδειξης των αρχαίων, κουνώντας το δάκτυλο σε αυτούς που ανακίνησαν και ξεσηκώθηκαν για το συγκεκριμένο το θέμα, ας ρίξουμε φως στα σπουδαιότερα γεγονότα που σχετίζονται με αυτό.
Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, πρέπει να τονίσουμε, να υπογραμμίσουμε, ότι ο δρόμος άνοιξε μετά την αποδοχή του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, με δημόσια δήλωση του, για την ανάδειξη των αρχαίων. Αυτός ήταν ο “καταλύτης” και η προϋπόθεση, η αναγκαία συνθήκη, για την ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής. Από κει και πέρα υπήρξαν και προσωπικότητες που πήραν καθαρή στάση, ανάλογη του Μητροπόλίτη, όπως ο πρ. δήμαρχος Γιώργος Κουτσούλης, ο πρ. υπουργός Σταύρος Μπένος, ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, ενώ καθοριστική ήταν η συμβολή του Κινηματος Πολιτών “Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής”, με πρωτεργάτες τον Ηλ. Μπιτσάνη και τον Βασ. Μιχαλακέα. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για το πολυπόθητο αυτό έργο που σχετίζεται με την ιστορία της Καλαμάτας, για την αρχή της αποκάλυψης των αρχαίων Φαρών.
Όμως, ήταν καταφανές, ότι η Δημοτική αρχή, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Υπουργείο Πολιτισμού δεν είχαν τη διάθεση και την πρόθεση να αποδεχθούν αυτό το αίτημα. Δεν είναι του παρόντος να αναζητήσουμε και να εξηγήσουμε τους λόγους. Η αλήθεια είναι για τους οποίους λόγους δεν ήθελαν!
Ο μόνος φορέας που εξαρχής τάχθηκε υπέρ της ανάδειξης των αρχαίων ήταν το Συμβούλιο Κοινότητας Καλαμάτας και μάλιστα ομόφωνα. Γι αυτό άλλωστε του αντιμετωπιζόταν περιφρονητικά από τη Δημοτική Αρχή και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.
Στη συνέχεια, η θέση της υπ. Πολιτισμού και του Δήμου Καλαμάτας, άρχισε σταδιακά να τροποποιείται υπό το βάρος των παρεμβάσεων επωνύμων και της ομόθυμης στάσης των Καλαματιανών στοιχιζομένων πίσω από την Κίνηση “Σώστε τα αρχαια της Υπαπαντής”, υπέρ της ανάδειξης των αρχαίων.
Η υπουργός Πολιτισμου & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη απαντώντας στις 2/9/2020 σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση, είπε στη Βουλή, κατά τον πλέον επίσημο τρόπο: “Όπως έχω ήδη αναφέρει και στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην Καλαμάτα, ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας είναι ο Δήμος. Εφόσον προσκομίσει νέα στοιχεία τότε σύμφωνα με τη διαδικασία την οποία προβλέπει ο νόμος, το Υπουργείο Πολιτισμού θα πράξει αυτό που πρέπει να πράξει, θα αναπέμψει το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο”.
Θυμίζουμε ότι στις 22/8/2020 κατά την επίσκεψή της στην Καλαμάτα, η κα Μενδώνη ήταν ανένδοτη. Μιλώντας τότε στους δημοσιογράφους, στο ιστορικό δημαρχείο Καλαμάτας, έλεγε: «Η κατάχωση των αρχαιοτήτων, πάρα πολλές φορές εξυπηρετεί τα ίδια τα αρχαία και τα προστατεύει πολύ καλύτερα από αυτό που κάποιος θα θεωρήσει ως ανάδειξη», με τον δήμαρχο να συναινεί με τις κινήσεις του κεφαλιού του στα λεγόμενα της, ας μην μας διαφεύγει!
Ήταν δε κατηγορηματική ως προς το ότι το θέμα έχει κλείσει και πως θα προχωρήσει η ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής: «Επαναλαμβάνω ότι για το υπουργείο Πολιτισμού το θέμα αυτό έχει ολοκληρωθεί, όταν εγκρίθηκε η συγκεκριμένη μελέτη για την προστασία των αρχαιοτήτων», είπε η κα Μενδώνη, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο αναστροφής της κατάστασης για ανάδειξη των αρχαίων των Φαρών.
Για να μην είμαστε και άδικοι όμως, σε ερώτηση εάν μετά το αίτημα των Καλαματιανών ο δήμος ζητήσει από την αρχαιολογική υπηρεσία να επανεξεταστεί το θέμα, η κα Μενδώνη άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό, απαντώντας: «Εάν ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας υποβάλλει νέα μελέτη και προσκομίσει στοιχεία τα οποία υποστηρίζουν την επιπλέον προστασία των αρχαιοτήτων, το υπουργείο Πολιτισμού δια της διαδικασίας που προβλέπει οργανισμός του και ο νόμος θα πράξει αυτά που πρέπει να πράξει».
Ας μην μας διαφεύγει ότι το προηγούμενο βράδυ, στα εγκαίνια της πύλης του Κάστρου και την πρεμιέρα του 26ου Φεστιβάλ Χορού που ακολούθησε στο αμφιθέατρό του, η υπουργός Πολιτισμού δεν ακολούθησε τη συνήθη οδό προσέγγισης της προαναφερόμενης περιοχής, για να αποφύγει την ειρηνική συγκέντρωση πολιτών που την ίδια ώρα ευρισκόμενοι στην πλατεια Υπαπαντής διαμαρτύρονταν υπέρ της ανάδειξης των αρχαίων.
