Ο Πρόεδρος της «Νέας Δημοκρατίας», Αντώνης Σαμαράς, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος, το βράδυ της Κυριακής (5.7.2014), από τηλεοράσεως -και μάλιστα άμεσα, χωρίς να αναμένει την εκλογή νέου Προέδρου ώστε να παραδώσει- μετά τη μεγάλη ήττα που υπέστη το «Ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, και ως εκ τούτου και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ως βασική υποστηριχτής του.
Ειδικότερα, ο κ. Σαμαράς, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, έκανε δήλωση λέγοντας σχετικά με την παραίτησή του: «Καταλαβαίνω ότι η μεγάλη Παράταξή μας χρειάζεται μια «νέα αρχή». Από σήμερα, λοιπόν, παραιτούμαι από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, και ζήτησα ήδη από τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αναλάβει προσωρινός Πρόεδρος. Και να κινήσει τις κατάλληλες διαδικασίες».
Όταν είχε παγιωθεί η διαφορά των 20 ποσοστιαίων μονάδων (60% ΟΧΙ – 40% ΝΑΙ) εκδηλώθηκε κύμα αμφισβήτησης της ηγεσίας της, τόσο από την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ζήτησε την παραίτηση του κ. Σαμαρά, όσο και του Πρόεδρου της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη. Και ο βουλευτής της Β’ Αθήνας κ. Νικ. Δένδιας, βασικός διεκδικητής της Προεδρίας του κόμματος της Ν.Δ. ο οποίος σχολίασε «οφείλω σεβασμό στον αρχηγό της ΝΔ αλλά δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε. Είναι ήττα ιστορικού μεγέθους. Το τι θα πράξουμε στη ΝΔ δεν είναι σήμερα η κατάλληλη στιγμή να το συζητήσουμε. Θα το δούμε από αύριο».
Ο κ. Σαμαράς, στον οποίο ήταν γνωστή η μεγάλη διαφορά του «Ναι» και του «Όχι» στο δημοψήφισμα, συναντήθηκε με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στα γραφεία της «Ν.Δ.» στη Συγγρού, το απόγευμα της Κυριακής και του ζήτησε να είναι μεταβατικός Πρόεδρος στη «Ν.Δ.», μέχρι την εκλογή νέου, καθώς η απόφασή του να παραιτηθεί ήταν ειλημμένη. Μετά τη θετική απάντηση του Μεϊμαράκη, ο κ. Σαμαράς λίγο αργότερα ανακοίνωσε την παραίτησή του.
Η Δήλωση του Αντώνη Σαμαρά
Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο ελληνικός λαός μίλησε! Σε ένα διχαστικό δημοψήφισμα που έγινε με κλειστές τράπεζες. Πάνω σε ερώτημα ασαφές. Και μέσα σε ελάχιστες μέρες. Τώρα η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για μια βιώσιμη συμφωνία σε 48 ώρες, όπως υποσχέθηκε! Και δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό!
Η κυβέρνηση έχει πια την αποκλειστική ευθύνη! Την αποκλειστική ευθύνη να πάει να διαπραγματευθεί με ένα ΟΧΙ, που εκείνη προκάλεσε! Την αποκλειστική ευθύνη να φέρει μια συμφωνία αμέσως, χωρίς την οποία η χώρα βουλιάζει μέρα με την μέρα. Την αποκλειστική ευθύνη να απομονώσει τα στοιχεία εκείνα του κόμματός της που τοποθετούνται, ανοικτά πια, υπέρ της επιστροφής στη δραχμή.
Όλοι όσοι ψήφισαν ΝΑΙ, που αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας, αλλά και πολλοί από εκείνους που ψήφισαν ΟΧΙ, θέλουν να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης αμέσως!
