Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι τρεις πρώτες διασχολικές βιωματικές συναντήσεις των μαθητών/τριών με τους εκπαιδευτικούς τους από τα 1ο, 13ο, 17ο Δημοτικά Σχολεία Καλαμάτας στο χώρο του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας για τη δράση τους «Δρόμοι Ελευθερίας», που συνδυάζει τους εκπαιδευτικούς στόχους των σχολείων με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Το διασχολικό πρόγραμμα «Δρόμοι Ελευθερίας» περιλαμβάνει ενδοσχολικές δραστηριότητες που έχουν ξεκινήσει από το τέλος του Ιανουαρίου. Οι δραστηριότητες στοχεύουν στην κατανόηση από τους μαθητές/τριες της έννοιας «Ελευθερία» σε διαχρονικό επίπεδο μέσα από διαθεματικές βιωματικές προσεγγίσεις που συνδυάζουν την κίνηση, το θέατρο, τη μουσική, τον προφορικό και γραπτό λόγο, με τρόπο συνεργατικό, ομαδοκεντρικό, εστιάζοντας στην κριτική και δημιουργική σκέψη.
Παράλληλα έχουν υλοποιηθεί ενδοσχολικές βιωματικές επιμορφώσεις καθώς και σχετικές συναντήσεις εργασίας των εκπαιδευτικών, εστιάζοντας στη διαμόρφωση ενός δημιουργικού και καινοτόμου εκπαιδευτικού σχεδιασμού.
Οι εξωσχολικές δραστηριότητες εντάσσονται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Καλαμάτα 1821» που συντονίζει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ» και περιλαμβάνει συνεργασίες με σχολικές μονάδες, καθώς το διασχολικό πρόγραμμα «Δρόμοι Ελευθερίας» προέκυψε έπειτα από την πρόσκληση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και την γόνιμη συνεργασία που ακολούθησε. Οι δραστηριότητες στους χώρους της Καλαμάτας θα εστιάσουν στην επαφή σχολείου και τοπικής κοινωνίας μέσα από την καλλιέργεια του δημιουργικού εθελοντισμού και των παραστατικών δεξιοτήτων των μαθητών.
Το πρόγραμμα των υλοποιημένων συναντήσεων έχει ως εξής:
– Την Τρίτη 18/02 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των Α΄ και Β΄ τάξεων,
– την Τετάρτη 19/02 η συνάντηση των Γ΄ και Δ΄ τάξεων και
– την Παρασκευή 21/02 η συνάντηση των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων.
Θα ακολουθήσει ένας ακόμη κύκλος συναντήσεων στις αρχές Μαρτίου.
Στη διασχολική συνεργασία για τους «Δρόμους Ελευθερίας» συμμετέχει και το Δημοτικό Σχολείο Παραλίας Βέργας, με το οποίο επίσης θα πραγματοποιηθεί διασχολική συνάντηση. Το συντονισμό του προγράμματος και την εμψύχωση των εκπαιδευτικών τόσο στο επιμορφωτικό κομμάτι, όσο και στις δραστηριότητες με τους μαθητές έχει αναλάβει ο εκπαιδευτικός και εμψυχωτής θεατρικού παιχνιδιού του 13ου ΔΣ Καλαμάτας Παναγιώτης Κυρίτσης, ενώ η δράση υποστηρίζεται και από ομάδα εργασίας του Εργαστηρίου Βιωματικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.
Στο πλαίσιο της υποστήριξης από τη διοργάνωση «Καλαμάτα 1821», πολύτιμη συμβολή στο όλο εγχείρημα παρέχουν οι εθελόντριες προπτυχιακές και μεταπτυχιακές φοιτήτριες με τις συντονίστριες του προγράμματος από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, καθώς και εκπαιδευτικοί από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά.