Κοντά στα 10 εκατομμύρια ψηφοφόροι, 9.855.029 για την ακρίβεια, εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, στους οποίους έχουν συμπεριληφθεί 108.371 18άρηδες (55.206 άνδρες και 53.165 γυναίκες), έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής που αποφάσισε η Βουλή, μετά από απόφαση και πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, και κυρώθηκε με απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Με δεδομένο ότι το εκλογικό σώμα ανέρχεται 9.855.029 ψηφοφόρους 4.772.029 άνδρες και 5.082.965 γυναίκες), θα πρέπει στην ψηφοφορία να πάρει μέρος τουλάχιστον το 40%, δηλαδή να πάνε στις κάλπες 3.942.012 ψηφοφόροι κατ ελάχιστο, για να είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεσμευτικό (Ν. 4023/2011).
Ήδη λόγω πίεσης χρόνου καταβάλλεται προσπάθεια να τακτοποιηθούν τα πάντα που έχουν σχέση με τη διαδικασία και το εκλογικό υλικό και ειδικότερα οι εκλογικοί σάκοι με τα περίπου 12 εκατομμύρια ψηφοδέλτια.
Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα γίνει στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους, όπως είχαν ορισθεί για τις εθνικές εκλογές της 25.1.2015. Δηλαδή θα ψηφίσουμε στα ίδια εκλογικά τμήματα που πήγαμε και στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου.
Οι ετεροδημότες στο δημοψήφισμα της Κυριακής θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους και όχι στα προκαθορισμένα ειδικά εκλογικά τμήματα, ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια όπου είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να κάνουν καμία ενέργεια, καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι είναι ήδη ενημερωμένοι με τον τόπο διαμονής των ετεροδημοτών, οι οποίοι θα πρέπει να μάθουν για το νέο εκλογικό τμήμα, όπου θα ψηφίσουν.
Δικαίωμα να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους έχουν οι ετεροδημότες που υπέβαλλαν τη σχετική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση έως την 30η Απριλίου 2015.
Με άλλο ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, με έγγραφό του, ζητεί από τους προέδρους Πρωτοδικών, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Περιφέρειες και Δήμους να μεριμνήσουν ώστε να μην ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα τα άτομα για τα οποία έχει ανακληθεί η απόφαση καθορισμού της ιθαγένειάς τους.
Τη μηχανογραφική επεξεργασία του αποτελέσματος θα αναλάβει η Singular Logic, όπως σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 1981 και μετά.