Για την περίοδο 2019 – 2020 από τα Κέντρα της Καλαμάτας εξυπηρετήθηκαν συνολικά, 159 οικογένειες. Αυτό προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία για τη δράση των Παιδικών Χωριών SOS στην Καλαμάτα, που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Τα δυο Κέντρα των Παιδικών Χωριών SOS στην Καλαμάτα συνεχίζουν να παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους (συμβουλευτικής, ψυχολογικής στήριξης, ειδικής μαθησιακής, λογοθεραπείας και εργασιακής συμβουλευτικής σε παιδιά και γονείς που βρίσκονται σε ανάγκη, με γνώμονα την προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του ίδιου του παιδιού.
Ειδικότερα, τα απολογιστικά στοιχεία για τη δράση των Παιδικών Χωριών SOS στην Καλαμάτα, έχουν ως εξής:
Τα δυο Κέντρα των Παιδικών Χωριών SOS στην Καλαμάτα και αυτή τη χρονιά, συνέχισαν να παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε παιδιά και γονείς που βρίσκονται σε ανάγκη, με γνώμονα την προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του ίδιου του παιδιού. Τη φετινή χρονιά, πραγματοποιήθηκαν επίσης δράσεις προς τη σχολική – εκπαιδευτική αλλά και ευρύτερη κοινότητα της πόλης μας, με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη στήριξη πάνω σε θέματα που αφορούν στα δικαιώματα του παιδιού καθώς και στη διαχείριση κρίσεων στην οικογένεια.
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες συμβουλευτικής, ψυχολογικής στήριξης, ειδικής μαθησιακής, λογοθεραπείας και εργασιακής συμβουλευτικής αποτελούν τον κορμό ενός ολιστικού μοντέλου υπηρεσιών που εφαρμόζεται από τα Παιδικά Χωριά SOS, προσεγγίζοντας πολύπλευρα και μέσα από ένα εξατομικευμένο πλάνο παρέμβασης, το παιδί και την οικογένεια που αναζητά βοήθεια.
Συγκεκριμένα, για το έτος 2019 – 2020 στην περιοχή της Καλαμάτας εξυπηρετήθηκαν:
Συνολικά, 159 οικογένειες εξυπηρετήθηκαν από τα Κέντρα της Καλαμάτας
– 104 μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου από το πρόγραμμα της μαθησιακής υποστήριξης που είχε ως στόχο την στήριξη των μαθητών βάσει των εξατομικευμένων εκπαιδευτικών αναγκών τους, τη μελέτη της επόμενης μέρας καθώς και την προετοιμασία για τις πανελλήνιες εξετάσεις.
– 52 μαθητές δημοτικού και γυμνασίου συμμετείχαν στο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης με ομάδες ψυχοπαιδαγωγικής και άλλου τύπου ομάδες που λειτουργούν στα Κέντρα και τη φετινή χρονιά. Οι ομάδες αυτές σκοπεύουν στην ανάπτυξη και βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών, για μια αποτελεσματικότερη επικοινωνία και αλληλεπίδραση με τους συνομηλίκους τους, ενίσχυση της αυτοεικόνας, πώς αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους και το περιβάλλον στο οποίο ζουν και μεγαλώνουν. Το περιεχόμενο των δράσεων των ομάδων είναι προσαρμοσμένο στις δυνατότητες και τις συναισθηματικές ανάγκες της κάθε ηλικιακής ομάδας.
– 53 γονείς έλαβαν υπηρεσίες συμβουλευτικής σε συστηματική βάση, με στόχο τη διαχείριση κρίσεων στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον, τη βελτίωση της λειτουργικότητας του συστήματος της οικογένειας και ως εκ τούτου την εξασφάλιση ότι ένα παιδί μεγαλώνει σε ένα ασφαλές, υγιές και υποστηρικτικό περιβάλλον.