Είχαμε προειδοποιήσει ότι την επικράτηση του ΟΧΙ, θα την ερμηνεύσουν κάποιοι στην Ευρώπη, ως πρόθεση της Ελλάδας να βγει από το ευρώ. Αυτό θα ήταν ένα τραγικό λάθος. Και οφείλει η κυβέρνηση να ανατρέψει αυτή την εντύπωση αμέσως. Καλώ τους εταίρους μας στην ευρωζώνη να βοηθήσουν τη χώρα να παραμείνει μέσα στην Ευρώπη και μέσα στο ευρώ. Εκεί είναι η θέση μας. Κάθε τι διαφορετικό, θα ήταν ένα μεγάλο ιστορικό λάθος και για την Ευρώπη.
‘Αλλωστε, ο ελληνικός λαός είναι υπέρ της Ευρώπης και του ευρώ. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς! Και χρειάζεται μια βιώσιμη συμφωνία τώρα! Για να επιστρέψει η χώρα στην ομαλότητα, για να ανοίξουν οι τράπεζες, για να μειωθεί η ζημιά που έχει γίνει στην οικονομία. Αυτό είναι η πρώτη και κύρια ευθύνη της κυβέρνησης από απόψε το βράδυ. Την καλούμε να προχωρήσει χωρίς καμιάν αργοπορία. Και της ευχόμαστε να το επιτύχει. Χωρίς, βέβαια, αυτό να σβήνει και τις μεγάλες ευθύνες της.
Και το πιο σημαντικό: Να εξουδετερώσουμε, όλοι μαζί, την απειλή διχασμού. Να παραμείνουμε όλοι οι Έλληνες ενωμένοι! Αυτό που μοιάζει τόσο «αυτονόητο», είναι αυτή τη στιγμή το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα. Και η μεγάλη ευθύνη. Για όλους μας!
Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς πως είχαμε καταφέρει, με αγώνα και με μόχθο, να βάλουμε τη χώρα στην ανάκαμψη και να αποκαταστήσουμε αίσθημα ασφαλείας και μέσα στην Ελλάδα και στον περίγυρό μας.
Σε ό,τι με αφορά, κράτησα τέτοια στάση στη διάρκεια της προεκλογικής μάχης, για να διευκολύνω να εκφραστεί η διακομματική συσπείρωση του ΝΑΙ. Καταλαβαίνω ότι η μεγάλη Παράταξή μας χρειάζεται μια «νέα αρχή». Από σήμερα, λοιπόν, παραιτούμαι από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, και ζήτησα ήδη από τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αναλάβει προσωρινός Πρόεδρος. Και να κινήσει τις κατάλληλες διαδικασίες.
Ο αγώνας μας θα δικαιωθεί! Ως κυβέρνηση αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις, για μιαν Ελλάδα καλύτερη μέσα στην Ευρώπη. Ως αντιπολίτευση αγωνίστηκα για να αποφύγει ο τόπος τα χειρότερα. Προειδοποίησα εγκαίρως για εκείνα που επρόκειτο να συμβούν. Πάλεψα για να τα αποτρέψω. Πολλές φορές είχα να παλέψω σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Και μέσα κι έξω. Σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Τώρα οι κίνδυνοι που επισήμανα επαληθεύονται. Εύχομαι, ειλικρινά, να μην βγουν αληθινοί ως το τέλος.
Μοναδικός μου οδηγός, πάντα, ήταν και είναι η συνείδησή μου. Και η αίσθηση χρέους προς την Ελλάδα. Κάθε δύσκολη απόφαση που πήρα, ήταν για να αποφύγει η χώρα μας μιαν άλλη, ακόμα πιο οδυνηρή, εξέλιξη. Αυτό δυστυχώς, δεν έγινε κατανοητό από όλους. Κι ελπίζω να μην επιβεβαιωθεί τις επόμενες μέρες.
Η Πατρίδα περνάει μια μεγάλη δοκιμασία. Και η Παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, η μεγάλη Ευρωπαϊκή Παράταξη, οφείλει να παίξει ρόλο πρωταγωνιστικό πολύ σύντομα. Θα είμαι δίπλα της. Και στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την Ελλάδα. Όπως υπήρξα σε όλη μου τη ζωή. Σας ευχαριστώ».