Για την Γενετική -την Εξατομικευμένη ή καλύτερα την Ιατρική της Ακριβείας- θα μιλήσει την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου στις 7:00 το απόγευμα στο παλιό Δημαρχείο ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, στο πλαίσιο των μηνιαίων ιατρικών συναντήσεων της Ιατρικής Εταιρείας Μεσσηνίας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «όλοι μας έχουμε την εμπειρία ότι ένα αντιϋπερτασικό φάρμακο δεν είναι το ίδιο δραστικό σε κάθε ασθενή γιατί μερικοί δεν απαντούν στην προταθείσα θεραπεία. Συχνά απαιτείται διαφορετική δοσολογία και κάποιοι μάλιστα εμφανίζουν και ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Ο καθένας λοιπόν έχει την διαφορετικότητά του και για τις ανάγκες μιας πολυεπίπεδης προσέγγισης ιδρύθηκε η γενετική ιατρική.
Είναι απαραίτητος πλέον ο γονιδιακός έλεγχος για να προσδιορισθεί ο εξατομικευμένος κίνδυνος εμφάνισης ενός νοσογόνου συνδρόμου. Έτσι με τον τρόπο αυτό θα οργανώσουμε στοχευμένα προληπτικά μέτρα τόσο για το συγκεκριμένο νοσογόνο κίνδυνο αλλά και αναγνωρίζοντας αυτούς που κινδυνεύουν πραγματικά περισσότερο. Με την γνώση των γονιδιακών μας πολυμορφισμών θα επιτευχθεί μια επακριβής διάγνωση που θα επιτρέψει μια σίγουρη θεραπευτική με τον προσδιορισμό της εξατομικευμένης θεραπευτικής δόσης, την αποφυγή παρενεργειών αλλά και την ακριβή παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου ή της απάντησης στη θεραπεία.
Παράλληλα μειώνονται, πέραν του κινδύνου εμφάνισης μιας νόσου ή τυχόν αποτυχίας στη θεραπεία, το κόστος από διαγνωστικά λάθη και η δαπάνη μια ακατάλληλης θεραπείας. Τέλος η γονιδιακή θεραπεία μπορεί να δώσει ελπίδες σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα για μια πιο ποιοτική ζωή ή ακόμα να πετύχει την απόλυτη θεραπεία που φάνταζε άπιαστο όνειρο».