– 18 παιδιά και 32 γονείς έλαβαν ψυχολογική και συναισθηματική αξιολόγηση και στήριξη σε ατομική βάση σε θέματα διαχείρισης των σχέσεων και της επικοινωνίας με το περιβάλλον της οικογένειας, έκφρασης και διαχείρισης συναισθημάτων.
Επίσης, για ακόμη μια χρονιά λειτούργησαν Σχολές Γονέων με κεντρική θεματική «εφηβεία και συναισθηματική ανάπτυξη».
– 25 παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες αξιολογήθηκαν και έλαβαν υπηρεσίες ειδικής παιδαγωγικής στήριξης.
– 19 παιδιά παρακολούθησαν το πρόγραμμα λογοπεδικής στήριξης, αφού αξιολογήθηκαν οι ανάγκες τους.
– 77 γονείς εντάχθηκαν στο πρόγραμμα εργασιακής συμβουλευτικής που έχει ως στόχο την κινητοποίηση του γονέα στο κομμάτι της αναζήτησης εργασίας, την εκπαίδευση πάνω σε τεχνικές αναζήτησης εργασίας, τη διασύνδεση με εκπαιδευτικούς φορείς και την ένταξη – επανένταξη στην αγορά εργασίας.
– 22 γονείς συνολικά συμμετείχαν σε επιμορφωτικά προγράμματα εκπαιδευτικών φορέων της Καλαμάτας και εργαστήρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης που λειτούργησαν στο Κέντρο Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης Καλαμάτας (ΚΕΟΥ) για το 2019 – 2020. Επιπροσθέτως, 18 γονείς είχαν τη δυνατότητα να λάβουν πιστοποίηση στη χρήση Η/Υ και 16 γονείς να συμμετέχουν σε εργαστήριο εκμάθησης αγγλικής γλώσσας. Μάλιστα, τη φετινή χρονιά είχαμε τη χαρά, οι γονείς να λάβουν τις πρώτες πιστοποιήσεις στην ξένη γλώσσα αυξάνοντας τα επαγγελματικά προσόντα και κατ’ επέκταση τις πιθανότητες να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας.
– Το 65% των γονέων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα βρήκε εργασία μέσα από το «Άτυπο Δίκτυο Επιχειρήσεων» που λειτουργεί στο ΚΕΟΥ καθώς και μέσα από την υποστήριξη για συμμετοχή σε προκηρύξεις και διαγωνισμούς του δημοσίου, δίνοντας μια «ανάσα» στα ήδη οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά.
– Επιπροσθέτως, πραγματοποιήθηκαν 32 δράσεις στην τοπική κοινότητα και σε σχολεία της Καλαμάτας με στόχο την εκπαίδευση των παιδιών στα δικαιώματά τους, τις διακρίσεις και τα στερεότυπα. Επίσης, έπειτα από αίτημα εκπαιδευτικών της σχολικής κοινότητας, τα Κέντρα παρείχαν συμβουλευτική στήριξη σε θέματα όπως ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, διαχείρισης συμπεριφοράς στη σχολική τάξη, συνεργασία γονέων – εκπαιδευτικών.
Για τη λειτουργία των δυο τοπικών προγραμμάτων πρωτογενούς φροντίδας των Παιδικών Χωριών SOS, η παρουσία των φίλων, εθελοντών και συνεργατών κρίνεται απαραίτητη. Η συνεργασία με την Ομάδα Στήριξης Καλαμάτας ήταν πολύ σημαντική σε πολλά επίπεδα και θέλουμε να εκφράσουμε την αμέριστη ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μας για την στήριξή της, ιδιαίτερα στο κρίσιμο αυτό διάστημα που όλοι διανύουμε.
Στοιχεία Επικοινωνίας:
- Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Καλαμάτας, Καπετάν Κρόμπα 11, τηλ. 2721098660, email: [email protected]
- Κέντρο Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης Καλαμάτας, Βιλεαρδουίνου & Αγ. Ιωάννου, τηλ. 2721600725, email: [email protected]