Ερώτηση κατέθεσε στη βουλή η βουλευτής Α’ Αθηνών, της ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή απευθύνοντας έκκληση στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, «για τη διάσωση του παραδοσιακού πέτρινου μονότοξου γεφυριού, κατασκευής του 19ου αιώνα, που στέκει ακόμα παρά την κακοποίησή του, πάνω από το περίφημο φαράγγι της Νέδας», όπως αναφέρει σε αυτήν.
Η κα Πιπιλή, με καταγωγή από την οικογένεια του πατέρα της από τη Νέα Φιγαλεία, σημειώνει στην ερώτησή της πως «είναι γνωστή η ευαισθησία του Υπουργείου σας για οτιδήποτε συμβολίζει την έννοια του Πολιτισμού στη χώρα μας, ακόμη κι αν πρόκειται για ένα μικρό, πέτρινο γεφύρι που συνδέει τη σπουδαιότητα ενός μυθικού τόπου με ένα περιβαλλοντικό θησαυρό».
Συνεχίζοντας η βουλευτής της Ν.Δ. στην ερώτησή της διατυπώνει «την αγωνία μου και την προσπάθειά μου για να παρέμβει άμεσα, με την αυστηρότητα που απαιτείται, το Υπουργείο Πολιτισμού. Όχι μόνο για να το συντηρήσει, αλλά κυρίως για να το απαλλάξει από τις δεκάδες επιπόλαιους και ανάγωγους, «τζιπάτους» τουρίστες ή ντόπιους αγρότες, που εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν ως οδική πάροδο – είτε για την περιήγησή τους στο φαράγγι, οι κατά τ’ αλλά οικολόγοι, είτε κάποιοι ντόπιοι με αγροτικά, για να συντομεύσουν τη διαδρομή από το νομό Ηλείας στο νομό Μεσσηνίας, ή το ανάποδο, καθώς το φαράγγι της Νέδας είναι το φυσικό όριο μεταξύ των δύο νομών».
Η κα Πιπιλή, αφού κάνει «ύστατη έκκληση» προς την υπουργό επισημίνοντας «τον κίνδυνο κατάρρευσης του ιστορικού γεφυριού, εξαιτίας της χρήσης του από μηχανοκίνητα. Ιδιαίτερα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο το εν γένει ανθρώπινο αποτύπωμα στη μοναδικής σημασίας περιοχή του φαραγγιού της Νέδας είναι απελπιστικό».
Καταλήγοντας ερωτά την Υπουργό:
- Θα προχωρήσει άμεσα το Υπουργείο στην πλήρη απαγόρευση της διέλευσης οχημάτων από το γεφύρι;
- Θα κινητοποιήσει το Υπουργείο τις αρμόδιες Εφορείες ώστε να γίνουν επεμβάσεις σωτήριες για τη λιθοδομή και τη στατικότητα του γεφυριού;
- Δείτε εδώ ολόκληρη της ερώτηση της κας Πιπιλή.
Η ΝΕΔΑ
Η Νέδα, ο μόνος ποταμός στην Ελλάδα με θηλυκό όνομα, ορίζει από την αρχαιότητα τα σύνορα της Ηλείας – Μεσσηνίας. Πηγάζει από το Λυκαίο όρος και εκβάλει, μετά από πορεία 32 χιλιομέτρων, στον Κυπαρισσιακό κόλπο, παίρνοντας το όνομά της από τη νύμφη του νερού στην οποία εμπιστεύτηκε η Ρέα την ανατροφή του Δία για να τον γλιτώσει από τη δολοφονική μανία του Κρόνου. Το μοναδικής φυσικής ομορφιάς τοπίο, στο σημείο που το φαράγγι φανερώνει δύο εντυπωσιακούς καταρράκτες – ο Μεγάλος ξεπερνάει σε ύψος τα 50 μέτρα – στολίζει ένα μικρό, πέτρινο γεφύρι που συνδέει τη σπουδαιότητα ενός μυθικού τόπου με ένα περιβαλλοντικό θησαυρό, σημείο που προσεγγίζεται είτε από τη Νέα Φιγαλεία (Ηλεία) είτε από τα Πλατάνια (Μεσσηνία).