Στο Πεκίνο βρίσκεται από τη Δευτέρα (15 Ιουνίου 2015), ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, αποδεχόμενος την πρόσκληση της Κινεζικής – Ελληνικής Ένωσης για Οικονομικής και Πολιτιστική Ανάπτυξη και των αντιπροέδρων της Xong Xu και Γεωργίου Καγκλή.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου συναντήθηκε τη Δευτέρα με υψηλόβαθμα στελέχη της Κυβέρνησης της πολιτείας Τιενζίν με τα οποία συμφωνήθηκε η διασύνδεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τη συγκεκριμένη Πολιτεία, η συνεργασία στον τομέα του εμπορίου, η προσέλκυση Κινεζικών επενδύσεων στους τομείς της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού, καθώς και η συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας και των εμπορικών λιμανιών.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι “εδραιώνουμε την παρουσία της Πελοποννήσου στην Κίνα με στόχο να αναπτύξουμε ένα πολύπλευρο δίκτυο συνεργασιών στους τομείς του πολιτισμού και της οικονομίας επ’ ωφελεία των πολιτών μας”.
Ακόμα τόνισε την ιδιαίτερα σημαντική στρατηγική θέση της Πελοποννήσου στο κέντρο της Μεσογείου, την υψηλή απόδοση των επενδύσεων στην Πελοπόννησο σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια και η ναυτιλία και μετά από πρότασή του αποφασίστηκε η υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με την πολιτεία Τιενζίν.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι εκπρόσωποι της πολιτείας Τιενζίν για τη διασύνδεση με τα λιμάνια της Πελοποννήσου, καθώς το λιμάνι της αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς δρόμους της Ανατολικής Ασίας.
Η μόνιμη παρουσία της Πελοποννήσου με δικό της διακριτό χώρο στο Πεκίνο, αποφασίστηκε μεταξύ του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, της Αντιπροέδρου της Κινεζικής Ένωσης Φιλίας με Ξένες Χώρες, Lin Yi και του Γενικού Διευθυντή της, Ji Yongjun, κατά τη συνάντησή τους την Τρίτη 16 Ιουνίου 2015.
Μετά από πρόσκληση της ηγεσίας της Κινεζικής Ένωσης Φιλίας με Ξένες Χώρες, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου επισκέφθηκε το Μαυσωλείο του Μάο και απέδωσε τιμές στο μνημείο του.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού, αφού, όπως είπε “η Ελλάδα και η Κίνα αποτελούν τις κοιτίδες του Δυτικού και Ανατολικού πολιτισμού” και πρότεινε στην Κινεζική Ένωση Φιλίας τη δημιουργία ενός δικτύου πόλεων που έχουν διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες, ώστε σε ετήσια βάση να οργανώνονται σε αυτές κοινά γεγονότα σε ανάμνησή τους.
Αποφασίστηκε επίσης η σύναψη συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Κινεζικής Ένωσης Φιλίας με Ξένες Χώρες, η οποία αποτελεί τον ιστορικότερο και μακροβιότερο θεσμό φιλίας διεθνώς, και της Περιφέρειας Πελοποννήσου στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού, της νεολαίας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ασφάλειας τροφίμων.
Ο κ. Τατούλης συμφώνησε επίσης την Τρίτη, με την Γενική Γραμματέα της Ένωσης Κινέζων Καλλιτεχνών, Tao Qin, τη διοργάνωση κοινών εκθέσεων στον τομέα της τέχνης στην Πελοπόννησο και την Κίνα και την ανταλλαγή καλλιτεχνών κατά τη συνάντησή τους.
Αποφασίστηκε επίσης η αποστολή μιας ομάδας διακεκριμένων Κινέζων καλλιτεχνών στην Πελοπόννησο, ώστε αφού γνωρίσουν τον τόπο, τα ήθη και τα έθιμά του, να αποτυπώσουν στην τέχνη τους την προσέγγισή τους για την Πελοπόννησο και στη συνέχεια τα έργα αυτά θα εκτεθούν σε μόνιμη έκθεση στο Πεκίνο.
“Οι άνθρωποι αυτοί θα αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές για την ενδυνάμωση της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε κάθε χώρα και θα καταστήσουν την Πελοπόννησο αναγνωρίσιμο “καλλιτεχνικό” προορισμό” δήλωσε ο κ. Τατούλης και αποδέχθηκε την πρόταση της Γενικής Γραμματέα να συσταθεί ειδικό περίπτερο στη Biennale του Πεκίνου για τα έργα που θα αφορούν την Πελοπόννησο.
Ιδιαίτερα εποικοδομητική ήταν, τέλος, η συνεργασία με την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πεκίνου και τον Πρόεδρό της Mingming Wang, ο οποίος είναι ο κύριος υπεύθυνος για την χάραξη της Κυβερνητικής πολιτικής του πολιτισμού στην Κίνα. Ο Wang συμφώνησε με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου να πραγματοποιηθεί μια έκθεση κλασικής κινέζικης τέχνης το 2016 στην Ελλάδα, να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα ανταλλαγής καλλιτεχνών μεταξύ των δύο χωρών και να παραχωρηθεί ένας χώρος του μουσείου της Ακαδημίας Καλών Τεχνών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ως το Κέντρο Πολιτισμού της Πελοποννήσου στο Πεκίνο.