Μηνύματα από την Πύλο, κατά τη σημερινή (20/10/19) επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, η οποία «υπήρξε, κατά πάντα, αποφασιστική για την ίδρυση του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους», όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απέστειλε προς «τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής μας, και πρωτίστως, την Μεγάλη Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια» και προς «την γείτονα Τουρκία». Στο ίδιο πνεύμα ο χαιρετισμός του, λίγη ώρα μετά, προς τους αξιωματικούς και στελέχη του Πολεμικού μας Ναυτικού, κατά την επίσκεψή του στην ελλιμενισμένη στην Πύλο για τον εορτασμό, φρεγάτα “Ψαρά”.
«Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου, πέρα από την τεράστια και καθοριστική σημασία της για την τελική ευόδωση της Εθνεγερσίας του 1821 και την ίδρυση του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους, εκπέμπει, με ιστορικώς εκκωφαντικό τρόπο, πολλαπλά, πολυπρισματικά και πολύτιμα μηνύματα, που είναι πάντα επίκαιρα και διδακτικά» είπε κατά την αντιφώνησή του -στην προσφώνηση του δημάρχου Πύλου Νέστορος Παν. Καρβέλα- ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Αρκούμαι, στο πλαίσιο της σημερινής Επετείου, να επισημάνω τα εξής δύο:
«Το πρώτο μήνυμα αφορά τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής μας, και πρωτίστως, την Μεγάλη Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και το μήνυμα αυτό συνίσταται στο ότι, όταν πρόκειται για την υπεράσπιση της Ειρήνης και της Δημοκρατίας, μέσω της αντίστοιχης υπεράσπισης της εφαρμογής τους Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας, δεν είναι επιτρεπτό να υπάρχουν δισταγμοί και ολιγωρίες. Διότι αυτές οι καταστάσεις -όπως αποδεικνύει και η σημερινή, κρίσιμη, διεθνής συγκυρία- υπονομεύουν την Ειρήνη, καταλύουν την Δημοκρατία και περιθωριοποιούν τον Άνθρωπο και τα Θεμελιώδη Δικαιώματά του. Οι Μεγάλες Δυνάμεις, λοιπόν, και ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση -λόγω και του πλανητικού της ρόλου, που συνίσταται στην υπεράσπιση των αρχών και αξιών της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου- πρέπει να παρεμβαίνουν, ανά πάσα στιγμή, εγκαίρως και αποτελεσματικώς, και να διασφαλίζουν τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
Ειδικότερα δε, ως προς την Μεγάλη Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρούμε ανεπίτρεπτη για την Ιστορία της, το μέλλον της και την προοπτική της την σημερινή κατάσταση, η οποία καταλήγει στο να μένει ατροφικός ο βασικός, κατά το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο, πυλώνας της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας. Η σύγχρονη Ευρωπαϊκή αλλά και η Παγκόσμια, χαλεπή, συγκυρία καθιστούν αναγκαία την ανάδειξη των πραγματικών δυνατοτήτων αυτού του, τόσο κρίσιμου για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πυλώνα».
Συνεχίζοντας ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «από εδώ, την Πύλο, κατ’ αυτή την Επέτειο στέλνουμε προς την γείτονα Τουρκία το μήνυμα:
1. Εμάς, τους Έλληνες, το παρελθόν μας διδάσκει όχι την διχόνοια και την εκδίκηση, αλλά την ανάγκη εμπέδωσης της φιλίας και της ειρηνικής συνύπαρξης. Τούτο, όμως, προϋποθέτει τον εκ μέρους της Τουρκίας πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, πολλώ μάλλον όταν από τον σεβασμό αυτόν εξαρτάται και η Ευρωπαϊκή της προοπτική.
2. Επίσης, διαμηνύουμε προς την Τουρκία ότι εμείς, οι Έλληνες, αν χρειασθεί θα επιβάλλουμε τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, έχοντας μάλιστα και την στήριξη των Συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ και των Εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και θα το πράξουμε υπό όρους αρραγούς ενότητας, όπως το έχουμε αποδείξει κάθε φορά που υπερασπιζόμαστε τα Εθνικά μας Θέματα και τα Εθνικά μας Δίκαια».
Στην αρχή της ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αισθήματα εξαιρετικής τιμής αλλά και ειλικρινούς συγκίνησης με διακατέχουν κατά την τελετή αυτή, στο πλαίσιο της οποίας τιμούμε την Επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Και τα αισθήματα αυτά τα δικαιολογούν αφενός η λαμπρή Ιστορία του Δήμου σας, της οποίας ο απόηχος είναι, διαχρονικώς, παγκόσμιος, όπως μαρτυρούν καταλυτικώς κατ’ εξοχήν τα Ομηρικά Έπη και η σημασία τους στην Παγκόσμια Ιστορία και Λογοτεχνία. Και, αφετέρου, το γεγονός ότι ήμουν και παραμένω πάντα Μεσσήνιος -με την γενέτειρα του Πατέρα μου, την Πελεκανάδα, λίγα χιλιόμετρα από εδώ- υπερήφανος για την καταγωγή μου, πολλώ μάλλον όταν στην Καλαμάτα και, εν γένει, στην Μεσσηνία γεννήθηκα και μεγάλωσα. Και θα το πω ευθέως: Αυτός ο ευλογημένος Τόπος έχει διαμορφώσει, κυριολεκτικώς, τον χαρακτήρα μου.
Θέλω, ευθύς εξαρχής, να σας διαβεβαιώσω πως έχω πλήρη επίγνωση του ότι η τιμή, την οποία μου περιποιείτε προσκαλώντας με να συνεορτάσω μαζί σας αυτή την μεγάλη Επέτειο, μετατρέπεται αυτοθρόως σε χρέος. Συγκεκριμένα δε σε χρέος από την μια πλευρά υπεράσπισης της Ιστορίας του ένδοξου αυτού Τόπου και, από την άλλη πλευρά, συναγωγής των διδαγμάτων που απορρέουν από την Ιστορία αυτή και τα οποία θ’ αποτελούν, εφεξής, δείκτη πορείας κατά την άσκηση των καθηκόντων μου, και όχι μόνον».
Συνεχίζοντας ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στη Ιστορία της Πύλου, η οποία, όπως είπε, «χάνεται στο βάθος των αιώνων, οι απαρχές της μάλιστα ανάγονται στα όρια του μύθου και της μυθολογίας» και ανατρέχοντας στα Ομηρικά Έπη, αναφέρθηκε «στον γενάρχη και εμβληματικό Βασιλιά της Πύλου, τον Νέστορα».
Στην συνέχεια, επικέντρωσε την αντιφώνησή του σημειώνοντας:
«Α. Ως το 1827, η στάση των τριών Μεγάλων Δυνάμεων της Εποχής, δηλαδή της Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, ήταν διακριτώς διφορούμενη, τόσον έναντι της Εθνεγερσίας των Ελλήνων και της ίδρυσης ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, όσο και έναντι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σε ό,τι αφορούσε τη δική της τύχη, τουλάχιστον ως προς τα όρια περιορισμού της σε σχέση με την τότε κατάστασή της.
Β. Η Ελληνική πλευρά δέχθηκε αμέσως το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, όμως ο Ιμπραήμ Πασάς κωλυσιεργούσε, συνεχίζοντας τις ωμότητες εις βάρος των Ελλήνων, περιμένοντας, δήθεν, οδηγίες από την Κωνσταντινούπολη και την Αίγυπτο. Εκών-άκων, δεσμεύθηκε ότι ο στόλος του δεν θα έβγαινε από τον όρμο της Πύλου.
Γ. Αποτελεί αναμφισβήτητο ιστορικό γεγονός το ότι η Ναυμαχία του Ναυαρίνου υπήρξε, κατά πάντα, αποφασιστική για την ίδρυση του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους».
Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ
Ως προς τον εορτασμό για την επέτειο των 192 χρόνων από τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, μετά την τέλεση δοξολογίας από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, στον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο που βρίσκεται στην πλατεία Τριών Ναυάρχων και ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πρέσβεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας Αντρέι Μασλόβ, Κέιτ Σμιθ και Πατρίκ Μεζονάβ αντίστοιχα.
Στη συνέχεια ο περιφερειακός σύμβουλος Αναστάσιος Σαρδέλης εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας και ακολούθησε παρέλαση σχολείων, πολιτιστικών συλλόγων και στρατιωτικών τμημάτων.
Το μεσημέρι, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας παρέθεσε γεύμα τους επίσημους.