Ανέστειλε τη λειτουργία του το ιατρείο πόνου στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας. Η αναισθησιολόγος μεταφέρθηκε στα χειρουργεία.
«Κραυγή πόνου» από τους ασθενείς που διαχειρίζεται το ιατρείο πόνου στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, το οποίο ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω «επίταξης» της αναισθησιολόγου.
Με μια ηλεκτρονική επιστολή στην Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, Θεραπείας Πόνου του ΕΚΠΑ, Ι. Σιαφάκα, με τίτλο «SOS, SOS! Από ιατρείο πόνου νοσοκομείο Καλαμάτας» η Διευθύντρια του Ιατρείου, Χρ. Μάλλιου κάνει λόγο για «τραγικές καταστάσεις». Όπως καταγγέλλει, δε, στο νομό δεν υπάρχει ογκολόγος!
Η επιστολή
Όπως εξηγεί το αναισθησιολογικό τμήμα δεν επαρκεί για να καλύψει των αριθμό των τακτικών χειρουργείων. Στις 24 Ιανουαρίου, λοιπόν, η Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας «με απόφαση της διακόπτει εκείνη την στιγμή την λειτουργία του ιατρείου και διατάζει τους ασθενείς να φύγουν, προκειμένου η αναισθησιολόγος που ήταν στο ιατρείο πόνου να μπει στο χειρουργείο για τακτικό περιστατικό. Εκδίδει δε, απόφαση για τη διακοπή της λειτουργίας του ιατρείου μέχρι να βρεθεί το ανάλογο προσωπικό».
Σύμφωνα με την κ. Μάλλιου «το ιατρείο δουλεύει 2 χρόνια τώρα κάθε Παρασκευή για 5 ώρες, έχουν περάσει 565 ασθενείς, έχουμε καθημερινά παραπομπές από τις άλλες κλινικές του νοσοκομείου μας, έχουμε σε συνέχεια και εκκρεμούν επεμβατικές παρεμβάσεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών μας είναι καρκινοπαθείς και στο νομό μας δεν υπάρχει ογκολόγος». Η διευθύντρια του ιατρείου ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να διώξει ασθενείς και ειδικά καρκινοπαθείς ούτε θα αρνηθεί να βοηθήσει ασθενείς των υπολοίπων κλινικών, «αλλά όλο αυτό θα γίνεται με επιπλέον δική μας επιβάρυνση».
Ευρύτερα προβλήματα
Το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Νομού Μεσσηνίας, όμως, μιλάει για ευρύτερα προβλήματα. Ειδικότερα, σε επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι «η λειτουργία αρκετών ιατρικών τμημάτων του Νοσοκομείου Καλαμάτας -μεταξύ αυτών και της Μονάδας Εμφραγμάτων- κρίνεται επισφαλής και κινδυνεύει με κατάρρευση».
Σύμφωνα με την eleftheriaonline, η λίστα αναμονής στη Χειρουργική Κλινική πλησιάζει τον 1 χρόνο, ενώ στο πλαίσιο της αυτόνομης λειτουργίας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), δημιουργήθηκε μηνιαία λίστα εφημερευόντων ιατρών (εντατικολόγων, αναισθησιολόγων και επειγοντολόγων) για διακομιδή βαρέως πασχόντων και διασωληνωμένων ασθενών. Μάλιστα η διοίκηση φέρεται να έδωσε εντολή στους εν λόγω ιατρούς να πραγματοποιήσουν παραπάνω εφημερίες.
Ειδικότερα τα προβλήματα τα προβλήματα υποστελέχωσης έχουν ως εξής:
α) Τμήμα ΤΕΠ: Υπηρετούν δυο ιατροί, ένας με βαθμό διευθυντή και ένας επικουρικός. Ενας διορισμός μόνο από την προκήρυξη των εννέα ιατρών ΤΕΠ, η προκήρυξη αυτή μετρά σχεδόν δυο χρόνια και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Η λειτουργία του ΤΕΠ, που με δυο ιατρούς δεν είναι αυτόνομη, συνεχίζει να στηρίζεται στους ιατρούς άλλων υποστελεχωμένων τμημάτων του Νοσοκομείου.
β) Αναισθησιολογικό Τμήμα: Η εντολή του διοικητή στους αναισθησιολόγους να καλύψουν μέρος των διακομιδών βαρέως πασχόντων και διασωληνωμένων ασθενών, είχε σαν αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των χειρουργικών τραπεζών για διενέργεια τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων, τη χρονική στιγμή που η λίστα αναμονής για χειρουργεία είναι μακρά, π.χ. στη Χειρουργική Κλινική πλησιάζει τον ένα χρόνο. Στις 24 Ιανουαρίου, με εντολή της η διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Μεσσηνίας ανέστειλε τη λειτουργία του Ιατρείου Πόνου που λειτουργεί από τους αναισθησιολόγους, της μοναδικής δημόσιας δομής του νομού μας που μπορεί να συνταγογραφήσει τα φάρμακα ανακούφισης του πόνου των καρκινοπαθών και να χορηγήσει φάρμακα αντιμετώπισης χρόνιου πόνου. Τα φάρμακα αυτά συνταγογραφούνται από αναισθησιολόγο ή ογκολόγο. Ογκολόγος δεν υπηρετεί ακόμα στο νοσοκομείο μας, αναμένεται… Η Μονάδα Χημειοθεραπείας λειτουργεί χωρίς ογκολόγο.
γ) Καρδιολογικό Τμήμα – Αιμοδυναμικό Τμήμα: Ο αριθμός των υπηρετούντων καρδιολόγων είναι δραματικά μικρός για την ασφαλή λειτουργία του Καρδιολογικού Τμήματος και της Μονάδας Εμφραγμάτων. Η παραίτηση δύο επεμβατικών καρδιολόγων θέτει σε κίνδυνο και τη λειτουργία του Αιμοδυναμικού Τμήματος. Ενα τμήμα που παρά τις εξαγγελίες δεν κατάφερε ποτέ να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση, κινδυνεύει να αναστείλει τη λειτουργία του.
δ) Υποστελεχωμένα τα Παθολογικά Τμήματα στην ίδια κατάσταση εδώ και χρόνια, με έναν και μοναδικό εφημερεύοντα σε ενεργό εφημερία καθημερινά (βλ. έγγραφο Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Νομού Μεσσηνίας 24 Ιουλίου 2019),
ε) Το Παιδιατρικό με τρεις μόνο παιδιάτρους,
στ) Η ΜΕΘ, νευραλγικό τμήμα κάθε νοσοκομείου, στην οποία υπηρετούν τέσσερις εντατικολόγοι, διαταράσσεται σοβαρά η εύρυθμη λειτουργία της επιφορτίζοντας τους ιατρούς και με εφημερίες διακομιδών κ.ά.
Πηγή: news4health.gr