Στις 26/8/2020, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, απερριψε με τις ψήφους των συμβούλων της παράταξης της Δημοτικής Αρχής και όσων συνεργάζονται μαζί της -με την “επιστράτευση” για να ψηφίσει αρνητικά, ακόμα και της εκκλησιαζόμενης εκείνο το απόγευμα Μαρίας Μπαρούνη- την κοινή πρόταση ψηφίσματος των επικεφαλής μειοψηφιών του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Μιχάλη Αντωνόπουλου (“Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών”) και Μανώλη Μάκαρη (“Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες”), με το οποίο ζητούσαν να γίνει αρχαιολογική έρευνα στην πλατεία Υπαπαντής πριν προχωρήσει η ανάπλασή της.
Ο κ. Βασιλόπουλος κάλεσε εκείνη την ημέρα στο Δ.Σ. τις μειοψηφίες, εφ’ όσον υπάρχουν νέα στοιχεία που διαφοροποιούν την αρχική μελέτη που υποβλήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβουλίο (ΚΑΣ), για τα αρχαία στο υπέδαφος της πλατείας Υπαπαντής, να προσκομιστούν και να προωθηθούν αρμοδίως. Σε διαφορετική περίπτωση, τόνισε, θα προχωρήσει η αναμόρφωση της πλατείας Υπαπαντής. Κάλεσε δε τις μειοψηφίες, προκαλώντας τες -επειδή διαπίστωσε το σκορποχώρι με τις πολλές απουσίες τους- να συγκεντρώσουν τις 14 απαιτούμενες υπογραφές προκειμένου να έλθει το θέμα ως τακτικό σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.
ΝΑΙ αυτό το έκανε η παράταξη του Δημάρχου που “ανακάλυψε” στις 14/9/20 ότι ενδιαφέρεται για την ανάδειξη των αρχαίων της πλατείας Υπαπαντής!
Μετά τη στροφή των 180 μοιρών η δημοτική αρχή που εμφάνισε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 14/9/2020 και το… ενδιαφέρον της για τα αρχαία της πλατείας Υπαπαντής της δόθηκε η ευκαιρία να απεγκλωβιστεί και να ταχθεί με την ανοιχτή και “ευλύγιστη” πρόταση των μειοψηφιών όταν δέχθηκαν να τροποποιήσουν την πρώτη από τις τρεις προτάσεις τους πρότασή τους. Αποδέχθηκαν να γίνει η ανάδειξη των αρχαιοτήτων που βρίσκονται σε κατάχωση στο χώρο της πλατείας Υπαπαντής, με σωστική ανασκαφή. Δηλαδή οι μειοψηφίες έκαναν στη δημοτική αρχή το χατήρι και της έλυσαν τα χερια. Κατανοητό ότι δεν ήθελαν με τίποτα συστηματική ανασκαφή, γιατί έτσι θα υπήρχε πρόβλημα με την αναπλαση της πλατείας Υπαπαντής. Μετά την προσθήκη της σωστικής ανασκαφής η Δημοτική Αρχή δεν είχε πλέον λόγους να μην το ψηφίσει. Προτίμησε όμως την αποχή και η πρόταση των μειοψηφιών υπερίσχυσε με 20 ψήφους.
Μετά από αυτό, τα ερωτήματα πλέον για τη στάση της δημοτικής αρχής είναι:
- Δεν ήθελε να δείξει ότι σύρεται να ψηφίσει την πρόταση των μειοψηφιών;
- Δεν κατάλαβε ότι της είχε δοθεί “σωσίβιο” όταν οι μειοψηφίες απεμπόλησαν το “υπόκρυφό” αίτημά τους για “συστηματική ανασκαφή”, που αφορούσε σε όλο το χώρο της πλατείας και αποδέχθηκαν τη “σωστική ανασκαφή”, η οποία δεν αφορούσε ούτε καν το νότιο ανατολικό τμήμα της πλατείας, κάτι που διασφάλιζε την ανάπλαση και εν τέλει ήταν η μέση λύση που βόλευε λίγο πολύ τους πάντες; Αυτό το αντιλήφθηκε ο σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Τάσος Νιάρχος, ο οποίος αλλάζοντας, όπως είπε, τη στάση του, δεν υπερψήφισε την πρόταση.
- Να μην είχε το “δικαίωμα” να συμφωνήσει με την πρόταση της μειοψηφίας, επειδή ήταν… παγιδευμένη, ή εγκλωβισμένη, η ακολουθούσε την ντιρεκτίβα (οδηγία, εντολή, που εκδίδει πολιτική… αρχή) κάποιου, ή κάποιων.
Ας διαλέξει η Δημοτική Αρχή όποια από τις 3 εκδοχές επιθυμεί. Δεν θα πρέπει όμως ο δήμαρχος να κουνάει το χέρι, όπως έκανε χθες και να δηλώνει υπέρμαχος της ανάδειξης των αρχαίων.
Και προπάντων, να είναι επικριτικός για τη στάση και τη ρητορική των μειοψηφιών στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.
Ας μην τρελαθούμε…
Γιώργος Ν. Ξιάρχος
- Για τους δύσπιστους, ακολουθεί ολόκληρη την τοποθέτηση του δημάρχου στο Δ.Σ. Καλαμάτας της 26/8/2020: