Η τριετής χρηματοδότηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, από τον τέως υπουργό Αλέξη Χαρίτση, με 1,2 εκατομμύρια ευρώ, αποτέλεσε σημαντική παράμετρο για την βιωσιμότητά του και οικονομική ανάσα για τον Δήμο Καλαμάτας, ενώ παράλληλα προσέφερε την ευχέρεια της έγκαιρης προετοιμασίας και της διεξαγωγής του σε συγκεκριμένο πλαίσιο.
Ασφαλώς και η ανακοίνωση της απόφασης για τη διοργάνωση και του φετινού φεστιβάλ χορού αποτελεί ενθαρρυντικό νέο, έστω και με μειωμένο προϋπολογισμό κατά 90 000€. Ωστόσο πρόκειται για την αισίως τρίτη συνεχόμενη χρηματοδότηση των 400 000€, μετά από την οποία πιθανόν ελλοχεύει ο κίνδυνος της οικονομικής αβεβαιότητας, εάν δεν εξασφαλιστεί η ανανέωση της κρατικής επιχορήγησης για την επόμενη τριετία. Σε αυτό το σημείο είναι ανησυχητική η αδράνεια που εμφατικά παρουσιάζεται από τη νέα δημοτική αρχή, ενώ θα έπρεπε να είναι πρωταρχικός της στόχος. Πόσο μάλλον, αν ληφθεί υπ’ όψιν η απροσδόκητη στάση της επίσης νέας περιφερειακής αρχής, καθώς στο παρελθόν ο νυν Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ως Δήμαρχος Καλαμάτας, στηλίτευε δικαίως την απουσία της Περιφέρειας εφόσον το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ως η μοναδική καλλιτεχνική εκδήλωση με έντονη πολιτισμική εξωστρέφεια παρείχε το ανάλογο κύρος στην Καλαμάτα και την Πελοπόννησο. Παραδόξως, το φεστιβάλ χορού δεν βρίσκεται στις προτιμήσεις των πολιτιστικών επιχορηγήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το έτος 2020!
Ο πολιτισμός και ο τουρισμός αποτελούν τους σημαντικότερους, και αλληλένδετους, πυλώνες αειφόρου ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες που επιλέγουν να επενδύσουν πόρους στην προβολή τους. Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κινητοποιούν μια σειρά επιχειρήσεων και εργαζομένων και διατηρούνται οι θέσεις απασχόλησης. Συμβάλλουν σημαντικά στην δημιουργική ενασχόληση των νέων ανθρώπων, παράγουν καινοτομίες λειτουργώντας ταυτόχρονα ως μοχλός οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Συνεπώς είναι προφανής και επιτακτική η ανάγκη-όσο ποτέ άλλοτε-στήριξης των πολιτιστικών φορέων της πόλης, (όπως η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη, το διεθνές Φεστιβάλ Δρόμου, οι Διεθνείς Ημέρες Μουσικής, το Διεθνές Φεστιβάλ Βιντεοτέχνης «ΜΗΔΕΝ» κοκ), και η δωρεάν διάθεση υπαίθριων χώρων για συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις ή εικαστικές εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο ή συμβολικό αντίτιμο για το κοινό. Τηρώντας πάντοτε τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Στις δύσκολες περιστάσεις που βιώνουμε, Δήμος και Περιφέρεια οφείλουν να σταθούν εμπράκτως δίπλα στο δημότη, κυρίως επειδή διαχρονικά τέχνη και πολιτισμός αποτελούν το ασφαλές καταφύγιο σε όλους μας.
Νίκος Χριστόπουλος
τ. Σύμβουλος Τ.Κ Ασπροχώματος
τ. Μέλος Δ.Σ ΦΑΡΙΣ
“Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες”