ΧΑΡΙΤΣΗΣ: “Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΩΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ”
«…θα σεβαστεί το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου», αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης σχολιάζοντας το Περιβαλλοντολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή και προσθέτει: «Θα προχωρήσει λοιπόν η κυβέρνηση στην κατάργηση του Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό το οποίο συνέταξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να διορθώσει τα ελλείμματα της προηγούμενης περιόδου διακυβέρνησης της ΝΔ και που είχε οδηγήσει στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;».
Στη δήλωσή του ο κ. Χαρίτσης αναφέρει ακόμα ότι «πρόσφατα στον νομό μας παρατηρήθηκε σοβαρή ρύπανση του ποταμού Άρι, από λύματα βιομηχανιών και ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την λειτουργία των πυρηνελαιουργείων» και διερωτάται: «Είναι δυνατόν μια Άδεια Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) που εκδόθηκε πριν από 15-20 χρόνια να συνεχίσει σήμερα να είναι επίκαιρη για μια βιομηχανική εγκατάσταση μείζονος περιβαλλοντικής σημασίας;»
Καταλήγοντας καλεί τον κ. Μητσοτάκη «να σεβαστεί το κοινοβούλιο και τους Έλληνες πολίτες, [‘’’] και να αποσύρει άμεσα αυτό το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο-έκτρωμα».
Η δήλωση του κ. Χαρίτσης έχει ως εξής:
Με την εσπευσμένη κατάθεση στη Βουλή την Δευτέρα, του νομοσχεδίου για τον δήθεν “εκσυγχρονισμό” της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την υπολειτουργία της Βουλής εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού για να «περάσει» ό,τι δεν θα μπορούσε σε κανονικές συνθήκες. Επιχειρεί ξανά να “κάνει την κρίση ευκαιρία” για συγκεκριμένα συμφέροντα που εκπροσωπεί, πλήττοντας το περιβάλλον της χώρας και τις δημόσιες πολιτικές προστασίας του.
Μεταξύ άλλων το «αντιπεριβαλλοντολογικό» νομοσχέδιο προβλέπει:
- Την κατάργηση των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών,
- Τη διάλυση των υπηρεσιών και των διαδικασιών περιβαλλοντικού ελέγχου και
- Συνεχίζει το ξεπούλημα των δικτύων υψηλής τάσης πουλώντας το πλειοψηφικό πακέτο, υπό κρατικό έλεγχο, των μετοχών του ΑΔΜΗΕ.
Σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που έχουμε καταθέσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκης δεν έχει απαντήσει αν θα σεβαστεί το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου. Θα προχωρήσει λοιπόν η κυβέρνηση στην κατάργηση του Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό το οποίο συνέταξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να διορθώσει τα ελλείμματα της προηγούμενης περιόδου διακυβέρνησης της ΝΔ και που είχε οδηγήσει στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;
Πρόσφατα στον νομό μας παρατηρήθηκε σοβαρή ρύπανση του ποταμού Άρι, από λύματα βιομηχανιών και ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την λειτουργία των πυρηνελαιουργείων. Το νομοσχέδιο που φέρνει εν μέσω κρίσης η κυβέρνηση επεκτείνει τις εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων κατά πέντε (5) χρόνια, χωρίς να αναγνωρίζει ότι οι αλλαγές στη βιοποικιλότητα και το κλίμα μας υποχρεώνουν σε επικαιροποίηση των όρων περιβαλλοντικής αδειοδότησης συχνότερα. Είναι δυνατόν μια Άδεια Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) που εκδόθηκε πριν από 15-20 χρόνια να συνεχίσει σήμερα να είναι επίκαιρη για μια βιομηχανική εγκατάσταση μείζονος περιβαλλοντικής σημασίας;
Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει ήδη πολλές και έντονες αντιδράσεις από όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, μεταξύ αυτών η Greenpeace και η WWF, αλλά και κινήσεις πολιτών του νομού μας όπως η Πρωτοβουλία Πολιτών Τριφυλίας «SOS ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ» οι οποίες καταγγέλλουν μεταξύ άλλων ότι στην ουσία καταργείται η προστασία των περιοχών Natura 2000 και προωθούνται μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης.
Ιδιαίτερα μετά την άρνηση του αρμόδιου υπουργού κ. Χατζηδάκη να επεκταθεί η ανεπαρκής διαβούλευση που έγινε εν μέσω πανδημίας, αλλά και το γεγονός ότι στην τελική μορφή του, το νομοσχέδιο περιέχει 50 επιπλέον άρθρα από όσα κατατέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση, ορισμένα με φωτογραφικές διατάξεις και “ειδικές” ρυθμίσεις και εξυπηρετήσεις…
Η πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο από την υπολειτουργούσα Βουλή με διαδικασίες-εξπρές δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη κοροϊδία, με κατ’ επίφαση τήρηση των κοινοβουλευτικών κανόνων.
Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να σεβαστεί το κοινοβούλιο και τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν επιδείξει σωφροσύνη και αλληλεγγύη καθόλη τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου και να αποσύρει άμεσα αυτό το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο-έκτρωμα».